Atletul din Arad a fost cel mai bun român al ultimelor două ediții ale Maratonului Internațional București, a câștigat titlul național de fiecare dată, iar în 2016 vrea să facă tripla. ”Anul acesta nu mă interesează doar locul, vreau și record personal”, ne-a spus Sorin Mîneran, care are cel mai bun timp înregistrat pe distanța maratonului de 2.30.48.

Sorin Mîneran va fi la startul Maratonului București Raiffeisen Bank pentru a treia oară consecutiv, competiția din 9 octombrie fiind totodată și a treia alergare de 42,195 km din carieră (n.r – a luat startul și la Campionatul Balcanic, dar nu a terminat). ”Tot anul am pregătit doar maratonul. Am fost și la o cursă de 10.000 m, unde am făcut un nou record personal, 31.23:49, dar fără să fac nimic specific, doar din pregătirea de maraton. A ieșit bine, mai bine ca anul trecut pe vremea asta. O să fiu și la Piatra Arsă, la altitudine, până pe 20 septembrie”, ne-a spus sportivul legitimat la CSU Aurel Vlaicu.

mineran-intra-n-pozaDebutul la maraton, la București, în 2014

Născut în Ineu, Mîneran a fost descoperit în clasa a șaptea, de Livia Gulyas. De atunci, din școala generală, a început să alerge, fără pauză, toate distanțele, de la 3.000 de metri în sus. ”Mi-a fost foarte greu în anul în care a murit tata, în 2006. Sezonul de iarnă am fost ”varză”, am avut și probleme cu banii atunci. În cantonament la Sfântu Gheorghe ajunsesem să mănânc pâine cu slănină înainte de concurs”, ne-a povestit atletul născut în Ineu. Acum doi ani, la Maratonul București, a luat startul la primul lui maraton, fiind primul român care a trecut linia de sosire și, în același timp, câștigătorul Campionatului Național (2.30.48). ”Maratonul este o probă grea, chiar dacă ești bine antrenat trebuie să ai și psihic foarte bun, să nu intri în panică”, explică Mîneran, numit de prietenii lui, Cucu sau Michi, de la Michiduță.

Înscrierile la Maratonul București Raiffeisen Bank (9 octombrie) se pot face pe www.bucuresti-maraton.ro până pe 25 septembrie. Se poate alege una din cursele: maraton (42 km), semimaraton (21 km), Ștafetă (4×10 km), Cursa Populară și Cursa Adolescenților (3,6 km). Vino și tu pe 9 octombrie alături de cei peste 14.000 de oameni din 60 de țări!

Arădeanul ne asigură că s-a pregătit bine în acest an, mai bine decât în trecut, nu s-a accidentat și speră să fie al treilea an la rând cel mai bun român de la Maratonul București. ”Mă simt bine, antrenamentele au fost mai bune decât în trecut. Nu mă gândesc la adversari. Trebuie să-mi meargă bine pregătirea, să-mi meargă cursa, eu vreau anul ăsta și un record personal, nu mă interesează numai locul”, spune încrezător sportivul care adaugă râzând detalii despre cum și-ar dori să fie condițiile în timpul unei curse de 42,195 kilometri: ”Aș vrea ca traseul să fie plat ca-n palmă, să nu fie soare pe cer, fără vânt, să nu fie prea cald. Dar vremea e vreme, ne descurcăm cu ce o să fie. Oricum e aceeași pentru toți, dacă e să afecteze pe cineva, afectează pe toată lumea”.

Sorin Mîneran, două degete pentru două titluri

Anul trecut, la maraton, a avut crampe 2 kilometri

În 2015, ca de altfel și cu un an înainte, Mîneran s-a luptat cu campionul național din 2013, cu Daniel Lupulescu. L-a învins, după ce a terminat în 2.35.37. Arădeanul ne povestește cum a decurs cursa: ”A plecat tare și mi-am zis că e bine că s-a dus în față. Știam că am un finiș mai puternic, știam că o să fie greu, dar credeam că lui o să-i fie și mai greu decât mie. Alergarea a fost dificilă, epuizantă, la final când m-am pus jos a fost ok, dar când m-am ridicat am avut crampe. O lipsă de Mg și de Ca care m-a deranjat și în cursă cam doi kilometri. Eu cred că primele mele două maratoane le-am fugit bine. Se poate progresa mult de aici, știu că este foarte mult de muncă”.

