Gabriela Szabo // foto: Marian Burlacu

Gabi Szabo luptă cu Mihai Covaliu pentru COSR

Gabriela Szabo și Mihai Covaliu, foști campioni olimpici, la atletism, respectiv scrimă, sunt singurii care se luptă pentru funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Alegerile, pe 15 noiembrie.

Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, și Mihai Covaliu, președintele Federației Române de Scrimă, sunt singurii care și-au depus candidaturile pentru șefia COSR. Pentru cele două posturi de vicepreședinți vor concura Sorin Babii, președintele FR de Tir, Alexandru Dedu, președintele FR de Handbal, Nicu Vlad, președintele FR de Haltere, și Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern. Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, este de drept vicepreședinte al COSR.

mihai-covaliu-mihai-burlacuFosta campioană olimpică la 5.000 de metri, Gabriela Szabo și-a prezentat și strategia, sub forma unui pdf de 16 pagini, trasând principalele ”linii” care trebuie urmate. Lăsând de o parte o mică greșeală de tipar, fosta atletă scriind că a fost ministru MTS timp de 91 de ani (2014 – 2105), strategia se bazează foarte mult pe măsuri care trebuie implementate de Guvern, prin MTS, Ministerul Educației și Ministerul de Finanțe. Szabo enunță și o promisiune pe care va trebui să ne o aducem aminte în viitor: ”România trebuie să ajungă printre primele 20 de națiuni sportive ale lumii în următorii 8 ani”. ”Relansarea sportului de performanță și promovarea sportului de masă în România sunt obiectivele cu care eu mă înscriu în această competiție, pe care mi-am propus să o câștig pentru copiii și tinerii noștri”, a precizat fosta atletă. Strategia Gabrielei Szabo, aici.

”Sportivii au nevoie de puţin mai multă atenţie şi puţin mai multă afecţiune din partea celor care ar trebui să-i conducă şi să le dirijeze paşii în marea performanţă. Cu antrenorii, la fel, o colaborarea mult mai bună cu cei care pot să ajute în momentul de faţă sportul românesc”, a spus Mihai Covaliu la depunerea candidaturii. Un susținător al lui Covaliu este președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu. De ce? ”Este unul din puținii oameni campion olimpic din trei funcții diferite: sportiv, antrenor și președinte de federație”, a spus Dedu. (fotografii: Marian Burlacu)

Pentru cele 14 locuri de membru al Comitetului Executiv s-au înscris 27 de persoane: George Boroi, Gheorghe Vișan (FR de Volei), Cristinel Romanescu (FR de Tenis de Masă), Răzvan Pîrcălabu (FR de Lupte), Anișoara Cușmir Stanciu, Sorin Avram Iacoban (FR de Șah), Irina Deleanu (FR de Gimnastică Ritmică), Vasile Cîtea (FR de Box), Puiu Gaspar (FR de Schi Biatlon), Alexandru Hălăucă (FR de Hochei), Ion Bîrlădeanu (FR de Kaiac-Canoe), Alina Dumitru Sămărghițan, Adrian Stoica (FR de Gimnastică), Ion Florian Ticu (FR de Bob și Sanie), Doina Melinte și George Cosac (FR de Tenis), George Teșeleanu, Dan Gîrleanu, Georgeta Damian-Andrunache, Viorica Chermeș Susanu, Violeta Szekely, Sebastian Gabriel Toncean (Federația Română de Culturism și Fitness), Marius Gane (vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă), Nicolae Dobre (președintele FR Oină), Valentin Amato Zaharia (președintele FR de Kempo), Sandu Pop (secretar general al FR de Canotaj), Florentin Marinescu (președintele Federației Române de Arte Marțiale, vicepreședinte al FR Judo).

20 de nominalizați pentru atletul anului

IAAF a nominalizat 20 de atleți și atlete, dintre ei urmând să fie desemnați atletul și atleta anului 2016. Lista îi cuprinde pe:

  • Usain Bolt (JAM), Thiago Braz da Silva (BRA), Ashton Eaton (USA), Mo Farah (GBR), Eliud Kipchoge (KEN), Conselsus Kipruto (KEN), Omar McLeod (JAM), David Rudisha (KEN), Christian Taylor (USA) și Wayde van Niekerk (RSA).
  • Almaz Ayana (ETH), Ruth Beitia (ESP), Vivian Cheruiyot (KEN), Kendra Harrison (USA), Caterine Ibarguen (COL), Ruth Jebet (BRN), Sandra Perkovic (CRO), Caster Semenya (RSA), Elaine Thompson (JAM) și Anita Wlodarczyk (POL).