Eilat Maraton

Maratonul Eilat, Israel, 42,2 km într-un peisaj selenar

La malul Mării Roșii, prin munții Eilat, în sudul deșertul Negev, pe un macadam nisipos, la temperaturi ce pot ajunge și la 30 de grade Celsius, în Israel dar aproape de Iordania și Egipt, se desfășoară Maratonul Eilat. Alergați-l!

Maratonul Eilat, o cursă de 42,2 km ce se desfășoară prin deșert, este de fapt un maraton montan altfel. Are loc pe cărări și drumuri ”forestiere” pline de pietriș și nisip, adună diferență de nivel (peste 500 de metri), și chiar dacă este la o aruncătură de băț de mare, de Marea Roșie, peisajul este lunar, rar apărând tufe de acacia, iar căldura poate deveni insuportabilă. (Site oficial, aici!)

Cu aproximativ 5 kilometri pe asfalt, 3 la început și doi la final, în apropierea localității-stațiune Eilat, punctul cel mai sudic al Israelului, un punct atât turistic dar și strategic, cu un traseu închis în totalitate circulației (acolo unde este cazul), foarte aproape de granița cu Iordania (practic între kilometrul 38 și kilometrul 40 se aleargă paralel cu linia de demarcație la câteva sute de metri distanță), dar și la câțiva kilometri de Egipt, Maratonul Eilat se dovedește o experiență unică, mai ales pentru un alergător care vine din zone temperate, unde peisajul este cu totul altfel.

Maratonul Eilat are un traseu care șerpuiește pe munții ”selenari” lipsiți de viață de lângă Marea Roșie, ciudat! pentru că golful Acaba care atinge malurile deșertului este plin de viață, mii de specii de pești zburdând prin apa care nu scade la sub 20 de grade Celsius, alergabil, cu pante destul de line, puțin tehnic dar care totuși necesită atenție din cauza pietrișului, care trece chiar și peste o parte din Cărarea Națională a Israelului – zona Shkhoret Stream (o cărare pentru drumeție care traversează de la nord la sud Israelul cu o lungime de 1.025 de kilometri).Traseul are și o porțiune în care se aleargă pe o parte și pe alta a unei cărări înguste, dus-întors între kilometrii 11 și 16, într-un canion care aduce aminte de vremuri imemoriale, când aici apa modela relieful, o porțiune care dă posibilitatea alergătorilor să se încurajeze, iar porțiunea cea mai grea pare a fi reprezentată de cei 4 kilometri, în km 28 și 32, o linie dreaptă, ondulată, ”toridă”, al cărei final pare să nu mai apară, pierzându-se la orizont.

Maratonul are startul al ora 6.00, este evitată astfel căldura care se anunță peste zi, o oră la care e răcoare și temperatură numai bună de fugă, finalul, pentru cei care depășesc bariera de 4 ore anunțându-se cu aproximativ 30 de grade, chiar dacă perioada în care se desfășoară cursa reprezintă începutul ”iernii”, mijlocul lunii noiembrie. Alergătorii, veniți din toate colțurile Pământului, sunt îndemnați să se hidrateze la toate punctele de revitalizare pe care le întâlnesc în drum, și sunt multe: 16, din care 5 au și băuturi și geluri isotonice și energizante, mâncare și echipe de prim ajutor. Practic la fiecare 2-3 kilometri se poate bea cel puțin apă.

Cursa de la Eilat propune și trasee de semimaraton, 10 km, 5 km, cât și de 3 km pentru familii sau de 300 de metri pentru copii, toate fiind, ca și cel de maraton, bine securizate și cu numeroase puncte de hidratare și de susținere, de altfel Maratonul Eilat în totalitate este un concurs foarte bine organizat. Pentru cei interesați de kit, acesta cuprinde un tricou tehnic și o bandană (buf), iar cipul de cronometrare este de unică folosință. Cursa de maraton (aproape 500 de alergători dintr-un total de peste 2.500) a fost câștigată de alergători străini (Rezultate, aici!), un englez, Joe Dale, a terminat primul la băieți (2.53.53), iar la fete a ajuns prima la finiș o italiancă, Brigite Klammer (3.22.18). (foto:4run.ro)