Casieriță într-un supermarket, mamă a doi copii, Nicoleta Ciortan își face timp și de alergare, pasiune pe care o tratează cu seriozitate, pe care o ”antrenează” cu sârg. Chiar dacă spune că semimaratonul i se potrivește, e vicecampioană europeană la categoria de vârstă +40, Nicoleta fuge tare și maratonul, ultimul terminându-l în 3 ore și 2 minute.

Nicoleta Ciortan aleargă semimaratonul la 42 de ani foarte bine, mult mai bine chiar și de cât alergătoare pe care Federația Română de Atletism alege să le trimită la campionate balcanice. Și nu numai proba de 21,097 km, unde are un PB de 1.20.52, realizat la Campionatele Europene Master, dar și maratonul, cursă pe care la Cluj a finalizat-o în 3.02.22.

Tulceanca nu deține cele mai bune performanțe din România pe cele două distanțe dintr-un motiv foarte simplu. Campioana olimpică Constantina Diță alerga și la 40 de ani, cele mai bune timpuri românești fiind ale ei, 1.14.39 la semimaraton și 2.32.34 la maraton, timpi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, de depășit. Mai mult ca sigur, sportiva antrenată de Elena Fidatov va deveni deținătoarea celor mai bune performanțe după ce va trece la categoria +45, acolo unde Viorica Gabrian are 1.38.02 pe semi și 3.38.00 pe maraton, ”cronometre” accesibile.

”Am fost la liceul sportiv, apoi am dat la facultatea de profil dar am picat la bilă, și atunci, dacă nu am intrat, am renunțat și la sport. M-am reapucat după 15 ani, în 2011. Am plecat cu antrenoarea fiului meu cel mare la Crosul Loteriei și mi-am zis să alerg și eu și am ieșit pe locul 4. Am mai fost apoi anul viitor la încă un cros, tot pe patru am terminat. Din 2014, m-am apucat și mai serios, de atunci a început nebunia”, ne povestește Nicoleta despre relația ei cu alergarea, tulceanca fiind mama a doi băieți, Alexandru Ionuț, 17 ani, care face atletism, și George, 11 ani, care face și atletism și triatlon, ambii antrenându-se cu Elena Fidatov (n.r. – dublă medaliată la Europenele de Cros, un loc 7 la JO din 1996, la 5.000m). ”La liceu am făcut probe lungi, inițial alergare iar în ultimii doi ani am făcut marș. Am ajuns să fac atletism după ce am participat în clasa a 8-a la un cros, la care am ieșit pe locul 2 în fața multor fete care făceau deja acest sport. Atunci am și decis să dau la liceul sportiv”, își remintește Nicoleta.

Dacă iubești mișcarea și stilul de viață sănătos vino ca alergător, voluntar sau suporter la Volkswagen Bucharest HALF MARATHON. Fii unul dintre cei peste 16.000 de oameni din 60 de țări care se bucura de sărbătoarea Bucureștiului. Înscrie-te la una dintre curse: 21km OMV Petrom, 10 km Volkswagen, Ștafeta Scholl, Cursa Populară Vodafone, Cursa Adolescenților Carrefour sau Cursa Copiilor McDonald’s. Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

Nicoleta Ciortan continuă să alerge, nu numai de plăcere, în parc, ci și la curse. De ce? ”Îmi place spiritul competițional, am văzut că pot să alerg bine, și vreau din ce în ce mai mult. Proba mea preferată rămâne semimaratonul chiar dacă ultima cursă, la Cluj, a fost maratonul. Nu am fost prea bine pregătită pentru ea dar am avut eu o ambiție, să văd dacă-l pot duce până la capăt, și am terminat în 3.02.22. Și eu mă mir câteodată de ceea ce pot face!”, explică sportiva de la malul Dunării.

Ciortan ar alerga foarte mult dacă i-ar permite timpul, face doar 280-300 km pe lună, și preferă fartlek-ul. ”Eu mi-am dat seama că nu am viteză și atunci mi-am zis că ar fi indicat să rămân pe «semi». Nu fac altceva în afară de alergare, nu știu să înot, nu merg pe bicicletă. Asics îmi place mult, dar eu alerg în orice dacă îmi vine bine și mă simt confortabil în el, nu contează firma. Am Garmin Fenix 3, îl folosesc și la curse și la antrenamente, e un ceas de care sunt foarte mulțumită”, spune tulceanca născută în Niculițel, adăugând: ”Iau ceva magneziu, calciu, din astea obișnuite. Nimic special, pentru că nu cred că am nevoie din moment ce nu sunt în top. Accidentări nu am avut. Bine, m-a mai durut una-alta, dar astea sunt normale când alergi atât”.

(foto: S-Karp UrbanTrail Sinaia & Nicoleta Ciortan Facebook)