Lotul României pentru Jocurile Paralimpice de la Rio, 2016

România are doi atleți la Jocurile Paralimpice

Jocurile Paralimpice de la Rio vor avea loc între 7 și 18 septembrie la Rio, 4.386 de sportivi din 176 de țări urmând să se lupte pentru 528 de medalii la 23 de sporturi.

florentina-hriscu-antrenorul-adi-tamasLotul României, cel mai numeros din istorie, este alcătuit din 12 sportivi, doi dintre ei fiind atleți: Hriscu Florentina (disc, foto dreapta), Cojoc Florin (săritura la înălțime), Lulea Mihaela (canoe), Șerban Iulian (canoe), Novak Eduard (ciclism), Olah Attila (ciclism), Bologa Alexandru (judo), Ciorap Naomi (înot), Ciorap Samuel (înot), Makszin Dacian (tenis de masă) și Simion Bobi (tenis de masă). Prima ediție a Jocurilor Paralimpice a avut loc în 1960, la Roma, cu participarea numai a sportivilor în scaune cu rotile. Din 1976, au fost incluși și sportivi cu alte dizabilități, iar din 1988, Jocurile Paralimpice au loc în același oraș ca și Jocurile Olimpice. Există și o clasificare a atleților paralimpici: F – sportivii de teren, T – sportivii de pistă și P – sportivii de la pentatlon. La rândul lor, aceste 3 categorii principale sunt împărțite în funcție de dizabilitate: cu probleme de vedere, cu dizabilități intelectuale, cu probleme care afectează coordonarea mușchilor și controlul, cu amputații sau sportivii în scaune cu rotile.

jocurile-paralimpice-rio-logoVideo, accident ca la Formula 1, la Mondialele Paralimpice de Atletism. Urmărește aici!

Maratonul a fost organizat în cadrul Jocurilor Paralimpice începând de la ediția din 1984, de la New York. În cadrul evenimentului de acum patru ani, de la Londra, s-a dat startul la 3 maratoane pentru băieți (unul pentru cei cu probleme mari de vedere T12, altul pentru cei cu membre superioare amputate T46 și unul pentru sportivii în scaune cu rotile T54) și unul pentru fete (pentru sportivele în fotolii rulante T54).

Spaniolii au făcut cea mai mare înșelătorie de la Jocurile Paralimpice!

S-a demonstrat că echipa de baschet a Spaniei, formată din sportivi cu dizabilități intelectuale (debilitate), care a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Sydney (2000), era formată în majoritate din sportivi sănătoși tun. Medaliile au fost returnate! Un jurnalist spaniol, Carlos Ribagorda, s-a inflitrat în echipă, formație care ar fi trebuit să fie formată din persoane cu debilitate, a luat parte la competiția de la Syndey, apoi a expus totul în presă, demonstrând că colegii lui nu au fost testați pentru a se vedea dacă au sau nu IQ-ul mai mic de 70 (cerința pentru acceptare în echipă). Mai mult, a acuzat comitetul paralimpic iberic că intenționat a selecționat sportivi care nu au dizabilități pentru a lua mai multe medalii. A avut dreptate, președintele organismului spaniol demisionând. (foto: Comitetul Paralimpic Român)