Încă o competiție transfrontalieră, maraton Salonta (România) – Gyula (Ungaria), pe 13 mai

4shop.ro

Organizatorii semimaratonului Gyula au în program și un maraton, traseul fiind în așa fel desenat încât să plece din România și să se termine în Ungaria, din Salonta până-n Gyula. Este a doua competiție transfrontalieră din ultimii ani, după Giurgiu – Ruse (România – Bulgaria).

Pe lângă maratonul care va uni Salonta de Gyula (se va alerga și ștafetă), maratonul Arany, organizatorii evenimentului au pus la cale și curse care se desfășoară doar în cele două orașe. În Ungaria, la Gyula, are loc un semimaraton și o ștafetă (eveniment aflat la ediția a noua, concurs de alergare în scop caritabil), iar la Salonta alergări de 1km și de 6km.

Anul 2017 marchează 200 de ani de la nașterea marelui poet și prozator maghiar Arany János care s-a născut la Salonta, oraș unde se află și un muzeu al poetului.

Despre Arany János, pe Wikipedia

Arany János s-a născut la Salonta în anul 1817 (Nagyszalonta, Marele Principat al Transilvaniei), fiind cel de-al zecelea copil al unei familii sărace. Dintre cei zece frați, au supraviețuit până la maturitate doar doi. Această tragedie i-a determinat pe părinții lui să aibă o deosebită grijă pentru educația mezinului. Zece clase a terminat la Salonta, după care continuă studiile la Debrețin. Din cauza greutăților materiale trebuia să lucreze de la o vârstă timpurie. Nu și-a putut desăvârși studiile la colegiul de la Debrețin. O vreme este actor într-o trupă de teatru cu care a colindat țara. Se stabilește la Salonta trăind dintr-o modestă funcție de ajutor de notar. Se căsătorește și duce o viață liniștită.

Maratonul ”Arany” fără frontiere are următorul traseu: Salonta (de la statuia poetului), punctul de trecere al frontierei Méhkerék, orașul Sarkad (Ungaria), se traversează Crișul Negru, apoi Crișul Alb, până în localitatea Gyula. Finisherii au intrare gratuită la Aquapark Gyula și transport la locul de start, ne-au anunțat organizatorii. (foto: gyulafelmaraton.hu)
Detalii, pe site-ul oficial : www.gyulafelmaraton.hu