Cantonament Portugalia - Ciprian Bălănescu, Marius Ionescu, Radu Milea, Iustin Onofrei
Cantonament Portugalia - Ciprian Bălănescu, Marius Ionescu, Radu Milea, Iustin Onofrei

Portugalia, pământ românesc! Atleții s-au mutat la soare!

Foarte mulți atleți români sunt cantonați în stațiunea lusitană Monte Gordo. Pe lângă competițiile interne, sportivii pregătesc Jocurile Olimpice din Brazilia și Campionatul European din Olanda.

marius-ionescu-portugaliaAlergătorii profesioniști caută condiții optime de antrenament, fără temperaturi negative și fără gheață și zăpadă. Pentru că ”fenomenele” hibernale sunt o barieră în fața performanței, atleții care au avut posibilitatea, majoritatea costurilor fiind suportate de cluburi, au optat pentru un cantonament în Portugalia. ”La condițiile climaterice din țară nu aș fi putut face antrenamentele la parametrii doriți. Mă pregătesc pentru Rio, unde încerc să mă clasez mai bine decât am făcut-o la Jocurile Olimpice de la Londra”, a spus maratonistul Marius Ionescu, care în capitala Marii Britanii a terminat pe poziția 26. Prima cursă din an pentru olteanul legitimat la CSM Ploiești va fi competiția de 20 de kilometri de la Alphen, Olanda, unde anul trecut a terminat pe primul loc, cu un nou record personal pe această distanță, 61.27.

sportivi-portugalia

Triatlonistul Bălănescu, alături de atleți

Multiplul campion național de triatlon și duatlon Ciprian Bălănescu este și el în Portugalia unde se antrenează cot la cot cu atleții. ”E greu să te pregătești în România. Aici este mai cald și e mai bine să te antrenezi în grup”, ne-a spus Bălănescu. Sudul statului iberic este plin de români: Marius Ionescu, Marius Bușcă, Nicolae Soare, Alexandru Corneschi, Iustin Onofrei, Claudiu Bîscă, Mădălina Florea, Florina Pierdevară, Mihaela Nunu, Andreea Timofei, Iulian Ganciu, Radu Milea, Claudia Bobocea, Adrian Dragomir, Claudia Ștef sau Marius Cocioran. Unii din ei se antrenează pentru Jocurile Olimpice de la Rio, din 12-21 august (Marius Ionescu, Florina Pierdevară, Claudia Ștef sau Marius Cocioran), iar alții pentru un sezon 2016 în care încearcă să realizeze noi recorduri personale. ”Stau aici până pe 15 martie”, ne-a spus Nicolae Soare, sportivul antrenat de Cristina Alexe urmând să alerge un nou maraton în primăvară cu scopul de a face baremul pentru Rio (sub 2.19.00). Cel mai probabil buzoianul va alerga o cursă în aprilie, multe din competițiile din luna a patra a anului fiind pe lista IAAF: Paris, Viena, Rotterdam, Hamburg, Dusseldorf.

corneschi-maimuta-gibraltar

Cine va face echipa pentru semimaratonul de la Campionatul European?

O altă competiție majoră în 2016 este Campionatul European de Atletism (6-10 iulie), unde, pentru prima oară, a fost inclus semimaratonul. Cel mai probabil România va avea echipă masculină formată din Marius Ionescu, Nicolae Soare și… Cine va fi al treilea? Alex Corneschi? Iustin Onofrei? Sorin Mîneran? Daniel Lupulescu? Cum sunt slabe șanse ca federația de atletism să-i trimită pe toți (fiecare țară poate avea echipă formată din 6 atleți), răspunsul îl vom afla mai mult ca sigur pe 15 mai, când va avea loc Campionatul Național de Semimaraton! ”O să încerc să fiu eu al treilea”, ne-a spus Corneschi care va lupta printre alții și cu colegul său de club, Iustin Onofrei, vice-campionul național de semimaraton din 2015 (67:28). (poze: Facebook, Ciprian Bălănescu și Alexandru Corneschi)

Baremuri pentru Campionatul European din Olanda