Dopaj
Dopaj

Rusia, suspendată de IAAF pentru dopaj!

4shop.ro

Rusia a fost suspendată de IAAF după o ședință care a durat mai bine de 3 ore. Doar un reprezentat al consiliului a votat împotrivă, 22 au fost pentru eliminarea țării care a fost acuzată de dopaj pe scară largă!

Președintele IAAF, Sebastian Coe, a declarat imediat după ce s-a decis suspendarea pe perioadă nedeterminată a Rusiei, că este treaba Moscovei să facă schimbările necesare pentru a îndrepta lucrurile: ”Mesajul nu putea fi mai puternic!”. ”Am discutat și am ajuns la ideea că sistemul s-a întors împotriva sportivilor, nu numai în Rusia, ci în toată lumea. Trebuie să fie clar că trișatul nu va fi tolerat, indiferent de nivel”, a adăugat Sebastian Coe. ”Consiliul IAAF a suspendat provizoriu Federația de Atletism din Rusia. La ședință au luat parte 24 de membri, 22 au votat în favoarea suspendării, unul a fost împotriva, Rusia neavând drept de vot”, a fost declarația de presă acordată de IAAF. ”Problema se poate rezolva. Mai sunt șanse să participăm la Rio”, a declarat agenției TASS, ministrul Sportului din Rusia, Vitaliky Mutko.

Consecințele suspendării

 • Atleții nu vor putea lua parte în competițiile internaționale (deci nici la Jocurile Olimpice).
 • Rusia nu va mai organiza, în 2016, nici Cupa Mondială de Marș (Cheboksary), nici Campionatele Mondiale de Juniori (Kazan).
 • Atleții ruși pot participa la curse organizate în propria țară și trebuie să se supună în continuare controalelor anti-doping internaționale.

Fostul sprinter Frankie Fredericks, membru IAAF și CIO, a declarat: ”Suntem supărați de distrugerea care a fost cauzată reputației și credibilității atletismului”. Namibianul este cunoscut pentru opiniile tranșante împotriva dopajului, în iunie, când a fost în vizită în București, spunând că americanul Justin Gatlin ar fi trebuit să fie suspendat pe viață. Puteți citi întreg interviul acordat atunci pentru 4run.ro, AICI!

Seppelt: ”Nu cred că Seb Coe nu știa”

Hajo Seppelt
Hajo Seppelt

Jurnalistul german de la ARD, Hajo Seppelt, omul de la care a pornit investigația comisiei conduse de Dick Pound, și care a fost primul care a dezvăluit dopajul la scară largă din Rusia, îl suspectează și pe actualul președinte IAAF de nereguli. ”Sunt foarte sigur că Sebastian Coe știa. A fost membru IAAF din 2003 și vicepreședinte din 2007, și nu pot să cred că nu cunoștea problemele. Din decembrie se știa de corupția la nivel înalt din IAAF și el spune acum că nu avea nicio informație despre aceste nereguli. Nu cred!”, a spus pentru Marca, Seppelt. ”Este aproximativ aceeași situație ca și în ciclism acum câțiva ani. Nu există transparență, democrație, tot ce îi interesează este să facă bani din sponsorizări, să promoveze sportul dar nu să-l protejeze”, a adăugat realizatorul de la ARD.

Calendarul corupției și dopajului din atletism

Decembrie 2014

 • 3 – Canalul ARD transmite un documentar de 60 de minute în care se dezvăluie detalii referitoare la dopajul pe scară largă din Rusia.
 • 5 – Comitetul Olimpic Internațional cere investigații în această privință.
 • 11 – Șeful Federației de Atletism din Rusia, Valentin Balaknichev, și fiul președintelui IAAF, Pape Massata Diack, își dau demisia din cauza acuzațiilor de dopaj și de corupție.
 • 16 – Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) formează comisia independentă care va investiga acuzațiile, comisie condusă de Dick Pound.

August 2015

 • 1 – Jurnalistul german de la ARD, Hajo Seppelt, dă din nou lovitura. Un nou documentar cu noi acuzații de dopaj la adresa atleților ruși și kenyeni. ARD și ziarul englez Sunday Times prezintă o bază de date cu 12.000 de teste de sânge, făcute la 5.000 de sportivi, care arată un extraordinar nivel de dopaj. IAAF este acuzată că ar fi acoperit aceste teste negative.
 • 2 – Boss-ul WADA, Craig Reedie, declara că aceste acuzații lovesc puternic în imaginea atleților care încearcă să fie curați.
 • 5 – Pe atunci candidat la șefia IAAF, Sebastien Coe, comenta în termeni ridicoli investigația jurnalistică: ”E un război la adresa sportului meu!”.
 • 19 – Coe este ales președintele IAAF.

Noiembrie 2015

 • 4 – Poliția franceză îl arestează pe Lamine Diack, fostul șef IAAF, acuzându-l de corupție și de faptul că a acoperit cazurile de dopaj. În arest ajung și fostul doctor anti-doping de pe lângă IAAF, Gabriel Dolle, și reprezentantul legal, Habib Cisse.
 • 6 – IAAF anulează gala în care urmau să fie premiați cei mai buni atleți ai anului.
 • 8 – Sebastian Coe declară AFP că este șocat, nervos și trist din cauza acuzațiilor de mită, șantaj și dopaj adusă foștilor oficiali IAAF.
 • 9 – Comisia condusă de Dick Pound publică raportul de peste 300 de pagini și cere ca atleții ruși să fie suspendați din competiții până la momentul în care dopajul pe scară largă susținut de stat este eradicat.
 • 12 – Rusia dă un răspuns oficial acuzațiilor prin care încearcă să-și dovedească inocența.

Principalele date ale raportului legat de dopajul din Rusia

 • Șeful anti-doping din Rusia a distrus peste 1.400 de probe.
 • Serviciul de spionaj rusesc, FSB, și-a infiltrat agenți printre lucrătorii anti-doping de la JO de la Sochi.
 • Dopaj suținut puternic de stat, în genul celui din timpul Războiului Rece, din fosta Republică Democrată Germană. ”Nu se putea întâmpla fără consințământul autorităților”, a spus Pound.
 • În Moscova, există un laborator sub patronajul guvernului, paralel cu cel care este acreditat la WADA, Laboratorul Comitetului pentru Sport și pentru Identificarea Substanțelor Interzise în probele Atleților, care se consideră că era folosit pentru mușamalizarea cazurilor de dopaj.
 • Dopajul din Rusia a influențat rezultatele din atletismul mondial, iar Jocurile Olimpice de la Londra, 2012, au fost sabotate de aceste ”acoperiri”.
 • ”Aurul” și ”bronzul” la 800 de metri, la JO Londra, Maria Savinova și Ekaterina Poistogova, sunt printre cei cinci atleți ruși care vor fi propuși pentru suspendare pe viață din sport.
 • Laboratorul anti-doping din Moscova va fi cel mai sigur lăsat fără acreditare WADA, iar șeful ei, Grigory Rodchenkov, demis pentru că cerea bani pentru a măslui teste anti-doping.
 • IAAF este o organizație care la nivel înalt este plină de personaje corupte (n.r – fostul șef IAAF, Lamine Diack, este arestat în Franța pentru că a primit 200.000 de euro pentru acoperirea unor sportivi dopați).
 • Vezi declarațiile atleților români despre dopajul din Rusia AICI!
 • Antrenorii români de atletism cred că dopajul la scară largă era vizibil. Declarații AICI!