Predealul, de sus, de pe Clăbucet
Predealul, de sus, de pe Clăbucet

Predealul, orașul de deasupra

4shop.ro

Predealul este orașul situat la cea mai mare înălțime din România, cu o altitudine medie de peste 1.100 de metri. Cu acces rapid în patru munți, Piatra Mare, Postăvarul, Bucegi și Baiului, așezat pe văluritele clăbucete ale Predealului, stațiunea este locul perfect pentru ”acumulare” de kilometri verticali, în toate anotimpurile.

qr-code-cota1200-predeal-ciopleaAflată în zona de izvor a râurilor Prahova și Timiș, care aleg să pornească pe drumuri total separate, primul spre sud, al doilea spre nord, Predealul s-a dezvoltat ca stațiune începând din 1852, odată ce a devenit punct de vamă între Țara Românească și Transilvania (imperiul Austro-Ungar), acum având în componența și localitățile Pârâul Rece, Timișu de Jos și Timșu de Sus. În Predeal, a trăit pentru 20 de ani, după ce a fost exilat de clasa politică din țara de la malul Mediteranei, până la moarte, în 1945, prințul Albaniei, Wilhelm de Wied, impus în funcție de Casa Regală din România. Predeal dispune de opt pârtii de schi, Cocoșul, Clăbucet, Subteleferic, Clăbucet Sosire, Clăbucet variantă, Clăbucet școală, Subteleferic Inferior și Pârâul Rece și de numeroase posibilități de a face schi de tură, un înlocuitor foarte bun pentru alergare pe timp de iarnă. (fotografii: Andra Panduru)

qr-code-cota1200-predeal-poiana-secuilorPredealul oferă o multitudine de poteci și drumuri de alergat, toate cu diferență de nivel. Pe lângă numeroasele trasee de trail, pe cărări turistice și drumuri forestiere (spre cabana Poiana Secuilor, spre cabana Susai, spre cheile Râșnoavei, spre Pârâul Rece), pentru cei care apreciază mai mult asfaltul se pot găsi numeroase posibilități, ture lungi și cu diferențe de nivel apreciabile. Un exemplu, 17 km, +500m : Centru Predeal (primărie) – b-dul Mihail Săulescu – valea Poliștoaca – Cioplea – b-dul Libertății (revenire primărie) – strada Trei Brazi – cabana Trei Brazi – strada Trei Brazi (revenire la primărie).

Obiective turistice

Canionul Șapte Scări

qr-code-dambu-morii-sapte-scariUn defileu săpat în calcare, în Jurasic, Canionul Șapte Scări, are o lungime de 160 de metri și o diferență de nivel de 58 de metri. Situat la o altitudine de 948 de metri, pe partea vestică a Masivului Piatra Mare, defileul este format din șapte trepte cu înălțimi între 2.5 și 15 metri. Când pârâul Șapte Scări, afluent al Șipoaiei, este umflat, toate treptele se transformă în cascade tumultoase. Se ajunge în aproximativ o oră, de la Dâmbu Morii.

Cascada Tamina

Situată pe valea Pietrei Mici, în Masivul Piatra Mare, cascada Tamina își arată ”apele” la altitudinea de 1.100 de metri. Este practic o înșiruire de cinci cascade, cea mai mare având o cădere de 10 metri, și se pare că s-a format după prăbușirea unei peșteri. Din Timișu de Sus, se poate ajunge la cascadă după aproximativ 1 oră și 30 de minute de mers, pe marcaj bandă albastră.

Cabana Gârbova, Predeal
Cabana Gârbova, Predeal, 1.350 de metri

Peștera de Gheață

Este cea mai importantă cavitate din masivul Piatra Mare, cu o deschidere de 50 de metri, fiind dezvoltată pe o fisură verticală. De la Dâmbu Morii se poate ajunge la peșteră în aproximativ 2 ore, pe marcaj punct roșu.