Andrei Rusu / foto: Andrei Rusu

Nepot de campion olimpic, cu titlu european la 10.000 de metri

4shop.ro

Andrei Rusu (19 ani) este pe o traiectorie ascendentă în probele de fond, anul trecut devenind campion european de juniori pe 10.000 m. Visează la Jocurile Olimpice, mai ales că în familia sa este un fost campion, Ștefan Rusu (”aur” la Moscova 1980, la lupte greco-romane).

2017. În Italia, la sfâșit de iulie, era o zi călduroasă. La Grosseto avea loc Campionatul European U20. 11 puști s-au aliniat la linia de start, cu fețele concentrate, cu gândurile la cele 25 de tururi de stadion pe care trebuie să le parcurgă. Printre ei și Andrei Rusu, atlet de 18 ani antrenat de Cristian Prâsneac. ”A fost un concurs super, în care am luat ”aur” la 10.000 de metri și ”bronz” la 5.000 de metri. Am avut cantonament la Poiana Brașov, cu antrenamente foarte tari, care mă făceau să mă gândesc sigur că o să iau medalie”, își aduce aminte sportivul din Rădăuți. ”În cursa de 10.000 m am avut răbdare, au fost mici ruperi de ritm la care am făcut față fără probleme, iar pe final am rămas alături de un italian (n.r. – Sergiy Polikarpenko) și un turc (n.r. – Sezgin Atac), pe care știam că pot să-i bat pe finiș. Și i-am bătut!”, explică Rusu care a încheiat cursa cu timpul de 31.08:86. Concursul din Toscana a rămas în sufletul bucovineanului drept unul dintre cele mai frumoase, o altă competiție din Italia, de data asta de la Torino, fiind la fel de iubită, acolo, pe o vreme ploioasă, dar parcă făcută pentru alergat, elevul care urmează un liceu cu profil filologic terminând pentru prima dată în carieră 10 kilometri în sub 30 de minute (29.28).

A fost fotbalist în Portugalia și în liga a III-a din România

La nici 11 ani, Andrei Rusu își urma familia, părinții și cei doi frați (David și Filip) și o soră (Loredana), în Portugalia. Urmau aproape cinci ani pe meleaguri lusitane, în timpul cărora copilul din Rădăuți descoperea fotbalul și atletismul. A făcut sportul cu balonul rotund la Braga, iar din când în când mai participa din partea școlii și la curse de alergare. Prima, un cros de 2,5 kilometri. ”Nu îmi venea să cred, erau 600 de participanți. Am mers foarte bine, am terminat al doilea”, rememorează Rusu care s-a calificat astfel și la faza națională unde a ajuns la final al patrulea: ”Am plâns după concursul ăla pentru că vream medalie. Am scos 7.32 pentru 2,5 km la cros, timp tare zic eu”.

Rusu a revenit în țară în 2013, unde însă a continuat atât cu fotbalul, în liga a treia la Bucovina Rădăuți, dar și cu atletismul. A fost împins către alergare de primul său antrenor, Bogdan Roșcăneanu. ”După două săptămâni de antrenament am participat la un cros de 4 kilometri și am terminat pe locul 2. După 2 luni de antrenament am ieșit vice-campion la 3.000 de metri la juniori I, cu 8.54, chiar dacă eram junior II”, povestește pentru 4run.ro Offline, atletul care este multiplu campion al României în sală și în aer liber, chiar dacă la Vatra Dornei nu există sală de altetism, nici măcar pistă în aer liber. De aproape trei ani, Rusu este antrenat de Cristian Prâsneac și, în timp ce prinde viteză pe toate distanțele, încă își caută proba preferată: ”Cred că pe 10.000 m e cel mai bine, dar mai am nevoie de experiență, pentru că este o cursă în care trebuie să ai răbdare. Pe anul ăsta mergem pe 1.500, apoi la anul când va fi Campionatul European de Tineret, pe 5.000 și 10.000 de metri. Acum o să încerc să fac barem de 1.500 de metri pentru seniori, pentru Europenele de la Berlin, să particip și la un semimaraton, ar fi primul pentru mine, iar pe viitor, normal, mă gândesc și la Jocurile Olimpice de la Tokyo”.La ”montane” îi place la deal

