Radu Milea, Penyagolosa

Radu Milea: ”Va fi o cursă rapidă, se va fugi tare”

Radu Milea a început antrenamentele pentru Campionatul Mondial de Ultra Trail anul trecut cu un cantonament de peste 2 luni în Kenya, a continuat pregătirea în Portugalia și apoi în Spania, unde a și studiat traseul. Crede că se va câștiga cu un timp sub 8 ore, profilul cursei fiind unul de ”fugă”.

Radu Milea, PenyagolosaDe peste cinci luni Radu Milea se antrenează având în minte o singură competiție-obiectiv, Campionatul Mondial de Ultra-Trail, cursa de 85 de kilometri și 5.000 de metri diferență pozitivă de nivel urmând să aibă startul pe 12 mai de la ora 7.00. A fost în Kenya, în Portugalia, iar de câteva săptămâni este cantonat în Spania, în zona unde va avea loc cursa. ”Am studiat traseul pe segmente. Va fi o cursă rapidă, se va fugi tare. Cred că se va câștiga puțin sub 8 ore. Diferența se va face pe segmentele Benafigos-Vistabella-Collao, o zonă cu cele mai grele urcări dar și cu zone de fugă din greu. În plus, e practic ultima parte, trebuie să ai »benzină»”, ne-a spus Radu. O parte din ultimele alergări din Spania le-a făcut cu Robert Hajnal, Andrei Țale, ceilalți doi reprezentanți ai României, dar și cu Raul Butaci, un foarte bun ultramaratonist român stabilit în Spania (face parte și din echipa de alergare montană a CS Steaua).

Detalii despre traseu și profil, aici.

De ce a fost studiat traseul, este important? Ne explică bucureșteanul: ”Contează foarte mult să-l cunoști, să ai repere. Te miști mai repede când ai o imagine clară, când/cum/cât e urcare, cât e forestier etc. Dozezi astfel mai eficient efortul. Dacă mergi în «orb» poate să nu iasă, psihic e sigur mai greu mai ales când intervine oboseala”.Radu Milea, PenyagolosaPrezent la startul unor ultramaratoane foarte importante din Ultra-Trail World Tour, cum ar fi cele din cadrul UTMB, Radu vede și diferențele dintre acele tipuri de competiții și un campionat mondial: ”Diferă în ce privește logistica, susținerea, zonele cu corturi etc. Aici există și ideea de echipă. La cursele gen UTMB ești tu cu ai tăi, acum toți atleții facem o strategie comună, ne interesează să ne mișcăm cât mai repede în puncte. Sunt doar 3 locuri unde au voie echipele, Useres, Adzaneta și Vistabella. În plus, diferă și echipamentul, aici e mai «light» pentru că vorbim de alergători care se presupune că au o anumită valoare. Iar la cursa asta poți lăsa bețele și le lua la liber”.


Spaniolii și francezii, favoriți

Radu vede o luptă între echipele și componenții Spaniei și ai Franței, cu mari șanse ca englezii să ”strice” calculul hârtiei. ”Spaniolii sunt favoriți la echipe, Luis Alberto la individual. Dar cred că și Tom Evans o să fie acolo sus, la cum l-am văzut la antrenamente. La fete, clar bătaie Spania – Franța, Maite Maiora sau Caroline Chaverot. Americanilor cred că le va fi greu, nu sunt obișnuiți cu terenul, nu știu traseul”, a explicat Milea.

Radu Milea, Penyagolosa(Foto: Radu Milea)