Petzl Swift RL, frontala care dezvăluie orice stă ascuns în întuneric

4shop.ro

Petzl Swift RL este o frontală ușoară și puternică, excelentă pentru activități dinamice – pentru trekking, alergare montană, schi, MTB; pentru zone unde e nevoie de o lumină intensă care să dezvăluie terenul și care să te ajute să-l parcurgi în siguranță.

Dacă trebuie folosită o frontală în jurul casei, la bunici, atunci când se taie lumina, se poate folosi orice tip existent pe piață! Petzl sau ”no name”, orice frontală e bună! Dar ce se întâmplă când trebuie să alergi sau să mergi o noapte întreagă într-o beznă impenetrabilă sau într-un întuneric străpuns firav de raze de lumină aruncate de lună sau de stele, în pădure, printre stânci, urcând sau coborând? Atunci ai o nevoie de o frontală care să funcționeze cât mai mult, care să lumineze cât mai tare, care să nu se miște pe cap, care să reziste la intemperii etc. Petzl va scoate pe piață, pe 23 septembrie, Petzl Swift RL, o frontală compactă de 100 de grame care poate scoate 900 de lumeni! Frontală pe care noi am primit-o înainte de lansare, pe care am testat-o puțin alături de reprezentanții Petzl, printre care și alpinistul și schiorul Tony Lamiche și fostul ultra-maratonist de top Sebastien Chaigneau, urmărind alergătorii de la UTMB (zona Notre Dame de la Gorge – Nant Borant sau Lago Combal) sau prin Chamonix (vezi Strava, pe parcursul textului), și pe care am continuat să o testăm și după finalul evenimentului care a avut loc în Alpi.

Preview Petzl Swift RL, aici.

Luminozitate

Luminozitatea este poate cel mai important aspect la o frontală. Petzl Swift RL poate atinge un maximum de 900 de lumeni! Asta înseamnă foarte mulți lumeni, pentru o lanternă compactă la numai 100 de grame, de fapt pentru foarte multe frontale, compacte sau nu, existente pe piață. Și asta se vede! E ca un far! Specificațiile oferite de producător, 110 metri la Standard Lighting și 140 de metri la Reactive Lighting (când intră în funcțiune senzorul care scanează și sursele de lumină de afară), sunt atinse. Dar poate luminozitatea maximă, care, normal, determină și distanța maximă la care bate frontala, nu este o caracteristică foarte bună de ghidaj, ținând cont că acumulatorul poate duce 2 ore în modulul Standard Lighting, sau undeva între 2-30 ore în modului Reactive Lighting. Celelalte două opțiuni, la care se poate ajunge lejer prin singurul buton de pe partea superioară a frontalei, care are și o opțiune de blocare, sunt poate mai aproape de adevăr. Frontala a fost testată mai mult în modul Reactive Lighting, când se oferă 100 de lumeni pentru 10-50 de ore sau 300 de lumeni pentru 5-40 de ore. În primul caz, lumina bate până pe la 35 de metri, în al doilea, până la 55 de metri. Ideea e că opțiunea de mijloc a lanternei, care scoate 300 de lumeni, este de ajuns pentru cărările muntoase. Iar în situațiile în care traseul are porțiuni mai largi, zone mai deschise, cărări mai late sau când se merge la deal opțiunea care nu folosește multe resurse ale bateriei, cea de autonomie maximă, este de ajuns. O folosire combinată a modului de autonomie maximă cu cel standard, folosind Reactive Lighting, poate asigura folosirea frontalei fără a fi încărcată de la lăsarea serii până la apariția primelor raze de soare. Bineînțeles, pe parcursul zilei frontala poate fi reîncărcată de la o baterie externă, durează aproximativ 6 ore.

Distanța până la care luminează nu este singura caracteristică care contează când vorbim de luminozitate, ci destul de important este și focalizarea fasciculului de lumină. Faptul că se asigură atât un unghi larg cât și focusat (nu e o noutate pentru Petzl, există și la alte modele, gen Reactik+) asigură o percepție mult mai bună asupra mediul în care se face deplasarea.

Petzl Swift RL nu are led roșu pentru lumină nocturnă și deci nici posibilitatea de a trimite un semnal luminos intermitent, lucru poate de înțeles ținând cont că este o frontală de folosit în activități dinamice. Partea din spate a benzii elastice este însă prevăzută cu material fosforescent pentru ca purtătorul să fie observat din spate sau pentru a găsi lanterna mai ușor dacă este lăsată în întuneric.

Anduranță

De obicei, la luminozitate maximă, o frontală poate lumina între 1,5 ore și 3 ore, în funcție bineînțeles și de numărul de lumeni, mărimea acumulatorului, greutate etc. Faptul că Petzl Swift RL poate oferi, în unele condiții, o noapte de lumină pentru activități dinamice pe munte fără a fi reîncărcată, asigurând destul de mult timp și 300 de lumeni, o face o frontală de calitate. De obicei, în cursele care prind și o a doua noapte pe cărare, o baterie externă e folosită. La un acumulator de 2.300 mAh al frontalei, o baterie externă de 10.000 mAh poate asigura lejer încărcarea atât a frontalei, cât și a ceasului și a telefonului. Acumulatorul Petzl Swift RL se încarcă prin cablu USB. Pentru cei care nu vor să care o baterie externă grea, se poate cumpăra încă un acumulator, cel din frontală putând astfel fi schimbat dacă e nevoie.

Stabilitate

Pentru o frontală de 100 de grame, banda elastică asigură o stabilitate foarte bună. În plus, zona frontală este confortabilă, are prevăzut un strat moale în interior.

Mobilitate

Petzl Swift RL are o mobilitate ridicată. Este prevăzută cu 10 niveluri de poziție. O caracteristică foarte bună, frontala putând fi ajustată astfel încât să asigure o orientare foarte bună indiferent de terenul din față, pantă, rampă, plat etc. Este mai mult decât o dublare față de frontalele de la Petzl, mai vechi ce e drept, pe care le-am folosit până acum, Actik sau Tikka XP, cu doar câte 4 poziții fiecare.Rezistență intemperii

Petzl Swift RL are un indice de protecție IPX4, ceea ce presupune că nu poate fi scufundată în apă dar poate rezista în precipitații. La averse medii a făcut față, a funcționat fără probleme la peste 3 ore de ploaie.

Concluzie

Petzl Swift RL este o frontală ușoară și puternică, excelentă pentru activități dinamice – pentru trekking, alergare montană, schi, MTB; pentru zone unde e nevoie de o lumină intensă care să dezvăluie terenul și care să te ajute să-l parcurgi în siguranță, un gadget care poate lumina noaptea, dezvăluind fără probleme orice stă ascuns în întuneric.

Trece sau nu clasa?

Luminozitate: 10/10
Anduranță: 9/10
Stabilitate: 9/10
Mobilitate: 9/10
Rezistență: 8/10
Greutate: 8/10