Pe 9 aprilie 2016, la Shiraz, se va da startul primului maraton din Iran, cursă care este interzisă însă femeilor. Va fi o competiție doar pentru bărbați, cu finișul în legendara capitală a Persiei, Persepolis.

”Din păcate, femeile nu au voie să participe. Sunt multe femei din Iran care vor să alerge și sperăm ca în următoarea ediție să ni se dea voie să putem avea și femei la start”, a spus organizatorul maratonului, olandezul Sebastian Straten, pentru agenția de presă iraniană Mehr News. Cursa va avea startul în orașul Shiraz (aproape 1.5 milioane locuitori), din sudul Iranului, și se va termina la Persopolis, fosta capitală de acum 2.500 de ani a primului Imperiu Persan, a cărei construcție a început încă de pe timpul lui Darius I. Darius cel Mare a devenit rege al perșilor în 552 î.e.n., în perioada domniei sale de 36 de ani, Imperiul ajungând la cea mai mare întindere teritorială. A încercat să cucerească Grecia, dar a fost înfrânt la… Marathon, în 490 î.e.n.

”Autoritățile locale religioase nu sunt încă obișnuite cu cenceptul ca femeile să alerge în public”, a adăugat Straten. ”Subjugarea femeilor în Iran are caracter instituțional. Femeile sunt interzise în multe sporturi din Iran și nu au voie pe stadion ca spectatoare”, a spus pentru presa engleză, Dowlat Nowrouzi, reprezentantă a Consiliului Național de Rezistență, organizație al iranienilor din exil. (fotografii: I Run Iran Facebook)

maraton-iran

Maraton Iran