În Chamonix, Franța, pe urmele regelui alpinist Albert I

Zona Alpilor de deasupra Chamonix-ului este plină de poteci, plină de istorie, plină de zone din care poți vedea ghețari, creste tăioase și vârfuri ascuțite. Să purcedem spre refugiul Albert I și spre Croix de Fer, o creastă zimțată, situată în Elveția, aproape de granița cu Franța.

Corespondență din Chamonix, Franța

Albert I, regele Belgiei între 1909 și 1934, a fost nepotul lui Carol I al României, mama sa, Marie, contesă de Flandra, fiind sora primului rege al românilor. Fiul prințului Filip, conte de Flandra, Albert I a ajutat activ Franța și Marea Britanie în primul război mondial, Belgia opunând rezistență trupelor germane îndeajuns cât aliații să pregătească prima bătălie de pe Marna și să-i învingă pe nemți în acea luptă. De ajuns însă cu istoria! Albert I era și un alpinist devotat, pasiune ce i-a adus și moartea. Regele Belgiei a început alpinismul cu ture în Dolomiți, ca mai apoi să ajungă pe Matterhorn în 1908 și să facă ascensiuni de excepție ca cele de pe Aiguille du Grepon, Aiguille de Moine, Traversee des Drus etc. În 1930, pe 29 august, a inaugurat refugiul Albert I, construcție făcută de Clubul Alpin Belgian și donată francezilor. Albert I a murit într-un accident stupid în Ardeni, pe când parcurgea singur Roche du Vieux Bon Dieu.


Spre refugiul Albert I (2.702 m) se poate urca din Le Tour, un sat în amonte de Chamonix, sau se poate pleca de la Les Autannes (2.195 m), o zonă la câteva sute de metri de Col de Balme, granița dintre Franța și Elveția, capătul unei telegondole/telescaun ce urcă din același Le Tour. Traseul e lejer, cu o urcare puțin mai susținută în apropierea refugiului (pe morena laterala a ghețarului), la fiecare pas ghețarul Le Tour, ultimul din amonte ce cade spre valea râului Arve ce trece pin Chamonix, oferind un cadru spectaculos. Refugiul este accesibil pentru întreaga familie iar de lângă el se poate vedea un evantai de vârfuri spectaculoase ca Aiguille du Tour, Chardonnet, Aiguille d’Argentiere, les Aiguilles Rouges etc. Les Autannes – Albert I: în jurul a 2 ore.

La întoarcerea dinspre Albert I spre zona de plecare, o scurtă trecere pe teritoriul elvețian, aproximativ 1 oră dus-întors de la refugiul Col de Balme (2.190 m), vă poate duce la Croix de Fer (2.343 m), un vârf ascuțit situat la capătul unei creste pietroase și impunătoare.

Dacă sunteți în Chamonix în perioada în care are loc Ultra Trail du Mont Blanc, anual la finalul lunii august, zona Col de Balme este punctul prin care se face trecerea din Elveția spre Franța în cadrul cursei MCC, 40 de kilometri cu + 2.300 m diferență de nivel. Alergătorii așteaptă aplauze, încurajări… se vor simți bine, mai ales că la puțin timp după plecarea din punctul de alimentare situat lângă refugiu începe coborârea.