Radu Milea este unul din alergătorii de elită care iau parte la UTMB, alegând să fugă la cursa de 101 kilometri, Courmayeur – Champex – Chamonix, traseu pe care a mai alergat acum doi ani, terminând pe locul 24. Radu e la al 3-lea ultra al anului și mai are programate încă 2.
Știri UTMB → PREZENTATE de Columbia
Un ultramaratonist de top nu are doar 2 curse pe an, să le numim de obiectiv, așa cum majoritatea maratoniștilor, care aleargă pe asfalt, au. Aleargă 4 sau chiar 5 competiții de peste 100 de kilometri. Sunt prea multe, sunt prea puține? ”Nu, nu sunt multe. Eu am loc între ele destul”, ne spune Radu Milea, unul din cei doi sportivi care vor lua parte la Ultra Trail du Mont Blanc, la categoria Elite, bucureșteanul urmând să alerge la CCC. Totuși, maratoniștii profesioniști aleg cu grijă numărul curselor dintr-un an și iau startul doar de 2 ori, rar de 3 ori. ”La ultramaraton toți cei buni bagă 5-6 curse pe an”, ne spune bucureșteanul. ”După Eiger Ultra Trail mi-am revenit complet după o săptămână. După 2 zile nu mai durea nimic”, adaugă Radu. De ce totuși Marius Ionescu, de exemplu, nu alege un număr mai mare de curse? ”Acolo este vorba de altceva. Intensitatea din antrenament face diferența. Eu la un ultra nu am intensitate cum are el”, explică sportivul de la SportGuru – BCR Racing Team. Deci intensitatea pregătirii unui maraton face mai mult ”rău” decât lungimea unui ultramaraton? ”Eu zic că da! Și în plus mai este vorba și de intensitatea cursei. Marius, după un 2.13, la o săptămână distanță fuge un 2.18 lejer, dar asta nu l-ar ajuta prea mult că mulți fug mai repede de atât. La munte, e mai puțină bătaie și sunt mai multe curse”, răspunde sportivul care este și antrenor la Team Run. ”La mine distanța dintre ele este de 1 lună jumătate. La munte, forma se pierde mai greu”, adaugă Radu, care a avut în acest an 2 ultramaratoane, Transvulcania și Eiger Ultra Trail. Urmează CCC din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc (101km, +6.100m), Cappadocia Ultra Trail (114 km, +3.340m) și Cape Town Ultra Trail (100 km, +4.300m).
Ce a fost: Transvulcania și Eiger Ultra Trail
În mai, Radu a alergat la Transvulcania (74 km, +4.400m), iar în iulie, Eiger Ultra Trail (101 km, +7.000m). Primul ultra nu s-a desfășurat prea bine, al doilea a ”funcționat” cum trebuie, cel mai bun rezultat de până acum al bucureșteanului. În Spania, a terminat pe locul 66, după 9 ore, 6 minute și 22 de secunde, iar în Elveția, pe 11, după 12 ore, 39 de minute și 17 secunde.
Ce este: CCC din cadrul UTMB
”Acum doi ani, la Courmayeur – Champex – Chamonix (CCC), când am terminat pe locul 24 a fost foarte cald. La kilometrul 70 am vrut să abandonez, am stat 15 minute pe spate și m-am tot gândit dacă să renunț sau nu. Am petrecut foarte mult timp pe loc din cauza căldurii și, în plus, nici nu am știut traseul”, povestește ultramaratonistul experiența lui din 2015. După ce în 2016 a fost la cursa lungă, la UTMB, acum va alerga din nou CCC, urmând să fie ajutat în punctele în care este permis de Marian Vasile (principalul suport) și de Ștefan Dan, care cu două zile înainte va participa la TDS (119 km, +7.200 m). ”O cursă bună ar fi pe la 13 ore. Am mai multă experiență, numai dacă nu mai rămân așa mult pe loc ca acum 2 ani voi câștiga cam 30 – 45 de minute și, în plus, sunt mai bun pe urcări și pe plat. Iar dacă stai mult, atunci și alergarea merge prost, deci sper să câștig cam 30 de minute și din alergare. Planul este să urc bine, de fapt dacă alerg și urc bine ca la Eiger atunci o să iasă mai puțin de 13 ore”, spune Radu care în acest an va strânge peste 6.000 de kilometri alergați și aproape 2.500 de kilometri făcuți cu bicicleta. ”Ultra Trail du Mont Blanc este de fapt un campionat mondial, la start fiind cei mai mari alergători montani și ultramaratoniști din lume. Competiția e clar cea mai mare de acest gen, organizarea e impecabilă, totul e la superlativ”, caracterizează sportivul SportGuru – BCR Racing Team competiția cu startul din Chamonix, Franța.
Ce va fi: Cappadocia Ultra Trail și Cape Town Ultra Trail
Radu este la a treia participare în cursa din Turcia, Cappadocia Ultra Trail (114 km, +3.340m, 21 octombrie), în 2016 fiind nevoit să se retragă după ce străbătuse aproape 50 de kilometri, iar în 2015 terminând pe poziția a 5-a. În Africa de Sud, bucureșteanul este la prima participare. Cape Town Ultra Trail (100 km, +4.300m) este ultima cursă din Ultra-Trail World Tour, startul fiind pe 2 decembrie.