Reprezentanți ai Agenției Internaționale pentru Energia Atomică vor fi prezenți pe perioada Jocurilor Olimpice în Rio de Janeiro pentru a proteja populația împotriva unui posibil atentat nuclear. Echipamentul a fost trimis deja în Brazilia.

Agenția Internațională pentru Energia Atomică, organizație creată în 1957 sub egida ONU, a anunțat că a trimis echipament în Brazilia pentru a proteja orașul împotriva unor posibile atacuri teroriste nucleare. ”Am împrumutat mai multe echipamente de detectare a radiațiilor și personal pentru perioada august – septembrie”, a transmis orgnizația internațională, mesaj preluat de telegraph.co.uk. Din câte se pare, există informații că s-a încercat deja obținerea unor materiale cu care să se fabrice explozibil cu conținut nuclear. Experții susțin că șansele ca un atac nuclear sunt minime, dar totuși o cantitate foarte mică de material radiocativ poate contamina o arie destul de exstinsă. ”Suntem pregătiți să acordăm ajutor în cazul unei urgențe”, a anunțat AIEA, care a mai acordat asistență și la ultimele trei Campionate Mondiale de Fotbal.

Panama Papers a atins și lumea olimpică

panama-papersLuca di Montezemolo, cel care a organizat candidatura pentru orașul Roma pentru Jocurile Olimpice din 2024, acum șeful Alitalia și Fiat, este unul din numele vehiculat în scandalul Panama Papers. Investigațiile au pornit de la peste 11 milioane de documente care au ajuns în presă, documentele firmei de avocatură Mossack Fonseca. Montezemolo și-a deschis o firmă off-shore în 2007 pe când era șeful Ferrari, iar acum neagă că ar fi implicat în așa ceva. De investigația pentru România se ocupă RISE Project, care a descoperit deja peste 100 de nume de români implicați în acest scandal. ”Sunt oameni importanți în România, unii foarte cunoscuți”, a spus unul dintre jurnaliștii de la RISE Project.