Utilizarea prezervativului, încurajarea comportamentelor sexuale responsabile și folosirea hainelor deschise la culoare, printre metodele de protejare împotriva virusului Zika pe care le recomandă Institutul Național de Medicină Sportivă.

Institutul Național de Medicină Sportivă, prin directorul Răzvan Bușneag, a explicat sportivilor care vor pleca în Brazilia, la Jocurile Olimpice de la Rio, ce trebuie să facă pentru a se proteja de înțepăturile țânțarilor care sunt vinovați de răspândirea virusului Zika. Sau, cum pot evita transmiterea acestuia pe cale sexuală. Măsurile de apărare au fost trimise Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

  • Hainele trebuie să fie deschise la culoare.
  • Trebuie să se poarte bluze și pantaloni cu mâneci lungi, pentru că protejează mai bine împotriva mușcăturilor țânțarilor.
  • Să se evite expunerea prin închiderea ușilor și ferestrelor și să se folosească plase anti-țânțari la geam și deasupra patului.
  • Să se aplice produse de piele care alungă țînțarii: Repel 100, Bicout, Care Plus.
  • Sportivele participante la J.O. trebuie să evite posibilitatea apariției unei sarcini în săptămânile premergătoare deplasării și să-și facă testul de sarcină înainte de plecarea în Brazilia.
  • Pentru evitarea transmiterii pe cale sexuală cea mai bună metodă, în afara abstinenței, este folosirea prezevativului.
  • Trebuie încurajate comportamentele sexuale responsabile în rândul sportivilor.
zika-inms

Foto-copie după ”documentul” trimis de INMS la COSR

Virusul Zika a pus pe jar Organizația Mondială a Sănătății. Agentul patogen afectează doar fetușii, în rest manifestându-se ca o simplă răceală sau, în foarte multe cazuri, deloc. În Brazilia, numărul îmbolnăvirilor confirmate de microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) la fetușii și nou-născuții mamelor care sunt sau au rămas însărcinate, a crescut enorm, de la 167 de cazuri în 2014 până la peste 4.000 în prezent. 49 dintre bebelușii născuți cu astfel de malformații au murit în ultimul an. O problemă în plus a apărut în aceste zile când autoritățile sanitare americane au descoperit că virusul se transmite și pe cale sexuală nu numai prin înțepăturile țânțarilor din specia Aedes, care atacă mai ales ziua. Autoritățile sud-americane au transmis faptul că femeile însărcinate nu ar trebui să vină în Brazilia pe durata Jocurilor Olimpice.