Robert Hajnal, foto: fisheye.ro

Robert Hajnal: ”Obiectivul la UTMB? Sub 23 de ore!”

4shop.ro

Robert Hajnal va lua startul pe 1 septembrie la UTMB, alături de super vedete ale ultramaratonului montan, ca François D’Haene, Xavier Thévenard sau Kilian Jornet. Vrea să se bucure de cursă, de atmosferă și să termine în mai puțin de 23 de ore.

Știri UTMB → PREZENTATE de Columbia

În iunie, Robert Hajnal termina pe locul 5 ultramaratonul Lavaredo (120km, +5.800m), în iulie, făcea record de cursă la Maraton 7.500 (91 km, +7.500m), iar acum va fi la startul UTMB (170km, +10.000m), cursa curselor din cadrul super-evenimentului sportiv de la Chamonix. Alergătorul din Brașov este încrezător, așa cum de altfel este tot timpul. Singura problemă, o tibie! Mai exact, o tăietură pe tibie care a necesitat câteva copci. Ultramaratonistul nu le-a scos încă, o va face cu o zi înainte de startul UTMB (1 septembrie, ora 19:00), ajutat de prietena lui, Andra, care este medic. Hajnal a mai luat startul la UTMB, dar la cursa Courmayeur – Champex – Chamonix (CCC, 101 km, +6.100m), în 2015. A terminat pe locul 8 (poziția a 9-a la general), după 12.55.36. Ce poziție va ocupa Robert pe 2 septembrie, la finalul UTMB?

4run.ro: Vei fi la a doua participare la UTMB, după CCC-ul de acum doi ani.
Robert Hajnal: Am fost și anul trecut, dar mai mult în recunoaștere. Vream oarecum să fac traseul de UTMB ca un ”bandit runner” (râde), am încercat să plec pe el cu o zi înainte dar, surpriză, nu-l marcaseră. Am pornit în dimineața cursei, atunci marcau!, am făcut 20 de kilometri și apoi, uitându-mă pe hartă, am văzut că următorii 50 de kilometri nu aveai cum sa te retragi, ajungeam târziu înapoi, și am decis să revin în Chamonix.

Cum a fost la CCC-ul de 101 kilometri din 2015?
Anul acela, m-am antrenat bine, am fost cu Radu (n.n. – Radu Milea) la Piatra Arsă. Cu toate astea nu cred că atunci eram la fel de bine pregătit ca acum, mă refer aici la experiența pe care o aveam, pentru că CCC-ul a fost doar a doua mea cursă de 100 de kilometri după un Ciucaș X3. Mi-a fost greu, foarte greu, chiar și așa am tras de mine 110%. La kilometrul 80 mi s-a spus că sunt pe locul 9 și chiar dacă acolo mai mă ajunseseră încă 2 alergători, am reușit să nu cedez ba chiar să mai trec de încă unul până la final.

A fost cald atunci, nu?
Da. Într-un fel asta mi-a prins bine pentru că nu am tras foarte tare la început. La kilometrul 28, după calculele mele de atunci, eram undeva pe locul 30. Au plecat mulți ”blană”, mă gândeam că am foarte mulți adversari tari, dar m-am uitat pe ceas și mi-am dat seamă că au luat-o prea tare și nu aveau cum să țină așa, era un ritm de 10 ore, ori recordul cursei era mai mare de 11 ore.

Robert Hajnal, cel mai bun ultramaratonistSpuneai atunci că distanța asta, de 100 de kilometri, ți se potrivește ca o mănușă. Acum ai ales UTMB.
Da, așa ziceam, dar am sărit la 170 de kilometri, un pas natural pe care l-am făcut aș zice eu.

Cea mai lungă cursă a ta a fost anul asta, Lavaredo, a avut 120 de kilometri. La ce te aștepți în Franța după ce treci de această bornă?
Mă aștept să accelerez după kilometrul 120, la asta mă aștept! Până la kilometrul 100 trebuie să stau în zona de confort, 12-13 ore acolo, tocmai de acolo începe cursa adevărată. Vizualizez borna aia ca și cum ar fi un start, ca și cum ai pleca într-o cursă de 60 de kilometri. Până acolo trebuie să supraviețuiești, trebuie să fiu temperat, trebuie să mănânc bine în prima jumătate că acest aspect se va vedea în partea a doua a cursei. Ultimul maraton trebuie să fie cel mai bun din cele patru, chiar dacă primul pare cel mai ușor, are doar undeva la 1.000 de metri de urcare.

