Din cele opt ediții de până acum de la Maratonul București, Paula Todoran a fost prezentă la start de cinci ori, doar accidentările sau alte curse internaționale oficiale opunându-se apariției la toate evenimentele organizate de Bucharest Running Club. În 2014, a terminat pe primul loc!

Să începem cu începutul! Paula Todoran a debutat pe distanța de 42 de kilometri și 195 de metri la București. O experiență dureroasă dar, ca orice început, de neuitat. ”Am avut probleme la final, de abia mai puteam să merg, nu mai mă puteam ține pe picioare. Cred că din cauza oboselii, a epuizării, și, în plus, mă dureau genunchii îngrozitor. Acum nu mai sunt problemele alea, picioarele mele au trecut prin atâtea curse lungi, oasele s-au mai întărit, sunt mai bine”, își amintește Paula Todoran.

Povestea Paulei Todoran, profesoară de atletism, aici!

Paula TodoranDe fapt, începutul este altul! “Mi-a plăcut mult să alerg, nu gimnastica, voleiul sau handbalul. Când fugeam eram fericită. Dacă eram opriți de la alergare, eu ceream în plus”, povesteşte Paula Todoran despre startul ei în atletism. “Aşa am ajuns la un cros în Zalău, unde am terminat pe locul 6, în fața mai multor sportive. Mi s-a spus că sunt talentată şi apoi, şi cu sprijinul mamei mele, m-am mutat la şcoala sportivă”, ne-a povestit sportiva. Fetița din Românaşi, Sălaj, a adunat kilometri, mii de ore de antrenament, iar în 2014, la 29 de “primăveri”, a avut un an perfect: campioană națională la maraton, campioană națională la semi-maraton (1.15.18), vice-campioană națională la 10.000 de metri (34.29:19), cel mai bun timp al carierei la 10 kilometri pe şosea (34.34) şi la 10 mile (56.16) şi câştigătoare a Maratonului București Raiffeisen Bank, cursă ce i-a adus un premiu de 2.500 de euro. Mai mult, în 2016, a reușit să alerge record personal, 2.36.44, și să ia parte la Jocurile Olimpice de la Rio.

Cred că temperatura la un maraton ar trebui să fie undeva între 18 și 24 de grade Celsius. Peste e prea cald, sub e prea frig. Au fost odată, în București, în jur de 7 grade. Este foarte dificil de alergat în condițiile alea. A fost foarte frig!

Cu un an plin, curse de 42,195 km la Sevilla (2.36.44) și la Rio (2.48.54), Paula Todoran se gândește să nu participe la Maratonul București Raiffeisen Bank. ”Mi-a mers totul foarte bine în acest an și cred că nu trebuie să alerg încă o competiție lungă. Mi-am îndeplinit toate obiectivele. Mă gândesc doar să acumulez volum, volum, volum, pentru pregătirea anului viitor”, ne-a zis sportiva din Zalău. Antrenorul ei, Mirel Seișanu, crede că există totuși șanse să o vedem pe olimpica de la Rio la startul evenimentului din capitală: ”Încă ne mai gândim. Acum se recuperează, greu nu e partea fizică, cât psihică. Sau acumulat multe, nu a fost la deschidere la Jocurile Olimpice, nu a fost la închidere, nu a avut parte de aclimatizare, parcă acum are o lipsă de motivație, de apetit. Dar nu-mi fac probleme, o să fie bine, trecem peste asta!”.

Paula Todoran, finish

Paula Todoran, finish

Todoran se pregăteşte cu acelaşi antrenor de când a început atletismul. “El m-a descoperit la 12 ani. Posedă foarte bine materia de specialitate şi are calități bune în domeniul sportului. Nu cred că se poate face performanță fără antrenor. Ai mare nevoie de unul, oricât de multe ştii şi oricât de multe cunoştințe ai dobândit de-a lungul carierei”, ne-a declarat sportiva din Zalău. Coordonatorul antrenamentelor ardelencei explică și cursa de la Rio, acolo unde Todoran a terminat pe locul 101. ”Era în grafic, ca la Sevilla (n.r. – acolo unde a făcut PB), totul a mers bine până la kilometrul 32. De acolo, a făcut jogging și s-a luptat să termine, nu putea abandona un maraton olimpic. Nu a avut susținere înainte, de la forurile care ar fi trebuit să o facă, susținere care nu există nici acum. Eu sunt convins că noi ne-am făcut datoria, greșeli s-au făcut acolo la vârf, au fost greșeli făcute în lanț. Trebuie ca cei de acum de la COSR, FRA și MTS, sau poate alții, să se adune, să asculte ce au de zis specialiștii, și nu numai să asculte ci și să țină cont de părerile lor, și să schimbe ceva de sus în jos. Pentru următoarea ediție a Jocurilor Olimpice! Iar dacă ”Tokyo” e pierdută, poate trebuie făcut ceva pentru 2024”, a precizat Seișanu.

Despre clasarea Paulei la Campionatele Mondiale de ”Semi”, cea mai bună româncă, aici!

”Sunt mâhnită de ce s-a întâmplat! Sunt foarte dezamăgită de acest rezultat modest, mai ales pentru că a fost făcut la Jocurile Olimpice, acolo unde vrei să fii bine, să dai tot ce e mai bun din tine. Am fost foarte bine pregătită, dar cred că am avut probleme pentru că nu am avut timp să mă acomodez, să mă aclimatizez, pentru că am fost trimisă în Brazilia cu doar câteva zile înainte de start. M-am sufocat la intrarea în ultimii 10 kilometri, de la kilometrul 32 la 35 a fost un adevărat coșmar. Mi s-a făcut rău, m-am oprit, mă gândeam că nici măcar nu o să mai pot termina. Nu cred că este normal să ajungi la concurs cu 5 zile înainte de start. Și-au bătut joc de noi! Aș fi vrut să fiu la deschidere, consider că eram îndreptățită și eu să particip. Poate că se va schimba ceva în structurile de conducere și va fi mai bine pe viitor!”, a adăugat Todoran, care este porfesoară de atletism la Liceul Sportiv din Zalău şi de educație fizică şi sport la Liceul Gheorghe Lazăr. (foto: Kadir Ekinci & Andra Panduru)

Cum a fost cursa Paulei Todoran la Jocurile Olimpice, aici!

Paula Todoran, la București

  • 2009 – 2.51.32 (locul I, Campionatul Național)
  • 2011 – 2.43.28 (locul II la CN, locul VI la Maratonul București)
  • 2012 – 2.48.20 (locul I la CN, locul III la Maratonul București)
  • 2014 – 2.41.23 (locul I la CN, locul I la Maratonul București)
  • 2015 – 2.52.45 (locul I la CN, locul IV la Maratonul București)

Paula Todoran, recorduri personale

  • 5.000 m – 15.52:99
  • 10.000 m – 33.12:08
  • 10 km – 34.34
  • Semimaraton – 1.12.59
  • Maraton – 2.36.44