Chiar dacă nu au primit dreptul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio, Brazilia, rușii încearcă să forțeze mâna Federației Internaționale de Atletism să ridice suspendarea. Au anunțat deja că printre sportivii care vor lua parte la JO vor merge 60-70 de alteți.

Rusia a fost suspendată din toate competițiile atletice din cauza scandalului de dopaj instituționalizat, dar se comportă ca și cum ar ști că sancțiunea va fi ridicată înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Oficiali din ministerul de Sport din Rusia, citați de insidethegames.biz, au anunțat că echipa pentru Brazilia va avea în jur de 450 de sportivi, dintre care 60-70 vor fi atleți: ”Avem un număr potențial de 60-70 atleți. Cred că vor fi pregătiți 100% pentru competiție. Sper că decizia care se va lua în martie va fi în favoarea noastră”.

Atleta care deține recordul lumii la 10.000m, recunoaște că s-a dopat

Dopaj instituționalizat nu a existat numai în Rusia. La începutul anilor ’90, în China, substanțele dopante făceau parte din dieta sportivelor pregătite de Ma Junren, lotul condus de antrenorul chinez fiind cunoscut drept ”Armata lui Ma”. Wang Junxia, campioană olimpică la 5.000 de metri și mondială la 10.000 de metri, deținătoarea recordului mondial la cea mai lungă probă de pe pistă, cu un fabulos 29.31:78 alergat în 1993 (cu 22 de secunde mai repede decât orice alt timp fugit pe această distanță), povestea într-o scrisoare cum era obligată să se dopeze, chiar antrenorul fiind cel care le injecta pe sportive. Scrisoarea datează din 1995, fiind publicată acum în presa chineză. Doar 4 atlete au mai reușit să alerge sub 30 de minute, toate fiind etiopience, rezultate realizate între 2008 și 2009: Meselech Melkanu (29.53:80), Tirunesch Dibaba (29.54:66), Elvan Abeylegesse (29.56:34, concura pentru Turcia) și Meseret Defar (29.39:20).

Wang-Junxia

Wang Junxia / foto: IAAF

Vor să interzică sigla IAAF

Organizatorii Campionatului Mondial de Atletism de la Londra, 2017, se gândesc să nu mai folosească sigla IAAF. Conform Inside The Games, oficialii englezi vor să interzică logoul federației internaționale din cauza scandalului de corupție și de dopaj care a cuprins forul mondial. ”Brandul IAAF este complet toxic. Vrem ca lumea să vorbească despre atleți nu despre IAAF”, au declarat oficiali londonezi. Ar fi încă o lovitură pe care instituția condusă de Sebastian Coe ar primi-o după ce Adidas a anunțat că renunță la parteneriatul de sponsorizare.

La Rio,”statul Refugiaților”

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a precizat că la Jocurile Olimpice de la Rio refugiații vor fi reprezentați de o echipă a lor, formată din 5-10 sportivi de înalt nivel, care vor defila ca și cum ar fi un stat separat. ”Vrem să evidențiem problemele pe care le au cei peste 60 de milioane de refugiați din lume”, a spus Bach.