Campioană europeană de junioare, Florentina Marincu (19 ani) și-a stabilit obiectivele pentru 2016, urmând să se acorde mai mult timp săriturii în lungime, și mai puțin triplusaltului și sprintului. Medaliată anul trecut cu bronz la CE indoor de senioare, Marincu a primit cu ocazia balului ”Junior Sport”, organizat la sfârșitul lunii trecute, trofeul ”Juniorul anului 2015” .

O selecție organizată în școlile din Deva a făcut ca Florentina Marincu să se îndrepte spre atletism. A fost remarcată de Nicolae Alexe, cel care îi este și acum antrenor. I-a plăcut și a rămas. ”La început, făceam de toate. Specializarea pe probe s-a produs mai târziu. De altfel, în afară de lungime și triplusalt, am participat până recent și la probele de viteză (n.r. – recordul ei la 100 m este 11,85 secunde, iar pe 60 m, în sală, de 7,40 s, ambele fiind stabilite în 2014). Acum vreau să mă concentrez numai pe săritura în lungime, probă în care am și cele mai bune rezultate”.

florentina-marincu-saritura-marian-burlacu

Cum și-a petrecut copilăria în localitatea Șoimuș, aflată la 6 kilometri depărtare de Deva, Florentina obișnuia să se joace pe stradă, alături de cei de o vârstă cu ea. N-a avut un joc preferat, ci îi plăceau toate. Avea multă energie, iar o dată pătrunsă în lumea atletismului și-a consumat-o pentru a câștiga competiții. Un moment special din cariera ei a fost când a participat la Balcaniada de juniori II de la Edirne, în 2010. A fost pentru prima oară când a concurat în afara țării și când a mers în Turcia. Și n-a fost o simplă plimbare, ea întorcându-se de acolo cu medalia de bronz. De atunci, a cutreierat lumea, îndeosebi Europa. ”Nu prea avem noi, sportivii, timp să și vizităm multe locuri, fiind prinși în competiție. Cel mai mult, însă, mi-a plăcut la Praga, unde am câștigat medalia de bronz la Europenele senioarelor, în proba de săritura în lungime, anul trecut. Îmi doresc să mai ajung acolo”, ne-a mărturisit Marincu.

Sunt absolut convinsă că îmi voi face baremul (n.r. – 6,70 m). De altfel, l-am atins, însă performanța aceea n-a fost omologată fiindcă am avut vânt din spate. Anul acesta mă voi concentra pe proba de săritură în lungime

O admiră pe Ivana Spanovic

De altfel, anul 2015 a fost cel mai bun din cariera sportivei care a progresat foarte mult din momentul în care s-a transferat de la Școala ”Regina Maria” la Colegiul Sportiv Cetate din Deva. ”Nu mă așteptam să iasă atât de bine. Mai ales că eu am revenit după accidentarea din 2014 (n.r. – o ruptură fibrilară la piciorul de bătaie a scos-o din circuit o jumătate de an). Mă refer în special la medalia de la Europenele indoor de seniori în care am stabilit un nou record continental pentru juniori (n.r. – 6,79 m)”, ne-a spus cea care a devenit campioană continentală de junioare la lungime și a câștigat ”bronzul” la triplusalt. ”Nici acolo nu mă așteptam să fie atât de bine fiindcă aveam unele probleme la spate”, adăugat sportiva care se va concentra pe calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.

florentina-marincu-podium-marian-burlacu

Devenită între timp și studentă la educație fizică și sport în Alba Iulia, Marincu a obținut anul trecut și un premiu la concursul de literatură organizat de Academia Olimpică în mediul școlar. ”Eram în clasa a XII-a și m-a convins să particip doamna Vlad, profesoara mea de limbă și literatură română. Am scris despre cum am devenit campioană, despre viața mea sportivă”. Altfel, Florentina o admiră foarte mult pe Ivana Spanovic, o specialistă a probei de lungime din Serbia care a devenit campioană europeană la Praga. ”Îmi place foarte mult de ea. E valoroasă, arată bine și e și foarte modestă”, spune atleta din Deva, care speră ca rivalitatea cu Alina Rotaru, clasată pe 4 la CE de la Praga, să fie benefică atât ei, cât și stelistei.

Îi este recunoscătoare antrenorului Nicolae Alexe

Cum a dovedit că este o atletă de mare perspectivă, confirmându-și talentul în ultimii ani, Florentina Marincu a avut oferte de a pleca la alte cluburi. Cu toate acestea, ea a spus mereu că va rămâne la Deva și că își dorește să fie pregătită de Nicolae Alexe până la finalul carierei. ”Mă înțeleg foarte bine cu dumnealui. Mă cunoaște foarte bine. M-a adus la acest nivel valoric. Datorită domnului Nicolae Alexe sunt ceea ce sunt”, ne-a declarat atleta, care a adăugat că se simte bine la Cetate Deva. ”Clubul mă susține și mă bucur că a fost loc și pentru mine aici”.

Florentina Marincu

  • s-a născut în 8 aprilie 1996, la Șoimuș (județul Hunedoara);
  • face atletism din clasa a IV-a, fiind specializată în proba de săritura în lungime;
  • este legitimată la CS Cetate Deva, fiind antrenată de Nicolae Alexe;
  • în 2013, a cucerit titlul mondial la cadete la Donețk, la lungime (6,42 m) și triplusalt (13,75 m), iar la CE de juniori de la Rieti a ocupat locul 4 la triplusalt (13,23 m);
  • în 2015, a cucerit medalia de bronz la CE de sală seniori de la Praga, în proba de lungime (6,79 m) și titlul continental de juniori la Eskilstuna, la lungime (6,78 m). De asemenea, a fost medaliată cu bronz la CE de juniori, la triplusalt (13,08 m) și a devenit campioană balcanică la lungime.

Recorduri personale

  • 6,71 m – lungime, în aer liber (București, 29 iunie 2014)
  • 6,79 m – lungime, în sală (Praga, 7 martie 2015)
  • 13,81 m – triplusalt, în aer liber (Edirne, 3 august 2013)
  • 13,35 m – triplusalt, în sală (București, 1 februarie 2014)
Informațiii despre Junior Sport, AICI!