După ce ștafeta mixtă, formată din Klaus Csucs și Zsuzsa Fey, a terminat pe poziția a 11-a, ștafeta de băieți, care a concurat la Mondiale după o pauză de 23 de ani, în componența Klaus Csucs, Zoltan Szep și Istvan Sebestyen, a terminat pe poziția a noua, cel mai bun din istoria orientării pe schiuri din România.

Klaus Csucs a luat parte pentru a șasea oară la un Campionat Mondial de Orientare pe Schiuri, în Norvegia reușind cel mai bun loc al său, 27, și, în plus, clasare între primii 30 sportivi ai lumii la toate probele la care a lua startul. ”A fost cel mai greu Mondial la care am participat. Vremea foarte bună, față de acum doi ani. Traseu tehnic, ceea ce mie mi-a convenit pentru că sunt mai bun la orientare decât la schi fond”, ne-a spus Csucs. Despre poziția a noua, la ștafetă, sportivul crede că a fost și noroc, pe lângă faptul că toți cei trei orientariști români au făcut o cursă foarte bună: ”A fost o mare supriză acest rezultat și pentru că am avut puțin noroc, echipa Finlandei fiind descalificată. Dar, toți am făcut o cursă foarte bună”. Sportivul rezident în Suedia și-a luat o mică pauză urmând să concureze, peste două săptămâni, la un ”ultramaraton” pe schiuri, Vasaloppet, o cursă de 90 de kilometri la care participă peste 15.000 de persoane, cea mai lungă, cea mai veche (din 1922) și cea mai mare cursă de schi fond din lume.

Sebestyen: ”O experiență bună”

”A fost o experiență foarte bună. A meritat să mergem acolo. Și noi, seniorii, ne-am descurcat bine, dar și tineretul, la Campionatul European, a ieșit foarte bine. O experiență uriașă pentru toți. Orientarea în general, și cea pe schiuri în special, în Țările Nordice este la un nivel extraordinar. Rezultatul este și mai bun ținând cont de nivelul sporturilor de iarnă în România. Am văzut ce reprezintă Norvegia și ce înseamnă orientarea pe schiuri la ea acasă”, ne-a spus Istvan Sebestyen. Sportivul din Baia Mare a explicat și cum a fost descalificat la proba de lungă distanță: ”Sunt convins că am fost la postul respectiv. Cred, de fapt sunt sigur, că cipul nu a fost citit. La fel s-a întâmplat și cu Cristian (n.r. – la proba de sprint la CE Tineret), care a trecut pe la postul «spectator» (n.r. – post de control aflat în zona spectatorilor), dar la final a apărut ca și cum nu ar fi fost p-acolo”.

Szep: ”Un rezultat supriză!

”A fost debut pentru mine la un CM, la seniori. Nivel foarte ridicat. Și nu zic doar eu asta, mi-au spus-o și adversarii. Printre cele mai grele competiții, cu rețea foarte densă de urme, nivel tehnic foarte ridicat”, a adăugat sportivul din Miercurea Ciuc, care crede că poziția a noua a fost o surpriză: ”Noi ne făcusem calcule că terminăm pe 11 dacă totul merge bine. Am ieșit pe nouă, la finalul cursei toată lumea ne-a felicitat”. Zozo a concurat și la primul Campionat Național de Winter Triathlon (alergare, bicicletă și schi fond) organizat în România, la Cheile Grădiștei. ”A fost greu, mai ales la bicicletă. Am pierdut mult acolo, dar am recuperat la schiuri. Am ieșit vice-campion național la categoria de vârstă”, ne-a povestit Szep.

Klaus Csucs, Zoltan Szep

Klaus Csucs, Zoltan Szep

Rezultate CM O-Schi

Ștafetă Masculin
Locul 9: Klaus Csucs, Zoltan Szep, Istvan Sebestyen

Ștafetă Mixt
Loc 11: Zsuzsa Fey, Klaus Csucs

Lunga Distanta
Fete
Loc 21: Zsuzsa Fey, Romania, 1:27:41
Baieti
Loc 27: Klaus Csucs, Romania, 1:50:30
Loc 38: Zoltan Szep, Romania, 2:13:49
DSQ Istvan Sebestyen

Medie Distanta
Fete
24 Zsuzsa Fey, 46:18
Baieti
30 Klaus Csucs, 51:24
43 Istvan Sebestyen, 1:02:00
51 Zoltan Szep, 1:06:48

Sprint 
Fete
Loc 31: Zsuzsa Fey – 21:59
Baieti
Loc 29: Klaus Csucs – 19:37
Loc 52: Zoltan Szep – 27:51
Loc 53: Istvan Sebestyen – 28:13