Pregătire, antrenamente, Marius Ionescu - antrenor
Pregătire, antrenamente, Marius Ionescu - antrenor

Maratonistul Marius Ionescu, antrenorul!

Chiar dacă data retragerii e departe, maratonistul Marius Ionescu s-a apucat de antrenorat. Pregătește atât profesioniști cât și ”amatori”, scrie programul de pregătire al fiecăruia, dacă e nevoie ajustează din mers tipul, durata și intensitatea antrenamentelor și, la unele curse, se transformă în suporterul de pe margine.

Marius Ionescu continuă cursa de depășire a recordului național la maraton deținut din 1978 de Cătălin Andreica, în drumul său reușind să devină românul care are al treilea timp al distanței (2.13.19) și singurul care a reușit să ducă două maratoane în sub 2 ore și 14 minute (2.13.19, la Dusseldorf, în 2015, și 2.13.33, la Hamburg, în 2014). Totodată a început să pună un aplicare un vis pe care l-a avut încă de când a început atletismul: să devină antrenor. ”Asta este ce mi-am dorit”, spune Piciu, care a făcut 31 de ani. Cum poate să antreneze un sportiv un alt sportiv? E de ajuns să știi să fugi, să alergi bine, să faci atletism de zeci de ani? Te face asta antrenor? Răspunde Marius Ionescu: ”Chiar dacă nu am făcut asta până acum, pentru cei care nu știu eu sunt antrenor/profesor de sport din 2009 iar în ultimii ani consider că am avut rezultate foarte bune, că am acumulat destule cunoștințe încât să pot începe această meserie”.

Spionaj la antrenamentul lui IonescuLink

Olteanul crede că cele două îndeletniciri, sportiv și antrenor, pot fi făcute cu succes în același timp. ”Cred că nu-mi strică mie antrenamentele, nici timpul pe care îl acord acestora. Dacă cineva consideră altceva, treaba lui. Nu dau explicații la nimeni. Las faptele să vorbească”, răspunde maratonistul care a intrat deja în pregătire pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia). Modelul atlet de top – antrenor nu este o invenție a lui Marius Ionescu. În ”vest” se practică pe scară largă. Două exemple: Fernando Cabada, maratonist american cu PB de 2.11.36, sau Sergiu Ciobanu, irlandezul din Basarabia care va alerga și el la Rio (PB – 2.15.14).

Foi din caietul de antrenament al lui Marius IonescuLink

Alături de Radu Milea și Mihai Șerban în Team Run

Team Run pregătește atât profesioniști cât și sportivi amatori, iar cei trei fondatori, Marius Ionescu, Radu Milea și Mihai Șerban, cred că atâta timp cât ”alergarea le curge prin vene” pot antrena cu succes pe oricine. ”Noi îi ajutăm pe oameni să își atingă obiectivul și potențialul, iar la schimb primim de la ei energia necesară să ne facem antrenamentele noastre. Team Run nu înseamnă doar program de antrenament, înseamnă că suntem o echipă și că împreună putem să performăm”, explică în câteva cuvinte ”filozofia” Team Run, Radu Milea, sportiv care a început ca orientarist, unde a terminat de multe ori în top la Campionatele Naționale de Orientare în Alergare, și care s-a ”reprofilat” în alergător montan și ultramaratonist.

Orientarea în alergare și Radu MileaLink

Radu Milea, Marius Ionescu și Mihai Șerban, de la stânga la dreapta // foto: cristimirica.ro
Milea, Ionescu și Șerban, de la stânga la dreapta // foto: cristimirica.ro

Piața antrenorilor care se ocupă și de alergătorii ”amatori” este destul de ”pestriță”. Vom enumera doar câțiva: antrenori de atletism ca Vali Tomescu sau Augustin Barbu, fac sau au făcut asta; foști maratoniști, cum ar fi Ștefan Oprina (PB – 2.27.40), care este antrenor la Locomotiva; Marian Tudorică, un pasionat de atletism care a alergat maratoane sub 3 ore; sau Andrei Roșu, ultramaratonist, ultratriatlonist, ”abonat” la Cartea Recordurilor. Cum e lupta? ”Nu ne batem cu nimeni! Și domnul Tomescu și domnul Barbu sunt antrenori valoroși, cu performanțe extraordinare cu sportivii pe care i-au antrenat. Este loc pentru toată lumea și doar rezultatele obținute cu sportivii pe care îi antrenăm sau îi vom antrena ne vor poziționa față de concurență”, spune Milea. ”În general, s-a dovedit că dacă ai fost mare sportiv nu este obligatoriu să fii și un mare antrenor. Și reciproca e valabilă! Diferența dintre noi și CIA, programul lui Andrei Roșu, este că noi «vindem» performanța sportivă pe când Andrei oferă un mod de viață care implică sport sau exercițiu fizic și nimic mai mult”, a adăugat Milea.

De subliniat despre Team Run ar fi modul de comunicare, de abordare și creativitate, de comportament, respectiv dedicația antrenorilor în antrenamentul meu de zi cu zi – Dumitru Falcă

Mihai Șerban, al treilea component al TeamRun, se ocupă, momentan după cum spune doar el, de site și de lucruri administrative. ”Despre antrenamentele mele mai mult discut cu Radu cu care am ieșit destul de mult împreună la fugă, lucru care m-a ajutat pentru că am «crescut» enorm. Nu vreau să-l mai bat la cap și pe Marius (râde)”, ne-a spus Mihai care are antrenamentele stabilite pe cel puțin o lună în avans pentru că îi place să aibă o rutină: ”Anul trecut cred că am ratat doar unul”. ”Eu am făcut baschet și înot, dar între 2005 și 2010, n-am mai făcut nimic, am avut alte priorități, și m-am îngrășat cam mult. Am spus STOP și din 2010 am început din nou antrenamentele”, a adăugat Șerban. (foto: teamrun.ro, Cristi Mirică – www.cristimirica.ro)