New Balance Leadville
New Balance Leadville

Ghidul pantofilor de alergare New Balance / Prezentare

Un ghid realizat de Ollie Gang Shop cu informații pe care trebuie să le ai înainte de a te decide asupra unui model de pantof de alergare de la New Balance.

În contrast cu restul brandurilor de sneakerși, majoritatea produselor New Balance Originals sunt fabricate și produse în Statele Unite sau în Marea Britanie. Din acest motiv au un preț mai ridicat decât competitorii Nike și Adidas. O altă diferență față de alți producători sunt denumirile aproape criptice ale pantofilor sport, marimile variate și calitatea superioară. Astfel, ca să alegi un model, ai nevoie de mai multă atenție și precizie.

New-Balance-3Numerotarea modelelor New Balance

Spre deosebire de alte branduri care preferă să dea un nume sneakerșilor, New Balance folosește un cod cu sistem de numerotare. Acest lucru poate fi uneori destul de confuz, pentru că aparent literele și cifrele folosite nu au nici sens. Din fericire, fiecare cod are o explicație foarte simplă odată ce știi ce înseamnă și astfel îți va fi mult mai ușor să știi despre ce este vorba când cauți printre modelele New Balance.

Ce înseamnă codul fiecărei perechi?

Codul New Balance este format din trei categorii care descriu caracteristicile pantofului: Categoria pantofului, Stilul seriei, Nivelul de performanță al pantofului.

Să luăm spre exemplu modelul M574, cel mai apreciat pantof New Balance.

new-balance-m574-schuhe-blau-silber-1620Categoria pantofului

Prima parte a codului, respectiv “M” din M574, semnifică categoria pentru care pantoful este facut. În funcție de gen ele mai pot fi:

 • M – Men
 • W – Women
 • MR, ML, MT – Men’s Running, Lifestyle, Trail
 • MO, MW = Men’s Outdoor, Men’s Walking
 • WR, WR – Women’s Running, Lifestyle
 • WO, WW = Women’s Outdoor, Women’s Walking

Stilul Seriei

A doua parte a codului, semnifică seria pantofului și îți dezvăluie cât de multă tehnologie a intrat în producția modelului. Numerele mai mari indică calitate și tehnologie superioară, iar cele mai mici indică un model standard. Majoritatea modelelor sunt numerotate cu cifre între 3-19, iar unele dintre cele mai bune perechi sunt din seria 5. Exemplu: Pentru modelul M574,  “5” este numărul care denotă tehnologia.

Nivelul de performanță al pantofului

Ultima parte a codului indică stilul seriei și cât de nou este acest stil. Cu cât numerele din ultima parte a codului sunt mai mari, cu atât mai recent este anul de fabricație. Un model precum “577”  este ceva mai nou decât  “574” care chiar dacă a devenit iconic, este mai vechi. Amandouă folosesc aceiași tehnologie – știm acest lucru din a doua parte a codului – “5” – însă modelele au ani de fabricație diferiți.

Ghid Mărimi New Balance

Încălțămintea New Balance are sisteme de numerotare diferite când vine vorba despre mărimi. Principala preocupare a brandului NB este confortul pe care pantofii o asigură așa că produc o gamă foarte mare de mărimi care să se potrivească fiecărui picior. Inovația constă în faptul că pe lângă lungimea tălpii, mărimile New Balance iau în considerare și lățimea (width), astfel încât să beneficiezi de confort maxim. În continuare îți explicăm cum  să citești specificațiile de lățime (width).

Pentru bărbați există șase categorii care măsoară lățimea piciorului.

 • 2A – foarte îngust
 • B   –  îngust
 • D   – standard, se potrivește la majoritatea oamenilor
 • 2E – mai lat decât un model normal
 • 4E – foarte lat
 • 6E – model extrem de lat

Pentru femei există tot șase categorii, similare în context și denumire cu cele de bărbați.

 • 4A – foarte îngust
 • 2A – îngust
 • B   – standard, se potrivește la majoritatea femeilor
 • D   – mai lat decât un model normal
 • 2E – foarte lat
 • 4E – model extrem de lat

Restul mărimilor, cele care măsoară lungimea tălpii, se potrivesc la fel ca la orice alt brand de încălțăminte.

