Primii patru sportivi de la 1.500 de metri de la Jocurile Paralimpice, categoria T13, sportivi cu probleme de vedere, au avut timpi mai buni decât campionul olimpic, americanul Matthew Centrowitz.

Algerianul Abdellatif Baka, 3.48:29, etiopianul Tamiru Demisse, 3.48:59, kenyanul Henry Kirwa, 3.49:59, și algerianul Fouad Baka, fratele câștigătorului, 3.49:84, au terminat pe primele patru locuri în finala de 1.500 de metri de la Jocurile Paralimpice de la Rio, la categoria T13, sportivi cu probleme de vedere, anunță huffingtonpost.com. Nimic senzațional, nu? Chiar dacă acești timpi la o cursă pe o asemenea distanță nu sunt formidabili trebuie specificat că cei patru sportivi paralimpici au fost mai rapizi decât campionul olimpic al probei, americanul Matthew Centrowitz care a trecut linia de finiș în finala de la Rio după 3.50:00.

”Nu are nicio relevanță timpul. Finalele sunt curse tactice”, ne-a spus Marius Ionescu, cel mai bun maratonist român, făcând referire la faptul că sportivii paralimpici dau tot ce pot de la start până la finiș, față de cei fără dizabilități care nu fac acest lucru. Da, trebuie ținut cont de faptul că la Jocurile Olimpice nu există ”iepuri” și deci cursele, mai ales finalele, sunt ”alergate” doar pentru medalii. Mai mult, timpii celor patru alteți paralimpici nu i-ar fi calificat în echipa americană, din care face parte Matthew Centrowitz. În plus, finala de 1.500 de la Rio a fost printre cele mai lente din istorie, americanul câștigând cu un timp cu care nu ar fi luat ”aurul” la nicio ediție a Jocurilor Olimpice organizată după 1932.

Matthew Centrowitz