Simona Staicu, la semimaratonul Budapesta / foto: Miklos Borsa

O româncă, vicecampioana Ungariei la semimaraton

Simona Staicu a trecut peste faptul că nu a fost luată la Rio de federația de atletism de la Budapesta și a continuat antrenamentele, cu gândul la campionatele naționale ale Ungariei de semimaraton și maraton. La ”semi”, a ieșit pe locul doi! Urmează, pe 9 octombrie, maratonul.

Simona Staicu (45 de ani) a lăsat deoparte decepția neconvocării la Jocurile Olimpice de la Rio (a dat în judecată forul olimpic și federația de atletism din Ungaria) și s-a axat pe pregătirea pentru Campionatele Naționale de Semimaraton și de Maraton ale Ungariei. În cursa de 21,097 km, desfășurată în cadrul semimaratonului Budapesta, a terminat pe locul 3 la general, ieșind vicecampioană națională a Ungariei. ”A fost foarte cald și am făcut o cursă tactică. Primele două clasate au stat numai în pașii mei până când au făcut ruperi, kenyanca la kilometru 15 iar unguroaica la kilometrul 17. Nu au fost tari, dar eu nu am crezut că pot să le bat pentru că nu m-am simțit prea bine. Miercuri, înainte de concurs, am avut un accident de mașină, noroc cu centura de siguranță”, ne-a spus Simona, care a terminat cursa după 1.20.10.

Simona Staicu a luat licența în limba română la Universitatea din Budapesta. Citește povestea ei aici.

Românca născută la Băilești, în Oltenia, va lua startul și la maratonul Budapesta, pe 9 octombrie, competiție în care au loc și naționalele Ungariei de maraton. (foto: Miklos Borsa, Ungaria)

Mai sunt de alergat trei maratoane din World Marathon Majors

kimettoChiar dacă după Jocurile Olimpice marea majoritate a sportivilor intră în vacanță, cele trei mari maratoane care se vor desfășura în următoarele luni, de la Berlin, Chicago și New York, nu duc lipsă de nume mari, mai ales că mulți dintre atleții care vor fi prezenți la start nu au fost convocați de țările lor să participe la Rio. La maratonul de la Berlin, 25 septembrie, vor fi prezenți Wilson Kipsang, fostul deținător al recordului mondial – 2.03.23, Emmanuel Mutai, cu un timp făcut în capitala Germaniei în 2014 de 2.03.13, Kenenisa Bekele sau Tsegaye Mekonnen, care acum 3 ani, când avea 18, alerga la Dubai în 2.04.32. La fete, printre participante este și dubla câștigătoare la Berlin, etiopianca Aberu Kebede. La Chicago, pe 9 octombrie, îi vom vedea la lucru pe Dennis Kimetto, recordmanul lumii cu 2.02.57, deținătorul celei mai bune performanțe în orașul american – 2.03.45, și pe câștigătorul de la Chicago 2012, Tsegaye Kebede, iar printre fete pe Florence Kiplagat sau Atsede Baysa. La New York, pe 6 noiembrie, îi avem la start pe Stanley Biwott, pe Lelisa Desisa și pe campionul mondial din 2015, Ghirmay Ghebreslassie, iar la fete, pe Mary Keitany, Joyce Chepkirui și Gladys Cherono.

Podiumul la Jocurile Olimpice de la Rio: Eliud Kipchoge, Feyisa Lilesa și Galen Rupp & Jemima Sumgong, Eunice Kirwa și Mare Dibaba.