Ar fi putut avea la 15 ani record național la junioare 2, junioare 1 și tineret, dar Federația Română de Atletism nu are interes să monitorizeze sportivi de cetățenie română din străinătate. Maria Gherca va sări cu prăjina la Campionatele Europene de la Tbilisi sub culorile Italiei.

Maria Gherca sărea cu prăjina în 2015, la 15 ani, 3 metri și 91 de centimetri. Peste recordul național al României de junioare 2 (3.30m), junioare 1 (3.71m) și tineret (3.80m) – date fra.ro. Maria Roberta Gherca este o româncă din Italia, sportivă la ASD Atletica Velletri care a primit cetățenie italiană săptămâna trecută (precizează atleticalive.it) și va putea astfel să participe la Campionatele Europene de Atletism pentru Juniori 2, eveniment ce va avea loc la Tbilisi, Georgia, între 14 și 17 iulie. În momentul când sărea 3 metri și 91 de centimetri, pe lângă cele trei recorduri ale României nerecunoscute, stabilea și record al Italiei la juniori 2, performanță care nu a putut fi omologată nici de peninsulari, dar de data asta pentru că sportiva nu avea cetățenie.

4run.ro a scris și despre sprinterul Andrei Zlatan (AICI), care în acest an realiza un timp mai bun decât recordul național la 100 de metri juniori 1, performanță care însă nu a fost omologată chiar dacă atletul are doar cetățenie română. Oficialii FRA declarau că monitorizează românii de peste hotare numai după ce află de performanțe lor de la concursuri. Se pare că Maria Roberta Gherca a rămas ”invizibilă” pentru FRA chiar dacă în ultimii doi ani a avut realizări în aer liber mai bune decât recordurile naționale ale României (n.r. – exceptând senioare). (foto: Maria Gherca, Facebook)

În România, la Campionatele Naționale de Atletism în Sală s-a câștigat proba de săritura cu prăjina cu 3 metri și 70 de centimetri (Lavinia Bulov, PB – 4.00m). Lavinia este cea mai bună săritoare cu prăjina din acest moment, având recorduri naționale la tineret, atât în aer liber (3.80m) cât și în sală (3.90m).

gherca-campioana-italia