Modele de NB orientate către alergători

Tehnologia New Balance este printre cele mai evoluate care au fost folosite vreodată într-o pereche de running shoes. Astfel, modelele pot fi categorizate în funcție de necesitățile și obiceiurile tale de alergător. Află ce modele de running sunt potrivite pentru tine.

În funcție de lungimea traseului

New Balance produce modele dedicate sesiunilor de alergare pe distanță foarte lungă ori distanța medie. Sneakersii sunt gândiți astfel încât să realizeze un echilibru perfect între confort și practicalitate.

Pentru distanțe lungi

Pentru alergatul pe distanțe lungi, cele mai potrivite variante sunt M1500, varianta unisex 998, M678, M580, M530, M520. Modelele pentru distanța lungă de New Balance pentru femei includ W998, W680, W530 și W520. Modelul 998 este foarte popular în randul femeilor care își doresc să alerge pe distanțe lungi.

NewBalanceM530WP12Pentru distanțe scurte

Pentru sesiunile de alergat pe distanțe medii sau scurte, gama de modele este mai largă și include multe modele unisex. Orientarea principală către performance este înlocuită de una către confort și stil. Câteva dintre modelele de New Balance pentru femei și bărbați din aceasta categorie sunt M860, M660, M495, M480, W860, W660 (un model unisex), W495 and W480. Dacă activitatea de alergat e mai mult decât un hobby, unele dintre aceste variante sunt ideale și pentru curse ori maratoane. Modelul 860, spre exemplu, este unisex și reprezinta o alegere perfectă pentru un pasionat de maratoane.

New-Balance-480În funcție de terenul pe care alergi

Și spațiul în care îți desfășori activitatea este important din punct de vedere al sneakerșilor pe care îi alegi.  Designul și performanța modelelor variază în funcție de terenul pe care vei alerga.

Pentru Drum Pavat

Pentru drum pavat sunt recomandați pantofii sport cu talpă exterioră (outersole) mai groasă și interior mai confortabil, rezistent la socuri. Cele mai bune modele de New Balance pentru barbați sunt: M1500, M998, M768 și M860 care sunt unisex. Pentru femei, variantele W998 și W860, W495, W530 sunt cea mai bună alegere.

Pentru alergare offroad

În cazul în care alergi off road optează pentru o pereche de New Balance care au outersole cu aderență crescută și sunt mai ușori. Bărbații se vor întelege de minune cu M678 și M580 iar femeile cu New Balance W998 și W680.

w680lb3_nb_14_iPentru alergare în zone speciale pentru alergat

În zonele special amenajate pentru alergat, stabilitatea și echilibrul sunt mai importanți decât absorția de șoc deoarece materialul din care este făcută pista nu crează șoc. Pentru alergători recomandăm modelele unisex 680, 580, 530, 520.

În funcție de confort și stabilitate

Confortul și stabilitatea încălțămintei este importantă pentru orice persoană care face sport. Din acest motiv, New Balance a creat pantofi care absorb șocul în momentul în care alergi, precum și modele care îți oferă stabilitate și echilibru. Aceste detalii sunt complementare cu terenul pe care decizi să alergi. Dacă îți dorești o absorție mai eficientă a șocului, în zona calcâiului, atunci când alergi pe drum pavat, cele mai potrivite modele sunt: M1500, M998, M678, M580, M495 și M480. Variantele potrivite de New Balance pentru femei sunt W998, W580, W660 și W480.

new-balance-pantofÎn funcție de nevoile ortopedice

NB2405MNew Balance produce încalțăminte la care talpa care poate modificată astfel încât să acomodeze nevoile ortopedice ale purtătorului. În aceste variante pot fi utilizate branțuri speciale care permit piciorului să stea într-o poziție normal astfel încât mersul și poziția sa nu fie afectată. Se pot folosi branțurile special create de catre New Balance sau unele asemanatoare alese de tine. Modelele care sunt compatibile cu branturi sunt M1500, M998, M860, M678, M660, M580, M530, M520, M495 și M480. Toate modelele sunt unisex.

Unde găsești încălțăminte New Balance?

Poți să își găsești modelul preferat în magazinele New Balance din oraș sau poți comanda modelele de pe site-uri online de încredere. Prețurile celor mai buni pantofi New Balance este undeva între 140 – 180$. Poate părea scump față de Nike sau Adidas, dar odată ce îi porți, vei realiza că ai plătit pentru un produs premium. Poți găsi mai multe informații și imagini aici! (foto: Ollie Gang Shop)