Ingrid Mutter (4.13.48) și Cristian Moșoiu (3.25.50) au terminat primii la Campionatul Național de Alergare Montană Lungă Distanță, cursă care s-a ținut la Dămuc, Neamț. Ca și anul trecut, Federația Română de Atletism nu a reușit să asigure o competiție fără probleme, o parte din atleți au pierdut traseul din cauza unui marcaj greșit.

”Îmi place mult această cursă. A fost o cursă tactică, în care am încercat să stau la cutie, în care am încercat să mențin un ritm confortabil chiar și când am fost la conducere. Pe ultimii 9 kilometri am reușit să mă distanțez pe o coborâre tehnică și să măresc avansul. Am tras pe final! Mădălina Florea s-a ținut foarte bine și cred că va face o figură bună la Mondiale”, ne-a spus Ingrid, sportiva FubyShop care a fost campioană și cu echipa și care vineri va participa la Matterhorn Ultraks Extreme (aprox 24 km, + 2.700m). Cristi Moșoiu a devenit campion național atât la individual cât și cu echipa, cu CSA Steaua, declarând pentru site-ul oficial al FRA: ”Sunt fericit că am reușit să cucerim așa de multe medalii la această ediție a Naționalelor. Suntem o familie la Steaua și ne ajutăm între noi, chiar dacă la probele individuale suntem adversari”.

Clasamentul, ”bulversat” de marcajele greșite de pe traseu

Ca și anul trecut, ca și la alte curse care poartă marca FRA, problemele au fost din nou prezente, unii atleți ratând traseul. Povestește antrenorul de la Steaua, Ionuț Gălițeanu: ”Undeva pe la kilometrul 22-23, un marcaj greșit, care arăta în partea opusă direcției de deplasare, a stricat totul. Oare e corect ca după ce anul trecut s-au rătăcit jumătate din concurenți și s-au dat titluri la oameni care au avut propriile trasee, ca acest campionat să se țină în același loc?”.

Alergătoare de pistă, maratoniste pe munte

A surprins linia de start de la concursul feminin, cu fondiste, alergătoare de plat, pistă și asfalt, care de obicei aleargă pe distanțe de până la semimaraton, amintim aici pe Mădălina Florea, Cristina Simion, Alina Butnariu, sau maxim maraton, Liliana Dragomir și Mihaela Cioveie. Au participat obligate, pentru că antrenorii au observat o portiță prin care să se asigure elevelor lor o participare la un campionat mondial, chiar dacă atletele nu sunt specialiste pe munte? Sau au participat pentru că iubesc muntele și alergarea pe potecă și cursa de la Dămuc vine la finalul sezonului de pistă, deci nu le strică pregătirea, și în plus le asigură și o participare la un campionat mondial? Indiferent de motiv, cel puțin cele două care au terminat pe podium, au făcut-o bine pentru o cursă de calificare (CN a fost și un fel de ”trial”). Mondialele de Alergare Montană, scurtă și lungă distanță, vor avea loc în Argentina, pe 15 și 16 noiembrie.Vice-campionul național la 5.000 m, locul unu la semimaraton Hășmaș

Ștefan Gavril s-a gândit să alerge cât mai multe curse înainte de a pleca în Italia, acolo unde este rezident, și s-a dus la Dămuc unde a participat la semimaraton, cursa de 40 de kilometri considerând-o prea lungă. Și, a terminat, oarecum previzibil, pe prima poziție, după 1.58.31, fiind urmat de Ion Cândrea (2.03.11) și Hunor Albert (2.06.02). La fete, a câștigat Irina Bordeanu (2.11.10). ”Pe prima coborâre am căzut. După asta, am urcat încet, foarte încet, și pe plat îi dădeam la maximum, iar la următoarele coborâri tot ușor-ușor ca să nu mai cad. N-am scăpat, am mai ajuns odată la pământ”, ne-a povestit râzând Ștefan.

Podium senioare

  1. Ingrid Mutter – 4.13.48
  2. Mădălina Florea – 4.22.27
  3. Cristina Simion – 4.26.37

Podium seniori

  1. Cristi Moșoiu – 3.25.50
  2. Leonard Mitrica – 3.25.56
  3. Ionuț Zincă – 3.28.56

Toate rezultatele, AICI.

Foto: Federația Română de Atletism