Maite Maiora Elizondo la Retezat SkyRace / Fotoiosu

Maite se ”luptă” la Zegama cu Denisa și cu Ingrid

4shop.ro

După ce a luat ”aur” alături de echipa Spaniei la Mondialul de Ultra, Maite Maiora Elizondo este anunțată printre favorite la Zegama (27 mai), poate cea mai tare cursă de maraton montan din lume, unde trebuie să își apere titlul pe care l-a câștigat anul trecut.

”Singura diferență între Zegama, CCC sau Campionatul Mondial, cred că este distanța. În rest, toate sunt foarte importante pentru cei care iau startul la ele, toate sunt din categoria curselor pe care toți doresc să le facă bine. A, mai este o diferență, la Mondiale există o persoană care la final poate să-și spună campion mondial”, a spus pentru 4run.ro Maite Maiora Elizondo.

Sportiva celor de la La Sportiva este o alergătoare montană completă, în 2016 având medalii de argint la Vertical KM din cadrul Campionatului Mondial de Skyrunning, iar în 2015, bronz, la aceeași probă, în cadrul Campionatului European de Skyrunning. În 2017, a câștigat Zegama Aizkorri (42k, +5.470m), unul dintre cele mai tari concursuri de alergare montană din lume, după 4 ore, 34 de minute și 27 de secunde (record al cursei). În același an, a fost prima la Tromso SkyRace (57k, +4.800m), cursă pe care a terminat-o în 8.21.21. Tot anul trecut, a fost prima și la Ultra Pirineu (14.22.19, 110k, +6.800m), Royal Ultra Sky Marathon (8.05.28, 55k, +4.141m) sau Livigno Sky Marathon (4.37.28, 34k, +2.700m). A avut și locul 2, la CCC, cursa de 101 km și +6.100m din cadrul UTMB, cu finiș după 12.26.41, și ca fapt divers, are un PB pe maraton, șosea, de 2.49.39.

”Ca la orice concurs, presiunea este doar aceea pe care fiecare și-o pune. În cazul meu, vine mai degrabă din voința de a face o cursă foarte bună. Au fost ceva probleme iarna asta, nu m-am antrenat foarte bine, mă jenau niște tendinite care nu m-au lăsat să fac o pregătire de calitate. Cu câteva săptămâni înainte de Mondialul de Trail am reușit însă și antrenamente bune”, adaugă Maite, câștigătoarea din 2015 de la Retezat SkyRace Intersport.

Maite va trebui să facă față unei linii de start plină de vedete ale alergării montane, printre ele și medaliata cu bronz de la Campionatul Mondial de Alergare Montană lungă distanță, Denisa Dragomir, și Ingrid Mutter, campioana europeană de skyrunning. Ambele atlete din România sunt la ultima cursă importantă înainte de Campionatul Mondial de Alergare Montană lungă distanță (24 iunie, Polonia). ”M-a cam supărat un genunchi, trebuie să fiu atentă”, ne spunea Denisa înainte de ultimele ei curse din cadrul Trofeo Nasego (locul 1 la Vertical, locul 2 la cursa de 22 km). Ingrid de-abia așteaptă să ajungă la prima ei ediție de Zegama: ”Sunt nerăbdătoare pentru ziua de duminică, o să fie ca la Mondiale”.Dintre cei 5 băieți care vor fi prezenți la Mondiale pe 24 iunie, doar György Szabolcs va fi prezent și la Zegama. Ionuț Zincă este în cantonament la Piatra Arsă în Bucegi, iar Bogdan Damian, Andrei Preda și Viorel Pălici aleargă la Hit The Top, pe 26 mai. ”După Hit The Top mai o să merg la Vertical, la Bâlea, și atât până la Mondial”, ne-a spus Pălici care la Ecomarathon, locul 3, a resimțit iarna lungă petrecută pe schiuri și, mai ales, căldura: ”După a doua buclă am simțit că mă topesc. Bine, nici nu a fost timp destul să fac trecerea de la schi. Am avut și crampe, pe tura a treia au fost groaznice”. Trecerea de la schi la alergare a făcut-o și cu un semimaraton pe asfalt: ”M-am simțit foarte bine, mult mai bine decât mă așteptam, sunt mulțumit pentru prima evadare de acest fel, o să mai încerc. Fără să mă antrenez pentru așa ceva am făcut 1 oră și 15 minute”.

Zegama-Aizkorri este un maraton de alergare montană care se desfășoară pe o distanță de 42 kilometri și are 5.472 de metri diferență de nivel pozitivă&negativa. Chiar dacă urcă doar până la 1.551 m, traseul este foarte tehnic și dificil. În plus, atmosfera seamănă cu cea de pe cățărările vedete din Turul Franței, de-a lungul cărărilor fiind înșirați mii de fani.

(foto: Fotoiosu Photography, fisheye,ro – Retezat SkyRace)