Veverix, Pădurea Copiilor
Veverix, Pădurea Copiilor

În Pădurea Copiilor s-au plantat 282.500 de puieți!

4shop.ro

Crosul Pădurii a ajuns la ediția a opta, cele trei curse, 5 km, 10 km și 15 km, urmând să aibă loc pe 17 aprilie. Întreaga sumă strânsă din taxele de participare, ne-au spus organizatorii, se va ”transforma” în puieți care vor fi plantați în ”Pădurea copiilor”, pe terenuri agricole degradate din sudul țării. Până la finalul anului trecut au fost împădurite 38 de hectare.

Banner_730x90-static_3Prima plantare din ”Pădurea copiilor” a avut loc în primăvara anului 2008, în comuna Vâlcelele din județul Călărași, printr-un proiect al asociației ViitorPlus. Din 2009 a început organizarea cursei Crosul Pădurii, printr-un parteneriat cu Bucharest Running Club (mai multe informații despre competiție, aici). După numeroasele campanii de plantare s-a ajuns la finalul anului trecut la un număr de 282.500 de puieți care ”și-au găsit o casă” pe mai multe terenuri aflate în patru locații: Vâlcelele și Dragoș-Vodă, în județul Călărași, și Drăgănești-Vlașca și Poroschia, în județul Teleorman (în total 38 de hectare). (fotografii: padureacopiilor.ro)

padurea-copiilor-afis

La Vâlcelele, pădurea care încă nu a atins stadiul de masiv, se întinde pe o suprafață de 13 hectare, prima plantare începând în primăvara anului 2008. Pădurea care are ca scop protejarea terenurilor agricole învecinate, reducerea fenomenului de degradare prin stabilizarea solului de către arbori și prin aportul de materie organică, este formată din specii de pin negru, stejar, frasin, ulm de Turkestan, sălcioară, sânger sau paltin de câmp.

padurea-copiilor-puietiLa Dragoș-Vodă s-a început plantarea în primăvara anului 2010, pragul de masiv fiind atins la începutul anului 2014. Pădurea care se întinde pe o suprafață de 8 hectare este prima înființată de un ONG din România, realizată exclusiv din fonduri private. Specii: frasin, pin negru, ulm de câmp, sânger, păr pădureț, măceș, paltin de câmp sau tei cu frunză mică.

padurea-copiilor-plantareLa Drăgănești-Vlașca, s-a început plantarea celor 13 hectare de teren în 2011, cu specii de stejar, frasin, tei și sălcioară. Pădurea de aici are ca obiectiv reglarea pânzei freatice din zonă și de a fixa solul prin stoparea fenomenului de eroziune.

padurea-copiilorPoroschia este ultima localitate unde s-a început plantarea de puieți, în anul 2012. Speciile sădite pe o suprafață de 8 hectare, pe locul unei foste livezi, sunt stejarul, frasinul, teiul și salcâmul. Mai multe informații despre Pădurea Copiilor, aici.