Dopaj
Dopaj

S-a demonstrat cum te poți dopa fără să fii prins!

Televiziunea France 2 a arătat într-un reportaj spectaculos cum se pot dopa sportivii fără să le fie afectat paşaportul biologic. E vorba de EPO, sânge, hormoni! Opt sportivi amatori şi profesionişti, atleți şi triatlonişti, au fost supuşi unui experiment, cu acordul WADA, în care în timpul a 29 de zile au primit substanțe dopante în dozaje mici, dozaje care însă le-au mărit performanțele dar nu au produs nicio schimbare în paşaportul biologic!!!

Cu acordul WADA, agenția mondial anti-doping, cei opt sportivi au urmărit un protocol medical strict, sub atenta supraveghere a lui Pierre Sallet, directorul programului Athletes For Transparency. Celor opt, printre care şi vice-campionul european de triatlon, Cedric Fleureton, care a avut nevoie de 18 luni pentru a primi ok-ul pentru acest test şi care va sta două luni după experiment pentru a trece efectele substanțelor dopante, li s-au administrat transfuzii sanguine, EPO şi hormoni de creştere timp de trei săptămâni (12 microdoze injectabile). În prealabil au efectuat ecografii cardiace, teste de VO2 max, au făcut o cursă contraconometru de 14 km pe bicicletă şi una de alergare de 3.000 de metri, totul în sală pentru a evita posibile interferențe. Cu ajutorul dopajului, atenție – în cantități mult mai mici decât ar putea fi luate sau au fost luate de dopați, sportivii şi-au ameliorat VO2 max cu 6.1%, timpul la 14k pe bicicletă cu 2.1% şi iar cel pe 3.000 de metri cu 2.8%, chiar unul dintre cobai tăind 31 de secunde din PB.

„Am impresia că nu mă pot opri. Am simțit o agresivitate pe care nu o aveam înainte. Este năucitor!”, a spus unul dintre subiecți, Guillaume Antonietti.

Reportajul demonstrează că dacă se urmează un protocol de aşa natură, cu microdoze, nu există niciun impact asupra paşaportului biologic deci nu-s probleme ca un sportiv să fie descoperit. Ameliorarea, pe scurt, la bicicletă e ca şi cum locul doi ar putea să-i sufle titlul celui care a ieşit primul la campionatele mondiale, iar la fugă, e ca şi cum atletul care deține al 41-lea timp al anului la 3.000 de metri ar trece pe primul loc. Şi asta în trei săptămâni! Şi asta numai cu microdozaje! Lăsați orice speranța la intrare! Reportajul, în limba franceză.