Roman Prodius
Roman Prodius

Roman Prodius, din raioanele basarabene la JO

4shop.ro

Dacă basarabeanul Roman Prodius ar alerga pentru România ar fi sportivul cu cel de-al doilea cel mai rapid timp pe distanța maratonului, la 1 secundă în spatele recordului național deținut de Cătălin Andreica (2.12.30). Roman Prodius este la a doua participare pentru Moldova la ”Jocuri”, acum patru ani, la Londra, fiind nevoit să abandoneze.

Roman Prodius s-a calificat la Rio după ce a terminat pe poziția a opta maratonul de la Viena (competiție gold label) cu timpul de 2.20.07 (în 2015). De atunci nu a mai participat la nicio cursă de 42,195 km, dar a reușit în acest an, în Italia, un record personal la semimaraton, 63:37. Roman, născut în satul Selemet, raionul Cimișlia, este un român cu un nume de familie mai ”ciudat” :). ”Străbunii mei sunt din Moldova. Numele de familie nu știu exact ce-i cu el, vine din țările baltice”, spune maratonistul basarabean (n.r. – Roman Prodius are și cetățenia română).

roman-prodius-suplimentePână la 15 ani, pe lângă atletism, care îl făcea în joacă, a mai mers doi ani și la antrenamente de fotbal. A renunțat însă la ”sportul rege” și de la 16 ani s-a apucat serios de fugă. ”Pe la 20 de ani m-am lăsat de sport. M-am reapucat la 22 de ani și iată, continui și acum. Am fost descoperit de antrenorul din sat, de Fiodorov Constantin, și de acolo pornind am ajuns la Facultatea de Sport”, ne-a spus Roman adăugând și motivul pentru care s-a lăsat de fotbal: ”Nu eram meseriaș!”. 🙂 Inspirat de un verișor, care alerga 1.500 și 5.000 de metri și era în lotul național (Alexei Scutaru), Roman a participat la curse în campionatul intern pe toate distanțele, de la 1.500 la maraton, și a devenit campion național de seniori la toate probele. ”Mai am o soră, dar nu face sport. De fapt de la mine din familie nimeni nu a făcut. Eu vreau să continui cât mai mult cu atletismul și apoi să devin antrenor, să educ alte generații”, a precizat pentru 4run.ro atletul de 35 de ani care a alergat prima cursă de maraton acum 10 ani, la Valencia.

prodius-familiaRoman muncește foarte mult și în afară de atletism nu mai are timp de altceva decât, bineînțeles, de familie. ”Ca să obții rezultate ai nevoie de o mare voință pentru a duce la capăt toate antrenamentele, toată munca pe care o faci. Cea mai frumoasă parte este atunci când după toată stăruința pe care ai depus-o obții un rezultat foarte bun și urci pe podium. Partea urâtă, pentru că există și așa ceva, se întâmplă când din cauza unor motive de sănătate nu poți face ce ți-ai propus”, ne spune basarabeanul.

prodius-alergare-amsterdamFace între 160 și 220 de kilometri săptămânal

Roman Prodius adună, în funcție de perioada de pregătire, până la 220 de kilometri în șapte zile. ”Am 12 antrenamente pe săptămână”, ne spune atletul care îi are ca idoli pe Haile Gebrselassie și pe Paul Tergat. ”La cum evoluează totul în sport și în atletism, cred că se va alerga și sub 2 ore maratonul”, precizează Roman care este sigur că își poate îmbunătăți propriul record: ”Da, e posibil să fug mai repede în curse unde sunt condiții bune”. Sportivul care folosește pantofi de alergare de la Mizuno și are un ceas Garmin FR630 a fost la numeroase curse în România, apreciind mult nivelul ridicat la care sunt organizate. (foto: Roman Prodius – Facebook & Kadir Ekinci)

Roman și Piciu s-au antrenat împreună

prodius-ionescu-alergareAjunși la Rio cu mai bine de 15 zile înaintea startului cursei de la Rio, Roman Prodius si Marius Ionescu s-au antrenat împreună pentru cursa din 21 august, ora 15:30. Au avut sesiuni atât pe pistă cât și pe asfalt, în afara complexului olimpic.

Roman Prodius (12.04.1981), PB

 • 5.000m: 14.21:42 (2015)
 • 3.000m: 8.06:34 (2015)
 • 10.000m: 30.17:49 (2014)
 • 10km: 29:07 (2014)
 • Semi: 63:37 (2016)
 • Maraton: 2.12.31 (2010)

Alți români, la Rio sau ”aproape” de Rio

 • Natalia Lupu este o ucraineancă de origine română, născută în Bucovina de Nord, prezentă la Rio, care a reprezentat steagul galben-albastru în proba de 800 de metri. Atleta s-a calificat în semifinale (cursă ce va avea loc pe 19 august, ora 03:15) cu al 14-lea timp, 1.59:91. (O discuție avută cu Natalia Lupu, aici)
 • Simona Staicu este o sportivă care aleargă pentru Ungaria. Olteanca născută la Băilești a alergat anul trecut de trei ori sub baremul cerut de IAAF, dar a fost lăsată acasă de federația de la Budapesta. (Povestea Simonei, atleta care îi învață română pe maghiară, aici)
 • Sergiu Ciobanu este un maratonist basarabean care aleargă pentru Irlanda. A avut al treilea timp pe maraton dintre sportivii insulari (2.15.14) dar a fost lăsat acasă de federație, fiind preferat atletul cu cel de-al patrulea timp. (Citește despre Sergiu Ciobanu, irlandezul cu sânge de român, aici)
 • Adriana Nelson aleargă pentru SUA. A participat la trialul american unde s-a decis numele celor trei sportive ce au reprezentat SUA la Rio. A terminat maratonul în 2.38.56 (locul 12), timp cu care nu a prins lotul american.
 • Lilia Fisicovici este o basarabeancă de origine rusă, din zona Transnistriei, acum rezidentă în Ucraina. A alergat maratonul olimpic de la Rio terminând cursa cu un record personal, 2.34.05, pe locul 27.