Robert Hajnal este optimist, calculat și gata să nu mai repete experiența de anul trecut, atunci când a fost nevoit să abandoneze după ce parcursese 120 de kilometri din cei 171 km ai Ultra Trail du Mont Blanc.

Știri UTMB / Columbia Sportswear

4run.ro: Din nou UTMB, din nou 171 km. De ce?

Robert Hajnal: Pentru că e cel mai mare concurs de alergare montană din lume, pentru că are peisaje grozave și pentru că anul trecut nu am încheiat povestea.

Faptul că ești locul 15 mondial îți dă încredere sau simți o presiune din acest motiv?

Nu sunt locul 15 mondial. Sunt locul 15 la o cursă care s-a desfășurat acum câteva luni și unde am ieșit pe acel loc. Dar nu cred că asta spune totul despre cât de bun alergător sunt sau nu. Cred că e foarte subiectivă cifra asta. 99,99% dintre oameni nu mă cunosc, deci presiunea e foarte mică.

Robert HajnalCât de mult contează că ai abandonat anul trecut? Crezi că kilometrul unde ai renunțat va fi un ”punct” psihologic?

Mă motivează. Nu a fost un kilometru precis ci o secțiune între Champex-Lac și La Bovine, undeva între km 122 și 132. Am depășit momentul în antrenament, sincer, abia aștept secțiunea după Champex-Lac, unde se vor da bătăliile grele.

Ce zone din traseu ți s-au părut cele mai grele anul trecut și de ce?

Porțiunile care ajungeau la altitudine mare, la Balme-Croix du Bonhomme și Arnuvaz – Grand Col Feret, pentru ca era foarte frig și eu iubesc căldura.

Se gândește la un timp de sub 22 de ore și 30 de minute

Crezi că au fost făcute greșeli și din cauza asta ai abandonat?

Da. Clar! Nu m-am îmbrăcat suficient de gros, nu mi-am calculat bine caloriile, sursa mea de carbohidrați principală a venit din geluri și era nevoie să diversific. Privind în urma, au fost greșeli în mare parte la planificarea cursei.

Ai câștigat cursa de 24 de ore de la Târgu Mureș. Nu crezi că a fost prea mult, prea aproape de UTMB?

A fost fix ce aveam nevoie pentru încredere, pentru volum. Nu a fost mult, căci într-o săptămână m-am refăcut. Apoi, am început munca pentru UTMB. În plus, am văzut cum reacționează corpul într-un efort de peste 20 de ore și de ce combustibil am nevoie pentru un rezultat optim.

Robert Hajnal, foto: fisheye.roEști de ceva timp la Chamonix. De câte ori ai făcut traseul?

Am făcut traseul complet de 2 ori. O dată în 4 zile și după 2 zile de pauză, l-am refăcut, dar în trei zile. Am învățat fiecare urcare, în cât timp voi străbate distanța dintre doua Check-Point-uri etc, detalii care mă vor ajuta foarte bine la planificarea cursei.

La ce te aștepți de la UTMB 2018?

Visez la un top 10, realizabil e top 15, cu un timp de sub 22 de ore și 30 de minute.

Vrea să participe la cursa de 24H de la Timișoara

Ce crezi că vor face ceilalți români la cursele la care participă?

Sper ca toți participanții români să termine cu bine. Vreau ca ei să revină și mai entuziasmați de la an la an și să insufle din entuziasmul lor și altora. Cred că vom rămâne cu toții cu o amintire memorabilă.

Cum vezi podiumul la UTMB?

E dificil de dat un pronostic. Orice se poate întâmpla și podiumul, top 10, e greu de prevăzut. Va fi o luptă epică pentru fiecare loc în clasament. Cred că va câștiga Kilian, Walmsley va veni pe 2 și Xavier Thevenard, pe 3, urmat foarte îndeaproape de Luis Alberto.

Ce pauză vei lua după UTMB și când vei încerca un să bați ”recordul” Crestei Făgărașului, pentru că știu că ai în plan așa ceva?

O săptămână în Delta Dunării. Apoi, mă gândesc să particip la Timișoara 24h. FKT (fastest known time – cel mai bun timp cunoscut) Creasta Făgărașului cred ca îl voi lăsa pentru anul viitor.