Constantina Diță, foto: Marian Burlacu

Recordul național pe semimaraton, făcut la maraton

Diță nu este doar deținătoarea recordului național la maraton, ci are și cea mai bună performanță la semimaraton (68.07), timp pe care l-a realizat în 2006, într-un maraton în care a încercat să doboare recordul mondial al lui Radcliffe.

În 2006, Campionatul Mondial de Semimaraton fusese desființat și înlocuit cu un Campionat Mondial de Alergare pe șosea de doar 20 de kilometri. Pe 8 octombrie, la Debrecen, Diță alerga tare, foarte tare, sub recordul mondial pe această distanță, conducând astfel cursa fără probleme. Asta până în ultimul kilometru când, de nicăieri, a apărut Lornah Kiplagat care a și câștigat (63.21, cu 2 secunde mai repede decât Diță). Un pace de 3 minute și 10 secunde pe kilometru, care dacă ar fi fost menținut pe o distanță de 21,097 km, atunci ar fi rezultat un 66 de minute și 50 de secunde și ar fi reprezentat un record național extraordinar și în același timp una dintre cele mai bune performanțe din lume pe această distanță într-o cursă numai de fete.

Constantina Dita // foto: Marian BurlacuForma foarte bună din 2006 a lui Diță s-a văzut după 2 săptămâni când a luat startul la Maratonul Chicago, cu scopul de a demola recordul mondial deținut de Paula Radcliffe (2.15.25).  ”Recordul național l-am făcut în timpul maratonului de la Chicago, sigur ar fi fost mai tare dacă mă duceam special pentru timpul de semi. Vream să fac record mondial la maraton atunci, fără«iepuri», fără ajutor, doar pe munca mea. (râde) În ultimii 3 kilometri m-am tăiat rău de tot. Atunci am avut și recorduri mondiale pe 25 de km și pe 30 km, neoficiale însă”, povestește Diță care a terminat cursa în 2.24.25, semimaratonul fiind trecut în 68.07.

Constantina Diță are 6 semimaratoane alergate mai repede de 70 de minute, pe lângă recordul național deținând și a 3-a (68.10, în 2002), respectiv a 13-a performanță națională din toate timpurile (69.07, medalie de bronz la CM New Delhi, 2004). În plus, pe această distanță Diță este și campioană mondială după ce a câștigat cursa din 2005, de la Edmonton (69.17). ”La Edmonton, la CM, am stat 3 kilometri cu plutonul și mă tot deranjau că ploua foarte tare, l-am ocolit și am decis să fac cursa mea. Chiar dacă au încercat să vină după mine, m-am distanța încet-încet. Am controlat cursa m-ai ales că vedeam adversarele pentru că erau multe întoarceri”, ne explică fosta campioană olimpică.

La semimaraton, simte că zboară

Diță crede că pentru un maratonist care participă la un semimaraton totul este mai ușor. ”Mi-a plăcut mult să alerg și semimaraton, pentru că eu, venind din maraton, când alergam distanțele astea simțeam că zbor. Cursele sunt mai tari, intensitatea e mai tare. Pregătirea trebuie făcută mai tare, mai multă intensitate. Eu de obicei alergam aceste cursele astea în mare din pregătirea de maraton, doar cu câteva săptămâni înainte făceam antrenamente axate, specifice. Oricum, pe maraton mă simțeam mai bine, pentru că la semi trebuia lucrat mai mult pe intensitate. Cred că dacă aveam și răbdare, mai mult ca sigur puteam să alerg 42,195 km în 2.18”, explică pentru 4run.ro fosta atletă. ”Ar fi frumos să avem și semimaraton la Jocurile Olimpice, dar nu cred că va fi prea curând. Ce-i drept, la marș sunt două probe, de 20 de km și de 50 km, dar marșul nu are și probe de pistă cum are fondul, 5.000 și 10.000 m”, a conchis Constantina DițăConstantina Dita, Romanian Running Awards 2017Fostul record era deținut de Cristina Pomacu

Din aceeași generație cu Constantina Diță, cu trei ani mai tânără, Cristina Pomacu, și ea olteancă, dar de Dolj, a fost o alergătoare cu rezultate foarte bune pe distanța care acoperă 21 de kilometri și 97 de metri, fiind de două ori medaliată cu argint la Campionatele Mondiale (1995 și 1997). Fosta atletă care a câștigat de 3 ori Maratonul Belgrad și care avea un PB pe 42.195 km de 2.29.44, a făcut record național la semimaraton în 1998, într-o cursă disputată la Lisabona, în care a venit pe poziția a doua (68.09).

Ancuța Bobocel, cea mai aproape de record

De când atletele din generația lui Constantina Diță s-au retras, Anuța Cătună, Lidia Șimon, Cristina Pomacu, Luminița Talpoș, Nuța Olaru, Alina Gherasim și Iulia Negură, toate născute între 1967 și 1973, o singură sportivă a reușit să scadă sub 70 de minute pe distanța semimaratonului, este vorba de deținătoarea recordului național la 10.000 de metri, Mihaela Botezan (41 de ani). Doar o singură atletă încă în activitate pare îndeajuns de valoroasă să atace recordul național, este vorba de Ancuța Bobocel. Olteanca antrenată de Marin Istrate a fugit la Campionatul Mondial de la Valencia, 2018, în 70.21, fiind, cu locul 15, prima europeancă din concurs.

Articol apărut inițial în ziarul ”4run.ro OFFLINE”Pagina 2, ziarul 4run.ro OFFLINE