Julien Wanders

Cei mai buni timpi pe 10k au fost îmbunătățiți în 2018! Ce va fi în 2019?

Anul 2018 a însemnat foarte mult pentru competițiile de 10 kilometri și pentru cursele desfășurate pe această distanță pe șosea, atât recordul european cât și cel mai bun timp mondial fiind îmbunătățite. Ce se va întâmpla în 2019?

Părinți muzicieni, cântă la vioară și violoncel. Sora participă la curse de cai. Născut și crescut la Geneva, în partea de limbă franceză a Elveției, Julien Wanders, acum la 23 de ani, este atlet. Unul de clasă mondială în probele la care apariția unui sportiv care nu este din Africa pe podium este foarte rară! A început atletismul la 15 ani, iar la debutul într-o competiție majoră, Campionatul European de Cross-Country, și-a rupt un mic os din talpă ceea ce l-a făcut să termine pe locul 54 și să ia o pauză de aproape 2 luni.

Imediat a început ”obsesia” sa pentru Africa. A scris chiar și o ”dizertație” pe tema aceasta, de ce kenyenii sunt așa de buni la fond și mare fond. A plecat pentru o lună de pregătire la Iten. Relieful deluros l-a extenuat, spune chiar el într-un material pe nnrunningteam.com, a fost nevoit să ia o pauză de 2 săptămâni pentru a-și reveni. A revenit la Iten, și acum, anual, rămâne în localitatea de la altitudine din Kenya, câte 6 luni pe an, făcând parte dintr-un grup de antrenament de 20 de sportivi de elită. În plus, alte 4 luni, tot la ”înălțime”, dar în St. Moritz, o stațiune din Alpii Elvețieni. ”Pentru anduranță antrenamentul la altitudine ajută foarte mult, când ajungi la nivelul mării totul devine foarte ușor”, spune elvețianul antrenat de Marco Jaeger.

Wander visează doar un singur lucru: în 5-10 ani să fie cel mai bun atlet al Pământului! Și din 2018, a început să-și facă loc printre cei mai buni. Cu o cursă care a însemnat corectarea recordului european vechi de 8 ani, pe 10k. La finalul anului, la Houilles, elvețianul alerga 27.25! Performanță pe care a pus-o pe seama antrenamentelor din Kenya: ”Acolo nimeni nu fuge pentru distracție. Toți sunt concentrați numai pe alergat. Grupul de antrenament în Iten are uneori și 100-150 de alergători, ceea ce ajută să ne tragem unul pe altul. În Europa, majoritatea se antrenează singuri”.

Și, elvețianul nu s-a oprit din corectarea recordurilor. În 2019, la început de an, întâi a făcut cea mai bună performanță europeană pe semimaraton, a alergat 59 de minute și 13 secunde pe 8 februarie, apoi, la 9 zile distanță, a îmbunătățit recordul mondial pe 5k, fugind 13.29 la Monaco. Acești timpi prevăd cel mai bine ce va urma în 2019, încă un an în care sunt șanse mari ca recordurile europene și mondiale în cursele de șosea să cadă!

Jacob Kiplimo face parte din grupul etnic Sebei, o populație simplă care trăiește pe muntele Elgon, un masiv vulcanic ce depășește 4.000 de metri altitudine, munte împărțit de Uganda și Kenya. Va face 19 ani în noiembrie și deține încă de anul trecut cel mai bun timp realizat vreodată pe 10 kilometri, un năucitor 26 de minute și 41 de secunde. Nu este record mondial, timpul lui Leonard Komon, 26.44, rămânând în picioare pentru că traseul unde a fugit Kiplomo, la Madrid, nu întrunește cerințele necesare pentru ratificarea unui record, este mai mult la vale decât trebuie. ”Am fost determinat să alerg repede, să fiu aproape de record. M-am simțit foarte puternic pe tot parcursul cursei”, declara Kiplimo, după cursă, pentru kawowo.com.Jacob Kiplimo Cele mai bune performanțe românești pe 10 kilometri sunt vechi și aparțin recordmanei naționale la maraton, Constanțina Diță, și recordmanului național la semimaraton, Nicolae Negru. Diță a alergat 31.59, în 2004, într-o cursă desfățurată în Puerto Rico, iar Negru, a făcut 28.39, în 1997, în Franța.

De câțiva ani cursele de 10 kilometri, pe șosea, au luat amploare și în România, pe lângă cele care erau organizate în cadrul maratonaelor și semimaratoanelor. Una din ele, ajunsă în acest an la patra ediție, Bucharest 10k&Family Run, a înregistrat timpi buni an de an. Primii români la prima ediție au fost Nicolae Soare (29.09) și Mădălina Florea (33.07), la cea de-a doua ediție, Adrian Garcea (30.27) și Andreea Pîșcu (33.50), iar anul trecut, Alexandru Corneschi (30.33) și Adela Bălțoi (38.07). O altă cursă puternică de 10k din România este Bucharest International 10k, cursă organizată de Constantina Diță, și ea în 2019 tot la ediția a 4-a. În 2016, primii doi clasați români au fost Alexandru Corneschi (30.55) și Paula Todoran (33.47), în 2017, Andrei Rusu (29.26) și Andreea Pîșcu (33.04), iar anul trecut, Nicolae Soare (29.54) și Adela Bălțoi (36.48).

foto: NN Running Team, Spikes, IAAF.