Se îngroașă numărul celor care critică desemnarea orașului Doha drept gazdă a Campionatelor Mondiale de Atletism, mai ales după ce 28 din 68 de sportive care au luat startul la maraton au abandonat, în timpul cursei fiind 32 de grade Celsius și peste 74% umiditate, chiar dacă startul s-a dat la 23.59.

Printre ei, vice-campionul olimpic și campionul mondial la decatlon, francezul Kevin Mayer. ”Aceste campionate sunt o catastrofă. Tribunele sunt aproape goale, este foarte cald. Este trist! Dacă nu ar fi pasiunea mea pentru concurs și aș fi fost rațional aș fi boicotat aceste Campionate. Nu s-a avut grijă de atleți la această competiție, sportivii au fost puși în dificultate. Nu sunt condiții bune pentru a face performanță”, a spus atletul din Hexagon. Mayer este deținătorul recordului mondial la decatlon (9.126 puncte) și al recordului european la heptatlon (6.479 puncte). Reacția lui Mayer vine după ce recordmanul lumii la marș, Yohann Diniz, a comentat: ”Sunt nervos. În afara arenei, este un furnal. Ne-au luat drept cobai. Regret că sunt aici. Cursa va fi o loterie. Cine va rămâne în picioare ultimul, acela va câștiga”.

Firfirică, în finală la disc! Pe 30 septembrie, de la 21.15!

Alin Firfirică este primul român care reușește să se califice în ultimul act, la disc, după ce a terminat al doilea în grupa lui de calificare, cu o aruncare de 65.05 metri.

Sifan Hassan, campioană mondială la 10.000 m, cu 30.17:62

Sifan Hassan a reușit să se impună în finala de 10.000 de metri, după ce a alergat cel mai bun timp al sezonului pe această distanță, 30.17:62. A fost urmată de o etiopiancă și de o kenyancă, ambele făcând recorduri personale încercând să o învingă pe olandeză. Letesenbet Gidey, 30.31:23, și Agnes Tirop, 30.25:20. Hassan a fugit cu o medie de 3.02 pe mie, ultimul kilometru acoperindu-l în 2.39!!!

Christian Coleman, campion mondial la 100m

Coleman a trecut peste problemele pe care le-a avut cu Agenția Anti-Doping Americană, care îl acuza că a lipsit la trei controale (USADA a retras acuzațiile), și a câștigat fără probleme finala de 100m de la Doha. A ”zburat” în 9:76 (world lead), fiind urmat de Justin Gatlin (9:89) și de canadianul Andre De Grasse (9:90 PB).

Foto: Kevin Mayer, Christian Coleman, Erik van Leeuwen