Nigerianul Obaro
Nigerianul Obaro

Obaro, africanul care fuge în costum tradiţional

Sunt puţini cei care participă la Semi-maratonul Bucureşti pentru că vor să-l câştige. Ca de altfel la orice cursă. Sunt puţini cei care aleargă să-şi distrugă PB-ul. Majoritatea fuge pentru că e mai distractiv să o faci într-un mod organizat decât singur prin parc sau pe străzi. Unii dintre ei vor să transmită un mesaj, alţii vor doar să fugă. Unii sunt români, alţii s-au îndrăgostit de România. Îi vezi revenind în fiecare an, mereu prezenţi la start, mereu cu zâmbetul pe buze.

Nu povestim despre Gheorghe Moșion, care la 80 de ani, participă constant la curse. De peste 30 de ani, de când s-a apucat de fugă, Mosion revine la competiţii atras puternic ca un metal de magnet. “M-am luat de sport când eram internat într-un sanatoriu, având TBC”, povestea alergătorul născut în Tulcea. Povestea lui e cunoscută, deci ne oprim aici. Nici de Ilie Roşu. Alergătorul pentru care steagurile cu care fuge au devenit nişte prelungiri ale mâinilor, accesorii fără de care pare că nu ar mai putea termina niciodată un maraton. “Cred că sunt singurul om din lume care face treaba asta. Am început în 2010, la Roma”, spunea Roşu. Şi relatările despre maratonistul născut în Vrancea sunt ştiute.

Un nigerian aleargă pe străzile din Bucureşti

Nigeria este o ţară de sprinteri. Blessing Okagbare are bronz la Mondiale (2013) pe 200m. Olusoji Fasuba are medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Atena (ştafeta 4x100m) şi deţine recordul Africii la 100m (9.85). Francis Obikwelu, naturalizat portughez după ce a câştigat pentru Nigeria un argint şi un bronz la Mondiale, a devenit vice-campion olimpic în 2004 la 100m pentru iberici. Pe lângă asta, ţara din Africa este şi pământul de unde vine Adjarho David Obaro. Alergătorul trecut de 40 de ani care, indiferent de vreme, fuge pe străzile din Bucureşti, la Maraton sau Semi-maraton, îmbrăcat în costum tradiţional nigerian. “Am alergat primul maraton în Nigeria în 2002, iar în România din 2010. O să particip mereu pentru că este o experienţă minunată şi în plus este o ocazie bună să fac cunoscută cauza pentru care alerg, asociaţia de caritate unde lucrez ca voluntar”, spune Obaro care a terminat cei 21,1 km, în 2013, în aproape patru ore (3.57.91). “Încerc să contribui cât pot pentru a ajută umanitatea. Sunt voluntar la Asociaţia Mântuirii lui Hristos şi încercăm să ajutăm printre alţii oamenii străzii sau drogaţii”, a adăugat africanul.

“Îmi place să alerg şi o fac cât de des îmi dă voie timpul liber. Voi reveni mereu la cursele din Bucureşti. România este ca a doua mea ţară”, a conchis nigerianul.

Adjarho David Obaro // fotografii: arhivă personală
Adjarho David Obaro // fotografii: arhivă personală

Andreea Răducan, ambasadorul semi-maratonului

Semi-maratonul Bucureşti are şi şase ambasadori. Multipla campioană olimpică şi mondială la gimnastică, Andreea Răducan (30 ani) şi multiplele medaliate la Jocurile Olimpice, campionate mondiale şi europene, canotoarele Viorica Susanu (38 ani), Georgeta Andrunache (37) şi Doina Ignat (45 ani). Lângă ele sunt şi actorul Dan Puric şi cântăreţul Călin Goia. “Am uitat, cu desăvârşire, să ne luăm la întrecere cu alţii sau cu noi înşine, să cădem laţi, dar fericiţi, la linia de sosire, să dorim mai mult decât orice pe lume o gură de apă, senzaţii simple, perfecte”, spune solistul de la Voltaj. “Mişcarea este o nevoie pentru trup precum hrana este o nevoie pentru corp. Iar trupul nu este totuna cu corpul. Cel dintâi este străbătut de suflet. Cel de-al doilea este înlănţuit de natură”, a precizat Puric.

Premii de peste 13.000 euro

Organizatorii Semi-maratonului Bucureşti au anunţat câştiguri ce pot ajunge la peste 13.000 de euro, 3.000 de euro urmând a fi acordaţi numai dacă se vor dobora recordurile cursei (62.17, Charles Maina, 2009, şi 72.41, Lydia Njeri, 2008).