Oslea Night Ridge
Oslea Night Ridge

Oslea Night Ridge, pe 13 august: un vertical și o cursă de noapte

Clubul Alpin Valea Jiului organizează pe 13 august, la Uricani, Hunedoara, Oslea Night Ridge, zona Retezatul Mic – Oslea – Piatra Iorgovanului, un eveniment de alergare montană care propune două curse în aceeași zi: un Vertical dimineața și o cursă de noapte.

Formatul competiției este unul inedit și îndrăzneț, ne asigură organizatorii, cele două curse desfășurate în aceeași zi urmând să îi pună la grea încercare atât pe ei cât și pe concurenți. Vertical Race – Piatra Iorgovanului va avea startul la ora 9.00, iar Oslea Night Ridge, de la 21.00. Înscrieri, aici!

oslea-piatra-iorgovanuluiTraseul Vertical Race Piatra Iorgovanului

Se pleaca din fata cabanei de vanatoare Campusel si parcurge intrarea in Parcul National Retezat prin traseul de urcare spre Vf. Piatra Iorgovanului. Reprezinta un traseu de 3,6 km cu 800 m diferenta de nivel unde avem parte de o urcare solicitanta in care fiecare pas facut este rasplatit de cadrul natura unic oferit de trecerile succesive prin paduri neatinse de foioase si conifere, pasuni alpine colorate cu specii de plante endemice, spectacolul oferit de formatiunile calcaroase din zona varfului si nu in ultimul rand, odata ajunsi sus, panorama intregului Retezat.

Startul se va da din fata cabanei de vanatoare Campusel de unde se traverseaza perpendicular Dn66A iar dupa 50 m se intra direct pe poteca de munte. Odata cu intrarea in padure incepe o urcare destul de brutala care treptat se transforma intr-o ascensiune progresiva cu scurte portiuni plate pana la iesirea din padure. Odata ajunsi in golul alpin scurtele portiuni de plat dispar total iar solul calcaros si pe alocuri friabil acopera o parte din poteca. Ultima parte a urcarii se transforma intr-o pasune alpina pe care inaintam spre finish, exact sub pintenul de piatra cu tabla de marcaj „Piatra Iorgovanului (2014m). Dupa incheierea cursei retragerea concurentilor se va face pe acelasi traseu.

oslea-retezatTraseul Oslea Night Ridge

Reprezinta o bucla de 14,2 kilometri și 900 de metri diferență pozitivă de nivel ce are ca punct de plecare cabana de vanatoare Campusel, urca spre Pasul Jiu-Cerna dupa care traverseaza aproape in intregime creasta muntelui Oslea osciland cu un traseu de 3 km pe linia de 2000 de metri dupa care coboara treptat prin zone cu pasuni alpine si drumuri forestiere spre zona de start.

Se pleaca de la cabana de vanatoare Campusel dupa care se face stanga pe asfalt, dupa 500 m intram pe un drum forestier care urca progresiv aproximativ 1 km dupa care ajungem la primul punct de orientare unde concurentii vor fi indrumati spre stanga unde drumul forestier se transforma intr-o poteca de munte.

Dupa 900 m de poteca ce serpuieste prin padure, ajungem in punctul de orientare 2 – Pasul Jiu Cerna – de aici se va urca stanga pe un drum forestier iar dupa o urcare de 3 km cu 400 m diferenta de nivel drumul forestier ajunge exact sub creasta muntelui Oslea in Saua La Suliti unde gasim punctul de revitalizare/control – 3. De aici urmeaza o urcare scurta si solicitanta pana pe creasta muntelui exact pe Varful Pestisanu – punctul de orientare – 4 – urmeaza 3 km de traseu alergabil pe creasta muntelui cu un sol calcaros, portiuni tehnice, urcari si coborari scurte dar solicitante. Se trece pe rand prin zona Varfului Oslea – punct de control 5 – Varful Stirbu – punct de control 6 – inainte de a ajunge in zona ultimului varf (Vf. Ursu) traseul va devia 5-6 m mai jos de creasta urmand o carare de oi pentru o portiune de 200 m deoarece in acea portiune creasta muntelui devine abrupta – punct de orientare 7 – dupa care se revine pe traseul de creasta iar dupa Varful Ursu – punct de orientare/control 8 se coboara spre stanga creasta muntelui. Coborarea reprezinta 2 km de linie dreapta cu pasune alpina unde se vor pierde 500 m diferenta de nivel reprezentand deasemenea o zona solicitanta. Dupa 11.3 km de traseu se ajunge la stana Ursu – punct de revitalizare/control 9 de unde coborarea continua 2,5 km pe un drum forestier care iasa la Dn66A – punct de orientare 10 – de aici se face stanga pe asfalt iar dupa o urcare domoala de 700 m se ajunge la finish – cabana de vanatoare Campusel – punct de revitalizare 11. (foto: Anicai Valentin & Marius Bucur)

Premii totale de 11.200 de lei

Organizatorii au pus la bătaie peste 11.000 de lei premii, atât pentru cursa de noapte cât și pentru Verticalul de dimineață. Mai multe detalii, pe site-ul oficial!

Cursa – Oslea Night Ridge

Open masculin si feminin:

 • Locul 1 – 1000 lei
 • Locul 2 – 700 lei
 • Locul 3 – 500 lei
 • Locul 4 – 400 lei
 • Locul 5 – 200 lei

Categorie de varsta

 • 18-34 ani – masculin/feminin – Locul 1 – 300 lei, Locul 2 – 200 lei, locul 3 – 100 lei
 • 35-49 ani – masculin/feminin – Locul 1 – 300 lei, Locul 2 – 200 lei, locul 3 – 100 lei
 • 50+ – masculin/feminin – Locul 1 – 300 lei, Locul 2 – 200 lei, locul 3 – 100 lei

Fiecare categorie se premiaza in cazul in care inusmeaza un numar de minin 10 participanti.

Cursa – Vertical Race – Piatra Iorgovanului

Open masculin si feminin

 • Locul 1 – 500 lei
 • Locul 2 – 300 lei
 • Locul 3 – 200 lei