Statistica e ”rece”! Nouă dintre medaliații olimpici de la atletism au fost de-a lungul carieriei prinși cel puțin odată dopați, printre ei și ”vedetele” Justin Gatlin, Leshawn Meritt, Asafa Powell sau Yohan Blake. Per total, din cele 974 de medalii acordate la Rio, 35 au fost câștigate de foști dopați, printre ei și medaliatul cu bronz de la haltere, Gabriel Sâncrăian.

  • Justin Gatlin (SUA), două suspendări
  • Leshawn Meritt (SUA), o suspendare
  • Asafa Powell (Jamaica), o suspendare
  • Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica), o suspendare
  • Yohan Blake (Jamaica), două suspendări
  • Christine Ohuruogu (Marea Britanie), o suspendare
  • Luvo Manyonga (Africa de Sud), o suspendare
  • Sandra Perkovic (Croatia), o suspendare
  • Ivan Tsikhan (Belarus), o suspendare

Cei nouă atleți, printre care și sprinterul american Justin Gatlin, care ar fi trebuit să fie suspendat pe viață pentru că a stat deja pe bară de două ori din cauza dopajului, și care aleargă mai bine acum pe final de carieră decât în momentul când se dopa, umplu o listă de 35 de sportivi foști dopați care au participat la Rio și au terminat cu o medalie de gât. Din cele 205 țări care au luat parte la Jocurile Olimpice din Brazilia, 63 au inclus în lot și foști sportivi dopați, cei mai mulți revenind Ucrainei (8 sportivi printre care și semifondista de origine română, Natalia Lupu) și Statelor Unite (7 sportivi).

Gabriel Sîncrăian, dopat înainte de Rio! Dopat și la Rio?

Între 23 septembrie 2013 și 23 septembrie 2015, Gabriel Sîncrăian, surpriza din lotul României de la Rio, cel care aducea o medalie de bronz delegației tricolore, fusese obligat să stea în ”afara” sportului. Motivul? ”Consum” de stanozolol, substanță dopantă pentru care a fost suspendat doi ani. Știrile TVR au anunțat în exclusivitate azi că sportivul din ”curtea” lui Nicu Vlad a fost găsit din nou cu probleme, fiind depistat din nou pozitiv, fapt ce ar putea să ducă la pierderea medaliei și la o amendă de 100.000 de euro pentru COSR. ”Situația este neclară. S-a solicitat proba B pentru unele suspiciuni cu toate că A-ul a fost negativ”, a spus pentru sportulbistritean.ro, președintele CSM Bistrița, Adrian Moldovan. Federația Română de Haltere a avut de-a lungul timpului mari probleme de dopaj fiind aproape de a fi suspendată, așa cum a pățit și Bulgaria. Se pare că numai puternica influență a lui Nicu Vlad în cadrul federației internaționale a oprit acest lucru. (foto deschidere: totalflexblog.com)

Și basarabenii au avut un medaliat găsit dopat. Detalii, aici!

Stanozololul, ”drogul” halterofilului

Federația de Haltere a fost lovită de 6 cazuri de dopaj în 2013 și 2014. Toți sportivii, printre ei și medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012 (Londra), Răzvan Martin, au fost depistați pozitiv cu stanozolol. Pe listă mai sunt Elena Andrieș, Gabriel Sâncrăian, Andreea Titeș, Bianca Molie și Elena Toma. În total, 12 ani suspendare. În primele cinci luni ale lui 2015, încă trei sportivi au fost depistați și sancționați, cu câte patru ani conform noilor reguli WADA, Grigore Lingurar (Stanozolol), Alexandru Popescu (Boldenon) și Florin Vizitiu (Stanozolol).

Van Niekerk nu credea că se putea bate recordul fără dopaj 🙂

Wayde van Niekerk, sud-africanul care a ”demolat” recordul lui Michael Johnson la 400m, câștigând finala olimpică în 43:03, nu credea că cineva ar fi putut bate acea performanță fără să se dopeze. J ”Am crezut mereu că trebuie să iei ceva ca să alergi sub 44 de secunde. Am făcut-o însă fără să mă dopez, doar cu muncă multă și dedicație. Am crezut că nu se poate bate recordul fără substanțe interzise. Am făcut-o totuși! Cred că sunt un bun exemplu că se poate și fără!”, a spus atletul african.