Frank ”Frankie” Fredericks
Frank ”Frankie” Fredericks

Namibianului Frankie Fredericks nu-i plac dopații

4shop.ro

Namibianul Frank ”Frankie” Fredericks (47 de ani), supranumit și ”Domnul de Argint” pentru că a câștigat 4 medalii olimpice de argint (la 100 m și 200 m, în 1992 și 1996), fostul atlet care încă deține recordul mondial indoor la 200 m, 19.92, și care a coborât sub 20 de secunde pe 200 m de 24 de ori, a vizitat România la invitația COSR, africanul fiind acum mebru CIO. Despre Bolt, despre recorduri mondiale, despre dopatul Gatlin, despre noua senzație a sprintului mondial, canadianul de Grasse (20 de ani), într-un interviu acordat pentru 4run.ro.

Va mai putea Usain Bolt să facă noi recorduri mondiale?
Nu știu! Dacă va putea ajunge la Jocurile Olimpice din Brazilia vom vedea. Pe el în momentul ăsta este o mare presiune, americanii sunt iar în formă. Usain dacă va mai lua cel puțin o medalie de aur în Brazilia va deveni o legendă. Este deja un sportiv fabulos care a dat multe atletismului. Cu noi recorduri la 100 de metri sau 200 de metri nu știu ce să zic… Poate le vor face alții mai tineri. Este canadianul De Grasse care a alergat foarte tare. Un 9.75 la vârsta lui este extraordinar!

A fost totuși împins de la spate de vânt.
Da, a avut puțin ajutor, dar +2.7 mps nu este ceva extraordinar. Performanța, și în aceste condiții, este foarte bună!

Frank ”Frankie” Fredericks
Frank ”Frankie” Fredericks

Cum vedeți lupta dintre Bolt și americanul Gatlin, altet prins de două ori dopat?
Să alergi alături de cineva care știi că s-a dopat nu e un sentiment plăcut. Și cred că asta simte și Bolt! Asta simt toți dacă aleargă lângă cineva care a înșelat! Mai ales că acum Gatlin aleargă mai repede la vârsta sa (n.r. – 33 de ani) decât atunci când se dopa! Pe de altă parte astea sunt legile. Americanul a plătit pentru fapta sa și deci trebuie lăsat să concureze. Poate ar trebui niște legi mai stricte ca să nu li se mai dea șansa să intre pe pistă. Ideea este că publicul mereu se va întreba dacă timpii săi sunt ”reali”. Mereu planează această întrebare, aleargă repede pentru că s-a antrenat puternic sau pentru că se dopează iar?

Un nou scandal  de dopaj a ieșit la iveală, legat de medaliații olimpici Mo Farah și Galen Rupp și de antrenorul lor Alberto Salazar.
Cazul acesta este în desfășurare, este nou și nu pot comenta. Oricum, nu dă bine pentru mișcarea olimpică. Nimănui nu-i place să vadă asta.

În Namibia încă se mai așteaptă o medalie olimpică.
Înainte de mine nimeni nu luase medalii la Jocurile Olimpice. Acum, toată lumea se compară sau e comparată cu mine. Apar mulți juniori mult mai buni decât eram eu la vârsta lor și toți zic că a apărut un nou Fredericks. Dar nu la vârsta aia se iau medalii, nu atunci se face performanță, ci la seniori. La Rio, Namibia cred că are șanse la medalii olimpice la box.

Ce ați făcut în România?
Am fost invitat să urmăresc România – Namibia la rugby (n.r. – la Cupa Națiunilor, 43-3). Nu am fost deloc fericit, noi am luat bătaie. (râde)