Ce a spus Robert Hajnal despre cursa de la Lavaredo, aici.

Ce ar trebui să faci la UTMB ca acest an al tău să fie și mai bun decât a fost până acum?
În Franța, unde o să fiu însoțit de mama și de prietena mea, nu merg neapărat pentru rezultat. E foarte faină cursa asta, UTMB-ul, trebuie să te bucuri de ea, de atmosferă. Asta nu înseamnă că nu o să dau tot ce pot. Ar fi bun un top 10-15-20, dar oricare ar fi, este un bonus. Anul ăsta e cel mai bun pentru că am anii trecuți în spate, așa cum anul viitor sper să fie și mai bun pentru că voi avea acest an în spate și tot așa. Ca idee, rezultatele din țară sunt cam la fel ca acum un an, dar afară, unde acolo au fost obiectivele mele, am mers mai bine.

Cine crezi că va câștiga UTMB-ul?
Ne așteaptă o luptă strânsă pentru locul 2. Kilian va câștiga. Mulți or să abandoneze pentru că vor trage tare de ei să termine în timpi foarte buni. La cursele astea tari internaționale mulți renunță dacă nu s-au încadrat în grafic. Cred că François D’Haene va fi pe doi. Americanii au adus și ei o trupă tare și, mai mult, sunt veniți de mult în Chamonix, să pregătească cursa. Se va câștiga pe la 20 de ore și ceva, probabil cu 21 ore și 30 de minute se va intra în top 10.

Ce a făcut Robert Hajnal, alături de Andrei Preda, la Maraton 7500, aici.

Cine te va ajuta pe traseu?
Mama și prietena mea, Andra, sunt suporterii mei și cei care mă vor aștepta în checkpoint-uri. O să-i instruiesc ce să-mi pregătească, ce să-mi zică când ajung la ei.Ce ar fi de zis?
Să-mi spună că sunt tare, asta să îmi spună! Este foarte important! De exemplu, în 2015, prietena mea de atunci mi-a zis la kilometrul 80 că indiferent pe ce loc voi ajunge la final ea este foarte mândră de mine. A fost foarte bun acest mesaj, eu ajunsesem acolo și mă tot văitam că a fost greu, că e greu și tot așa. E nevoie de încurajări! De data asta e bine să o am pe mama pe capul meu. 🙂

O să aducă și cozonaci?
Da, da, dar o să-i mâncăm în zilele dinainte de start. 🙂

Câte perechi de pantofi o să folosești, ce geluri, cum o să arate rucsacul?
O să folosesc 3 perechi de adidasi. Primii 30 de kilometri sunt mai mult asfalt deci o să fie pantofi de alergare de asfalt. Apoi, pun Hoka One One, iar pe final niște Montura mai agresivi, să dau refresh la picioare. O să schimb și șosetele, o să și mă spăl. Geluri o să iau 2 pe oră, de la SIS Nutrition, o să am și pudră proteică de la GoldNutrition, iar rucsacul, de la Instinct, va avea 1.6 kg cu tot cu apă.

Care porțiune a traseului e mai importantă?
Ultimul maraton contează foarte mult în cursa asta, are 3 urcări și 3 coborâri, și de asemenea și porțiunea de la kilometrul 40 la kilometrul 70 unde se aleargă la peste 2.000 de metri. Acolo apar probleme digestive la mulți, acolo apar accidentări pentru că e noapte, acolo trebuie să fiu foarte atent.

Care este obiectivul tău?
Să termin în mai puțin de 23 de ore, un timp care cred că-i foarte realizabil. Cu timpul ăsta, anul trecut, aș fi fost în primii 10. Acum, pentru că sunt foarte multe vedete la start, probabil se va intra în top 20. Nu pot să prezic însă cu siguranță ce o să fie.

Știrile de la Ultra Trail du Mont Blanc, transmise direct de la fața locului, de la Chamonix, vă sunt prezentate cu ajutorul Columbia Sportswear, una dintre cele mai mari mărci de îmbrăcăminte outdoor din lume. Colecția Columbia conține o gamă largă de îmbrăcăminte de stradă, outdoor, de schi și de sport. Împreună cu Columbia România vom efectua o tragere la sorți în care vom acorda cititorilor 4run.ro un voucher Columbia în valoare de 500 de lei.

(foto: fisheye.ro, podisti.net, Robert Hajnal)