Astronautul Tim Peake va alerga un maraton pe banda de alergare care se află la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI), fuga urmând să aibă loc în același timp cu maratonul de la Londra, pe 24 aprilie 2016.

Tim Peake (Photo: ESA – European Space Agency), primul britanic care a fost selectat de Agenția Spațială Europeană să ia parte la o misiune pe SSI, va părăsi Pământul pe 15 decembrie, nava urmând să fie lansată din Baikonur, Kazahstan. Se va întoarce în Marea Britanie pe 5 iunie 2016. Astronautul va începe să fugă pe banda de alergare aflată la bordul stației care orbitează Pământul în același timp în care se dă startul maratonului de la Londra (ora 12.00, ora României, pe 24 aprilie) și va urmări în același timp cursa pe un ecran din fața sa, anunță site-ul oficial al cursei, virginmoneylondonmarathon.com.

Tim Peake // Photo: London Marathon

Tim Peake // Photo: London Marathon

Pentru a face față imponderabilității, Peake va fi legat de banda de alergare cu mai multe corzi, în funcție de tensiunea din acest harnașament urmând a-și regla și viteza. ”Voi alerga ca și cum aș fi pe străzile Londrei, în timp ce orbitez Terra la 400 de kilometri distanță cu o viteză de 27.000 de kilometri pe oră. Va fi greu din cauza harnașamentului. După 40 de minute nu mai este așa confortabil să-l porți. Nu cred că voi stabili un record personal, dar sper să pot alerga în sub 4 ore”, a spus Peake, care are un PB de 3 ore și 18 minute. ”Voi alerga pentru asociația The Prince’s Trust, care ajută copiii cu probleme”, a adăugat astronautul. ”Sperăm ca acest extraordinar maraton care va avea loc în spațiu să inspire multe generații să alerge”, a declarat Hugh Brasher, directorul Maratonului de la Londra.