Lidia Șimon, alături de familie
Lidia Șimon, alături de familie

Maratonista Lidia Șimon! Ca să știm despre cine vorbim!

  • Argint olimpic maraton Sydney 2000 (+ alte două clasări în top 8, locul 6 în 1996 şi locul 8 în 2008). Cele trei situări în top 8 între 1996 şi 2008 reprezintă mai multe clasări în top 8 decât au avut Japonia, Kenya şi Rusia în aceeaşi perioadă.
  • Singura femeie din lume care a luat startul la cinci curse consecutive de maraton la Jocurile Olimpice (1996, 2000, 2004 (nu a terminat), 2008, 2012).
  • Aur mondial maraton Edmonton 2001, 2 bronzuri mondiale (1997 şi 1999) + locul 5 în 2007.
  • Argint la Mondialele de semi-maraton în 1996, 3 medalii de bronz în 1997, 1998 şi 2000.
  • Bronz la Europene la 10.000 m în 1998.
  • Trei locuri întâi la Maratonul Feminin Osaka, în 1998, 1999 şi 2000.
  • A alergat cel puţin odată pe an cu un timp de sub 2.30.00 în 11 din ultimii 15 ani în care a fugit curse de maraton (1997 – 2012).

PB: 10.000m – 31.32:60 / 10 km – 32.58 / Semi-maraton – 68.34 / Maraton – 2.22.54

Obiectivul Lidiei Șimon: Jocurile Olimpice Rio 2016

Chiar dacă a terminat cursa cu un SB (2.32.46), Lidia Șimon (40 de ani) a fost decepţionată de Londra 2012. A trecut însă peste. Politica CS Dinamo a întristat-o, dar a depăşit şi acest moment. Indiferenţa Federaţiei Române de Atletism a mâhnit-o dar, din fericire, Șimon a ales să continue să alerge proba probelor din atletism, maratonul. Chiar dacă spusese că se retrage din cursele de peste 42 de kilometri! “Eu sunt o luptătoare. Vreau să mă calific la a şasea mea cursă de maraton olimpic”. Rio, ai grijă! Lidia Șimon a pornit în urmărirea celei de a şasea participări la Jocurile Olimpice (va avea 42 de ani). Şi nu, vârsta nu este un impediment.

“Trebuie alese mai puţine curse şi trebuie mai multă atenţie la refacere”, spune Simon.

Primul maraton după 2012: la Boston

Lidia Șimon se va alinia la startul maratonului Boston, pe 21 aprilie, cursa unde, anul trecut, din cauza unor atacuri teroriste cu bombă au existat morţi şi răniţi. “Am şanse la podium la clasamentul pentru Master, dar asta nu înseamnă că nu-mi doresc şi o clasare bună şi la Open. Voi încerca să fiu printre primele atlete”, a spus Șimon care este antrenată de soţul ei, pregătirea făcând-o şi alături de o atletă din Japonia. La startul cursei din Boston se vor află încă două românce, Adriana Pîrtea Nelson (34 ani) şi Nuţa Olaru (43 ani).

Lidia Șimon, alături de o alergătoare din Japonia // fotografii: arhivă personală
Lidia Șimon, alături de o alergătoare din Japonia // fotografii: arhivă personală

FRA şi Dinamo au uitat-o

Lidia Șimon câştigă medalia de argint la Jocurile Olimpice din 2000. “Îmi pare foarte rău că nu am adus cea mai strălucitoare medalie”, declara cu modestie sportiva după ce trecuse linia de sosire. Olteanca rezidentă în Boulder, Colorado, SUA, este singura femeie din lume care a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice consecutive, la proba de maraton. La ultima, în 2012, la Londra, terminând cursa pe poziţia a 45-a, Șimon spunea, tot cu modestie: “Mi-e ruşine faţă de România, deoarece am visat la un top 10. Nu mi-e ruşine însă de mine, pentru că am luptat mult în cursă”. Atleta care a făcut istorie pentru România, care a “îngropat” clubul Dinamo în medalii, a fost “aruncată”, fără explicaţii, ca o măsea stricată, din club. După 14 ani în care a apărat culorile formaţiei “îmbrăcate” în alb şi roşu, după ce a câştigat o medalie de bronz la Jocurile Olimpice, una de aur şi două de bronz la Mondiale, toate la maraton, o medalie de argint şi trei de bronz la Mondialele de Semi-maraton şi o medalie de bronz la Europene, la 10.000 m, plus numeroase alte concursuri, după toate astea, s-a descoperit că nu mai este bună şi a fost anunţată că a fost trecută în rezervă. “Am fost eliminată de la clubul Dinamo. Eu nu sunt o fire agresivă şi din cauza asta nu am făcut scandal. Îmi iubesc ţara şi, indiferent de cei care au luat această decizie, o să o fac în continuare. Mi-a fost trimisă o hârtie prin poştă, o decizie prin care eram trecută în rezervă. Nu m-a întrebat nimeni, eu nu am făcut o cerere în acest scop. Nimeni din club sau de la FRA nu m-a mai căutat. Retragerea trebuie să vină din partea mea nu să fie impusă. Vreau să mă retrag pe uşa din faţă”, ne-a spus Șimon supărată. “Aşteptam să fiu sunată din România, poate pot să ajut pe cineva, dar nu, nu s-a întâmplat. În schimb, am fost căutată din Japonia”, a adăugat olteanca. Cu toate că în ultimii doi ani este atleta cu cele mai bune rezultate la maraton, Lidia Șimon nu mai este inclusă de FRA în niciun lot! Nici olimpic, nici naţional!

Lidia Șimon
Lidia Șimon

Reculul la marton, normal

Lidia Șimon nu este surprinsă de faptul că nu mai contăm pe plan mondial la proba de maraton şi spune că simţea că se va ajunge aici de mulţi ani. “Mă aşteptam să ne lovim de un recul. Am fost o generaţie care a alergat la nivel înalt, am fost destul de multe. Se simţea încă de atunci că va veni şi o astfel de perioadă. Sunt generaţii şi generaţii. Până şi în Japonia se vede acest lucru. Încet, încet, trebuie să încercăm să ne revenim. Trebuie căutaţi copii, antrenaţi bine. Nici eu nu alergăm cine ştie ce în momentul când am început. Mai mult de 400 de metri nu am putut să fug la început”, a precizat maratonista. “Îmi doresc să vină sportive din urmă să obţină şi mai mult decât am făcut-o eu, decât au făcut-o atletele din generaţia mea”, a conchis Șimon.

DESPRE

Facebook: N-am timp de aşa ceva. Nici nu ştiu dacă am cont. (râde) E greu, antrenamente, copil… Nu mai am timp de nimic altceva!

Gabi Szabo, proaspăt Ministru al Sportului: Bravo ei, a ţintit exact ce şi-a dorit!

Marius Ionescu, cel mai bun maratonist român al momentului: Munceşte mult şi cred că poate avea şanse, chiar dacă la băieţi e foarte greu acum. De fapt, şi la fete a început să fie din ce în ce mai greu. Problema este că el nu are concurenţă în ţară. Nu are acea teamă, pe care o avem toţi, că vine cineva să-ţi ia locul. De exemplu, în Japonia, la linia de start sunt 20-30 de atlete care au toate şanse să câştige. Au de unde să aleagă!