Maratoniști din Kenya

Noi reguli în ce privește naturalizarea atleților

Alt 4

IAAF a decis să impună noi reguli în naturalizarea atleților, după ce această înregimentare a unor sportivi străini devenise pentru unele țări, cum ar fi Turcia, sport național.

Din cauza unor țări, ca Turcia, care au naturalizat atleți de pe o zi pe alta numai pentru a lua medalii și a domina anumite probe cum ar fi fondul sau sprintul, IAAF suspendase acest proces pe perioadă nederminată. La ultimul consiliul al federației internaționale s-au hotărât niște reguli în ce privește înregimentarea unor sportivi din alte țări, reguli ce vor intra în vigoare cel mai probabil din iulie. Printre ele, enumerăm: existența unei perioade de așteptare de minimum trei ani până un atlet poate concura pentru noua țară, constituirea unei comisii care să determine credibilitatea aplicațiilor, evidența că noua țară oferă cetățenie și drepturile care rezultă de aici, posibilitatea unui atlet de a se transfera doar odată în carieră etc.

Rusia rămâne suspendată

Se cere expulzarea Rusiei de la RioFederaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a decis să menţină suspendarea sportivilor ruşi intrată în vigoare în noiembrie 2015 din cauza unui sistem de dopaj instituţionalizat. ”Chiar dacă numeroase condiţii de ridicare a suspendării au fost îndeplinite, mai rămân încă unele care trebuie rezolvate”, a spus Rune Andersen, expert medical al IAAF. Atleţii ruşi au fost excluşi de la JO 2016 de la Rio şi de la Mondialele 2017 de la Londra. Unii atleţi ruşi au avut totuşi posibilitatea să participe la aceste competiţii sub drapel neutru, în anumite condiţii stricte. Douăzeci dintre ei au reuşit astfel să concureze la Mondialele din 2017, iar opt au luat parte la Mondialele indoor de la Birmingham.

Au reapărut reguli în ce privește hiperandrogenismul

IAAF avea reguli stricte în ce privește hiperandrogenismul, încă din 2009, dar aceastea au fost suspendate de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în 2015. Federația Internațională de Atletism va introduce un nou set de reguli cu privire la atletele care au o concentrație naturală mare de testosteron (exemplu: semifondista Caster Semenya). Regulile se vor aplica doar în cazul sportivelor care concurează la curse ce acoperă distanțe între 400 de metri și o milă și cel mai probabil vor intra în vigoare din noiembrie. ”Avem două tipuri de clasamente, pentru băieți și pentru fete. Asta înseamnă că trebuie să fim exacți în ce privește criteriile pentru aceste categorii. Știm că testosteronul, produs natural sau luat pe cale artificială, aduce avantaje vizibile”, a spusi președintele IAAF, Sebastian Coe.