Marius Ionescu la Superfit
Marius Ionescu la Superfit

Marius Ionescu, cobai într-un experiment medical!

4shop.ro

Marius Ionescu va fi cobaiul cercetătorilor de la Universitatea din Nijmegen, Olanda. Va fi monitorizat cu ajutorul unei pilule pe care va fi nevoit să o înghită înainte de cursă, ”pastilă” care conține un micro-termometru. Și Haile Gebrselassie a fost ”șoarece de test”, în 2011.

Secția medicală a Universității din Nijmegen, Olanda, studiază în timpul cursei de 15 kilometri din 15 noiembrie, cursă ce se numește ”Șapte dealuri”, temperaturile atleților profesionișiti și amatori, pentru a compara diferențele ce apar între sportivii africani și europeni în ce privește modificările interne ale temperaturii corpului, modificări induse de efort. Ipoteza cum că la alergătorii de pe Continentul Negru creșterea e mai mică a fost confirmată și când au fost măsurate datele din pilula înghițită de Gebrselassie, temperatura internă crescând după ce a terminat cursa cu doar 0.35 grade Celsius. Aproape toți europenii, atleți sau amatori, din acea cursă, au avut creștere de 1.6 grade Celsius. Se pare că acest aspect, o creștere mică în temperatura internă, este unul din motivele performanțelor superioare ale alergătorilor africani.

Haile Gebrselassie
Haile Gebrselassie

pilulaMarius Ionescu va lua pilula care conține termometrul și un senzor de măsurare wireless înainte de startul cursei, urmând ca temperatura din interiorul intestinului să-i fie măsurată înainte și după încălzire și la finalul alergării.

”Șapte dealuri” este o cursă de 15 kilometri care se ține în Nijmegen, Olanda, din 1984. Recordurile lumii pe 15 kilometri au fost făcute aici: Leonard Komon (41.13) și Tirunesh Dibaba (46.29). Haile Gebrselassie a câștigat cursa de trei ori, în 1994, 2005 și 2011, cel mai bun timp fiind 41 de minute și 56 de secunde. Printre vedetele din acest an prezente la start: Stephen Kiprotich, campion mondial și olimpic la maraton, și Vivian Cheruiyot, multiplă medaliată mondială și olimpică, la 5.000 și 10.000 metri, și la cross-country.