Marco De Gasperi: ”La UTMB, la 170 km? Poate peste 2 ani!” / INTERVIU

4shop.ro

Pentru un multiplu campion mondial de alergare montană, un loc 4 la CCC, cursa de 101 km din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc, trebuie ”răzbunat”. Chiar dacă a fost o competiție lungă, peste ceea ce era obișnuit, Marco De Gasperi a fost mulțumit cu cele 11 ore, 21 de minute și 15 secunde afișate la finalul cursei din 2018.

Cifrele nu caracterizează cel mai bine omul din spatele lor, dar în cazul italianului Marco De Gasperi spun foarte multe. Un alergător foarte puternic, foarte rapid, foarte calculat. De cinci ori campion mondial la alergare montană, o dată campion european și o dată campion european de skyrunning. Ajuns la 42 de ani, sportivul din Peninsulă a trecut la ultramaraton, anul trecut terminând pe locul 4 CCC, cursa de 100 de kilometri din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc.

4run.ro: Ionuț Zincă mi-a spus să pariez toți banii pe victoria ta la CCC. 😊 (n.n. – bineînțeles, nu am vorbit cu Ionuț înainte, dar știind că cei doi se cunosc foarte bine, a fost un mod foarte facil și frumos aș zice de a deschide conversația)
Marco De Gasperi: (râde) Nu știu ce să zic, nu cred că ar trebui să faci asta. Ar trebui să pariezi foarte puțini bani și ăia să fie bani românești, nu euro. (râde)

Cum a fost trecerea la ultramaraton pentru tine, un specialist al curselor montane scurte?
Anul trecut la CCC am suferit foarte mult în ultimii 25 de kilometri. Până în acel moment m-am simțit foarte bine, nu am simțit deloc ritmul la care se alerga. Când vii de la curse scurte, unde ritmul este rapid, e normal. Dar, finalul nu a mai mers. În plus, am și eu o vârstă, nu mai sunt Marco de acum 10 ani. Oricum, am fost satisfăcut cu locul 4 ocupat, pentru o primă experiență pe această distanță a fost bine. În plus, mă și motivează pentru cursa de anul acesta.

Ai tras tare de la început?
Nu, am început bine, dar pe la jumătatea cursei a fost o zonă în care am forțat. Nu mai trebuie să fac asta, anul acesta vreau să o iau ușor, vreau să-mi fac propria mea cursă, să duc ritmul meu. Am experiența de anul trecut, nu o să mai fac aceleași greșeli.

Cum ți se pare că a evoluat alergarea montană, vorbim aici de cea pe scurtă distanță, de cea patronată de IAAF?
În anii ’90 era foarte populară, dar încet-încet skyrunningul și trail-runningul au devenit mai populare, acestea erau evenimente care nu erau numai pentru elite, care erau pentru toți. Așa că alergare montană a trecut și încă mai trece printr-o perioadă dificilă. Dar, pare că totul va fi din ce în ce mai bine și cred că, mai ales de la anul, când ”mountain running” și ”trail runningul” vor face parte din același eveniment, se vor uni, alergarea montană pe distanță scurtă va reveni în atenția tuturor și mulți oameni vor dori să participe și la astfel de curse.

Pe când Ultra Trail du Mont Blanc, cursa de 170 de kilometri?
(râde) Poate peste doi ani! Trebuie doar să găsesc motivația pentru a face asta!

Foto: 4run.ro & UTMB