Eliud Kipchoge

Kipchoge și Keitany, maratoniștii anului 2017

Eliud Kipchoge și Mary Keitany, ambii din Kenya, au fost aleși cei mai buni maratoniști din 2017 de AIMS, fiind votați de reprezentanții a 435 de curse din 114 țări.

Pentru Eliud Kipchoge este a treia oară consecutiv când primește această distincție, anul acesta kenyanul câștigând maratonul de la Berlin cu 2.03.32, iar în mai, pe circuitul de formula 1 de la Monza, ajungând, asistat de ”iepuri” pe tot parcursul cursei, să fugă cei 42,195 km în 2.00.25. Mary Keitany a ajuns la a cincea distincție, la egalitate cu deținătoarea recordului mondial, Paula Radcliffe. Keitany a alergat în acest an cel mai bun timp la un maraton feminin, ajungând la finiș după 2.17.01.Mary KeitanyJemima Sumgong, 4 ani pe bară pentru EPO

Atleta kenyană Jemima Sumgong, prima campioană olimpică de maraton din istoria țării sale, în 2016 la Rio, a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru un control antidoping pozitiv la eritropoietină (EPO). Jemima Sumgong a mai ispășit o suspendare de doi ani pentru dopaj — redusă la un an în apel — în 2012, atunci pentru utilizarea de Prednisolon, un steroid interzis. Ea a susținut că substanța provenea dintr-o injecție destinată tratării unei probleme pe care a avut-o la șold. Atleta, una dintre cele mai bune maratoniste din lume, este o fostă parteneră de antrenament a kenyencei Rita Jeptoo, fosta regină a acestei discipline, și ea suspendată pentru dopaj în 2014. (foto: Facebook)