Prima cursă a alergat-o în pantofi și-n blugi

Faptul că a participat deja de două ori la cursa din capitală îi conferă lui Mîneran și o perspectivă a evoluției Maratonului București: ”Concursul este foarte bine organizat, singura problemă este a unor persoane, puține din fericire, care nu au răbdare la semafoare, se mai găsește câte un grăbit și-ți sare-n față. În rest, super! Cred că e cel mai bine organizat eveniment de acest fel din România. Parcă de la an la an vezi din ce în ce mai mulți alergători, din ce în ce mai multă lume pe margine să ne susțină. Aștept cu nerăbdare startul de anul ăsta, pentru că sunt tare curios cum o să fie, cum va fugi toată lumea. Mai am încă multe de învățat despre maraton, sunt la început, dar o iau ușor-ușor”, precizează Mîneran, care își aduce aminte cu zâmbetul pe buze de prima sa cursă: ”A fost un cros pe care l-am și câștigat. Eram îmbrăcat în blugi, alergam în pantofi! Doamne, și acum mă minunez! Pentru unul care dabia descoperea atletismul și fugea pe iarbă cu 3.05 pe un kilometru cred că a fost destul de bine”.

Cântă la madolină, dar doar pentru prieteni

Arădeanul a fost înnebunit după mandolină și ar fi făcut orice să învețe să cânte. Timp de patru ani a fost la o biserică baptistă, el nefiind baptist, doar pentru a studia instrumentul. ”Mai cânt când ajung pe acasă. Câte o colindă, mai ales când mă strâng cu prietenii. Mă pun să «performez» să vadă ce știu”, spune râzând atletul, care povestește și o cursă, indoor, care i-a rămas întipărită în memorie: ”A avut loc după ce a murit tatăl meu. Mi-am sunat fratele înainte și i-am spus că o să alerg 8 minute 40 de secunde. Exact atât am scos! Am ieșit afară din sala de la București, în șort și în maieu, eram transpirat tot, aveam praf de la groapa de nisip pe peste tot, a început să ningă. A fost minunat!”.

Este în Cartea Recordurilor

Sorin Mîneran a luat parte la o ”cursă” desfășurată pe durata a 14 zile care i-a asigurat intrarea în Cartea Recordurilor. În 2009, între 21 septembrie și 5 octombrie, 15 alergători, mulți dintre ei atleți, au fugit 3.096 de kilometri, fără întrerupere. ”Am alergat în medie 25 de kilometri zilnic. Chiar și pentru un atlet, chiar și dacă nu a fost la intensitate mare, după atâtea zile totul se simte în picioare”, rememorează sportivul. (fotografii: Andra Panduru)

Mîneran, la foc automat

 • Născut la Ineu, pe 22 aprilie 1990;
 • Are un frate, Constantin Gabriel;
 • În timpul liber, este antrenor personal pentru cei care vor să slăbească;
 • Urăște sprinturile, pentru că îl ia durerea de cap, la propriu;
 • Îi plac bucățile de 400 de metri;
 • Crede că prezența unui antrenor alături de sportiv este obligatorie, chiar și așa, în acest moment, se pregătește singur;
 • Îi place de Nicolae Negru, deținătorul recordului național la semimaraton (61.45), și de Marius Ionescu, Mo Farah, Kenenisa Bekele și Haile Gebrselassie.

Sorin Mîneran, recorduri personale

 • 5.000 m – 14.39.87
 • 10.000 m – 31.23.49
 • Semi-maraton – 66.28
 • Maraton – 2.30.48