Tiberiu Ușeriu
Tiberiu Ușeriu

Primul loc pentru un român la 6633 Arctic Ultra (566 km)

Tiberiu Ușeriu a terminat primul competiția de anduranță din nordul înghețat al Canadei, 6633 Arctic Ultra, cursă în care au mai concurat și Andrei Roșu și Vlad Tănase.

Bistrițanul Tiberiu Ușeriu a terminat pe primul loc 6633 Arctic Ultra după ce a străbătut cei 566 de kilometri, în mers și alergare, trecând linia de finiș vineri, 18 martie, ora 16.44, ora locală. Competiția la care au luat startul 11 persoane s-a desfășurat pe un drum înghețat (o șosea) ce unește Eagle Plains de Tktoyaktuk, un mic port de 850 de suflete (80% inuiți) la marea Beaufort, parte a Oceanului Arctic, temperaturile fiind în jur de -25 de grade Celsius, uneori scăzând sub din cauza rafalelor de vânt și a umidității. ”Tiberiu Ușeriu din România a trecut linia de sosire la Tuktoyaktuk. Tibi a condus de la start până la finish și este fără îndoială un campion meritat!”, au transmis organizatorii cursei. Pe locul doi a sosit Poh Joo Tou, din Singapore, la 56 de minute după Ușeriu, iar ceilalți cinci concurenți care au reușit să termine cursa, printre ei și Andrei Roșu și Vlad Tănase, sosind toți odată cu câteva ore întârziere. Recordul cursei, stabilit în 2007 de englezoaica Mimi Anderson (143 de ore și 25 de minute), atunci la 45 de ani, nu a fost doborât.

Vlad Tănase și Andrei Roșu
Vlad Tănase și Andrei Roșu

La startul variantei mai scurte a competiției, cea de 193 de kilometri, pe care a și terminat-o, a apărut și George Economou, un director din zona industriei alimentare din Zimbabwe. În 2015, când a participat la această cursă spunea: ”Sunt singurul în blugi. Sunt așa de dezorganizat că organizatorii mi-au spus că nu-mi pot garanta supraviețuirea”. Să aibe origini românești sau grecești? 🙂 (foto: 6633ultra.com & George Economou, Facebook)

george-economou