Keith Marshall
Keith Marshall

Nu s-a dat milionul de dolari pentru record pe 36.6 metri!

Competiția organizată pentru descoperirea viitoarelor staruri din fotbalul american, care cuprinde 6 probe printre care și alergarea pe distanța de 36.6 metri (40 yarzi), a luat sfârșit, recordul mondial al distanței, 4:24 secunde, rămânând în picioare. Drept urmare, premiul de 1 milion de dolari, promis de Adidas, nu a fost adjudecat.

The NFL Scouting Combine este un ”concurs” desfășurat pe mai multe zile la finalul căruia scouterii americani pot alege jucătorii ce urmează să ajungă în liga profesionistă de fotbal american. Sportivii care vin de la universități trebuie să treacă prin 6 probe, sprint pe 36.6 metri (40 yarzi), săritura în lungime de pe loc, săritura în înălțime de pe loc, ”bench press” și 2 tipuri de exerciții speciale.

marshallVezi aici cum s-a calculat că Usain Bolt ar putea bate recordul pe 36.6 metri și mai multe videoclipuri cu fotbaliștii americani alergând distanța – Link

În acest an fotbaliștii nu au reușit să se apropie de recordul mondial al distanței, deținut din 2008 de Chris Johnson, 4:24, de fapt nu au reușit nici măcar un timp care să intre în top 5 al tuturor timpurilor. Cel mai repede a alergat running back-ul Keith Marshall, 4 secunde și 31 de sutimi. A pierdut milionul de dolari promis de Adidas, dar a câștigat 50.000 pentru că a fost primul pe cei 40 de yarzi, recompensă care a venit de la același producător de echipament sportiv. Ca majoritatea fotbaliștilor americani de pe postul său, Marshall a participat în liceu și facultate și la competiții de atletism, având ca recorduri personale – 10:20 pe 100 de metri și 21:30 pe 200 de metri. (fotografii: onlineathens.com, espn.go.com, IOC și adidas)

1912_Platt_Adams4Săritura în lungime de pe loc, fostă probă olimpică

Ray_Ewry_1908bLa NFL Scouting Combine fotbaliștii trebuie să treacă și de proba săriturii în lungime de pe loc, probă care a fost în programul Jocurilor Olimpice până în 1912, la patru ediții. Medalii de aur la săritura în lungime de pe loc au Ray Ewry (trei) și Konstantinos Tsiklitiras. În acea perioadă, și săritura în înălțime și triplusaltul se efectuau tot de pe loc. La primele trei ediții, Ray Ewry (foto, dreapta), a câștigat tot, făcând de trei ori tripla!!! Americanul a stabilit recordul mondial în 1904, după o săritură de 3.47 metri. Proba a dispărut din competițiile atletice, cu o singură excepție. În Norvegia încă se mai acordă titlul de campion național al săriturii în lungime de pe loc. În țara nordică, în 1968, aruncătorul de greutate Arne Tvervaag a stabilit un nou record mondial sărind 3.71 metri. Cine deține însă cea mai bună performanță acum? Un fotbalist american, săritura în lungime de pe loc fiind una din probele de la NFL Scouting Combine. Byron Jones a sărit 3.73 metri în 2015. Tot în meetingul american există și proba de săritura în înălțime de pe loc, care însă diferă de ce exista la primele ediții ale jocurilor olimpice. Fotbaliștii sar să atingă cu mâna o anumită înălțime, pe când atleții săreau și atunci tot peste bară.

Săritura în lungime de pe loc 1912

Săritura în lungime în fotbalul american, recordul mondial din 2015