Curse alergare Israel

Nu sunt curse în sezonul rece? Ba da, sunt, în Israel!

E foarte greu să alergi pe zăpadă sau pe gheață, sau când afară e frig de crapă pietrele, o soluție fiind curse ce au loc în emisfera sudică sau, mai simplu, într-o țară apropiată de România cum ar fi Israelul. Găsești competiții de toate felurile, pentru toate gusturile.

Tiberias Marathon (ianuarie)

Maratonul de la Marea Galileei, un lac cu apă dulce aflat sub nivelul mării, este primul maraton ce are loc în Israel, startul în 2018 fiind pe 5 ianuarie. Este un maraton foarte vechi, are deja 40 de ediții, și este cunoscut drept maratonul care are loc la cea mai joasă altitudine din lume. Este un maraton foarte rapid, recordul competiției fiind de 2.07.30, timp stabilit în 2015. Site, aici.

Israman Eilat (ianuarie)

Israman este un concurs de triatlon pe distanță lungă și medie ce are loc la Eilat, într-un peisaj fabulos, competiție ce propune și o probă de ștafetă, în 2018 urmând să se desfășoare între 24-27 ianuarie. Înotul are loc în Marea Roșie, proba de ciclism are câteva urcări care o fac mai dificilă, iar alergarea de asemenea adună ”elevație”, tot timpul însă ochii rămânând încântați de golful Acaba și munții de gresie golași ce înconjoară Eilatul și Acaba, orașul vecin din Iordania. Site, aici.

Ein Gedi Experience (ianuarie)

Un eveniment foarte vechi (1981) ce are loc în apropierea Mării Moarte și a cetății Masada, Ein Gedi Experience este o cursă foarte populară în Israel, cursă ce propune probe de 30 de kilometri, semimaraton și 10 kilometri, pe lângă cele pentru începători sau pentru familii. În 2018, va avea loc pe 27 ianuarie. Site, aici.

Tel Aviv Maraton (Februarie)

Maratonul Tel Aviv a fost organizat pentru prima oară în 1981, cursa de 42,2 km alergându-se și de-a lungul promenadei de la Marea Mediterană, fiind cel mai mare eveniment de alergare din Israel, cu peste 40.000 de participanți în 2016. Acest maraton a fost câștigat și de români, în 1984 Gheorghe Sandu terminând după 2.27.05, în 1986, Elena Murgoci, în 2.49.32, iar în 1988, Adriana Barbu, în 2.44.03. Site, aici.

Ierusalim Mararton (martie)

Un maraton pe asfalt foarte greu, deoarece are numeroase urcări și coborâri, Ierusalimul fiind un oraș situat pe mai multe coline, maratonul de la Ierusalim este destul de nou, prima ediție a avut loc în 2011, dar are la start peste 20.000 de alergători, la toate probele. Traseul trece pe lângă numeroase obiective turistice din orașul vechi, iar în 2018 va avea startul pe 9 martie. Site, aici.

ALTE CURSE

24 hr Nitsana (martie)

În fiecare martie din an (15-16 martie, în 2018), la Nitzana, în inima aridului deșert israelian Negev, are loc Challenge 24 hr, o cursă de 24 de ore care înconjoară cetatea Nitzana și centrul educațional cu același nume. Cursa de 24 de ore prin deșert, într-un mediu ostil nu numai din cauza suprafeței de alergat și a valorilor înregistrate pe termometre, ci mai mult din cauza variațiilor de temperatură, de la peste 30 de grade Celsius pe timpul zilei la în jur de 5 grade Celsius pe timpul nopții, a fost organizată pentru prima dată în 2016.Maratonul Palestinei (martie)

Maratonul Palestinei are loc în fiecare martie în Betleem, Cisiordania, fiind un eveniment care atrage peste 5.000 de participanți, chiar dacă alergătorilor din Gaza nu li se permite accesul în Cisiordania pentru această cursă. S-a făcut o excepție, pentru Nader al-Masri, un palestinian care a luat parte la Jocurile Olimpice, atletul terminând pe primul loc în 2015. Site, aici.

Maratonul Bibliei (septembrie)

Maratonul Bibiliei este organizat anual între orașele Rosh Ha’ayin și Shiloh, pe un traseu deluros, pe asfalt, clasic, de 42.2 kilometri. Ce are deosebit această cursă? Se consideră că acesta este traseul pe care s-a alergat pentru prima oară această distanță, înainte de cea făcută de Fidipide între Maraton și Atena. Un soldat a fugit, spune în Biblie, la finalul războiului dintre israelieni și filisteni, de la Rosh Ha’ayin (în trecut Even Ha’ezer) la Shiloh pentru a anunța victoria. Site, aici.

Ultra Sovev Emek (octombrie)

Un ultramaraton cu probe de 100 km, 166 km sau 200 de km care poate fi folosit și pentru a aduna puncte pentru UTMB (6 puncte pentru 200k) sau pentru o posibilă calificare la Sparthatlon (limita pentru cursa de 100km este de 10h30m iar pentru cea de 200km de 37 de ore). Traseul de 100 de kilometri adună o diferență de nivel pozitivă de peste 1.400 de metri iar cel de 100 de mile, de 2.400 de metri. Site, aici.

Tel Aviv Night Run (octombrie)

O cursă de doar 10 kilometri care are startul seara în Tel Aviv și care adună peste 25.000 de alergători, plecarea fiind făcută în valuri, între 20.30 și 21.30. Alergarea are loc de-a lungul falezei de la Marea Mediterană, într-un oraș luminat și plin de viață. Site, aici.

Desert Maraton Eilat (noiembrie)

La malul Mării Roșii, în munții Eilat, în sudul deșertul Negev, pe un macadam nisipos, la temperaturi ce pot ajunge și la 30 de grade Celsius, în Israel dar aproape de Iordania și Egipt, în noiembrie, se desfășoară Maratonul Eilat. Este o cursă de 42,2 km ce se desfășoară pe cărări și drumuri ”forestiere” pline de pietriș și nisip, adună diferență de nivel (peste 500 de metri), și chiar dacă este la o aruncătură de băț de mare, de Marea Roșie, peisajul este lunar, rar apărând tufe de acacia, iar căldura poate deveni insuportabilă. Site, aici.