Andrei Rusu participă și la curse de alergare montană, chiar dacă de multe ori nu face antrenamente specifice. ”La «montane» este foarte interesant, este adrenalina… Eu parcă stau mai bine pe urcări, pentru că pot avansa. La vale, și un bolovan își dă drumul. Plus că trebuie să ai curaj la vale, mie mi-e cam frică”, precizează atletul legitimat la Vatra Dornei, care nu a avut parte până acum de accidentări. Ca în cazul oricărui sportiv, Rusu a avut și perioade în pregătire mai nefaste: ”Am avut perioade când nu îmi ieșea nimic, sunt perioade când o lași mai ușor, dar important este să treci peste, și eu am făcut-o”. Sportivul care uneori visează că aleargă în gol îl apreciează pe Marius Ionescu și ar vrea să fie ca Mo Farah. ”Din România îmi place de mine! 🙂 Îmi place de Marius Ionescu, mi-a dat sfaturi, m-a încurajat, mi-a zis să am răbdare. De afară, Mo Farah – stilul cum aleargă, ce face în curse, tot”, ne spune Rusu. (foto: 4run.ro, Bucharest International 10k, Adrian Țone, Andrei Rusu – Facebook)

  • Cea mai lungă distanță alergată

A fost un 30 de kilometri, l-am făcut în Băile Felix, pe asfalt, în 1.43.50, cu semiul trecut la 1.11. Mi-a plăcut antrenamentul ăsta chiar dacă l-am făcut singur.

  • Ce antrenamente îi plac cel mai mult

Cel mai mult îmi place viteza. Bucățile, le fac tari. Îmi place să fac și alergări lungi, dar bucățile de 400-500 de metri sunt și mai bine. Pot fi și 20, nu contează.

  • Cum arată o zi pentru Andrei Rusu

Școală, masă, odihnă, antrenament, masă și apoi poate ies puțin să mă relaxez. La 22.30, stingerea!

  • Câți kilometri face săptămânal

Am un volum de aproximativ 150 de kilometri pe săptămână, maxim am strâns 600 de kilometri pe lună. De obicei, fac un antrenament pe zi, doar când sunt în cantonament fac câte două zilnic, mai puțin joia și duminica.

  • Suplimente?

Performanță fără susținere nu se poate, mai iau vitamine, minerale, acum iau de la GoldNutrition. Ca refacere, bazin sau masaj.

  • Ce pantofi de alergare folosește

Mă antrenez cu Nike Pegasus, 33 sau 34, am avut și Adizero Adios dar nu mi-au plăcut deloc, parcă nu mai eram eu. La ”cuie”, folosesc Adizero, primul model parcă, sunt foarte buni.

 

Unchiul lui Rusu, Ștefan, campion olimpic și mondial la lupte

Ștefan Rusu, unchiul lui Andrei, este unul dintre cei mai mari sportivi ai României, fiind medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, dublu campion mondial și de cinci ori campion european. Pe o perioadă de mai bine de 12 ani Ștefan Rusu a dominat luptele greco-romane în lume, devenind campion olimpic în 1980, la Moscova, după ce la Montreal, în 1975, câștigase medalia de argint. În 1984, la Los Angeles, a urcat pe treapta a treia a podiumului.

Andrei Rusu, PBs

  • 1.500 m – 3.56:21 (2017)
  • 5.000 m – 14.27:10 (2017)
  • 10.000 m – 30.22:17 (2016)
  • 10 km – 29.28 (2017)

 

Material apărut inițial în ziarul 4run.ro OFFLINE.