Radu Milea a terminat pe locul 11 o cursă de 101 kilometri și 6.700 ”elevație”. Robert Hajnal și Andrei Preda au făcut un nou record la Maraton 7500. Kilian Jornet a câștigat faimoasa Hardrock 100, alergând aproape toată cursa cu umărul dizlocat. A fost weekend ultra!
De 12 ore, 39 de minute și 18 secunde a avut nevoie Radu Milea pentru a termina Eiger Ultra Trail pe poziția a 11-a. Cea mai bună cursă a lui, cum chiar el susține, în care a venit în fața cunoscutului ultramaratonist american Timothy Olson, câștigător și deținătorul recordului de la Western States 100 (2012). Podiumul a fost elvețian: Stephan Hugenschmidt, Urs Jenzer și Jordi Gamito-Baus. Se putea mai bine? ”Dacă mă fugăream cu cineva între kilometrii 30 și 65, da. Acolo am rămas singur, nimic în spate, nimic în față. De la 65 a venit Olson peste mine și am tras să nu mă bată. Și soarele m-a făcut să lenevesc puțin, pentru că altfel cred că prindeam top 10”, ne-a spus Radu care a venit la 2 minute în spatele lui Akhdar Samir. De ce a fost cea mai tare cursă pe care a făcut-o până în acest moment? ”Am acumulat experiență, mă cunosc mai bine, iar la Piatra Arsă, unde am fost în cantonament, am pus în aplicare niște idei de antrenament pe care mi le-a pasat Ionuț Zincă, când ne-am văzut la Retezat SkyRace. Le-am combinat cu ce știam eu că am nevoie și a ieșit! În mare, m-am axat pe urcări și pe plat, nu am făcut niciun antrenament specific pentru coborâri. Am urcat foarte bine în Elveția, nu cred că am urcat niciodată așa. Mă uitam pe Strava și am segmente mai bune decât cel de pe locul 3, pe urcări. În plus, am stat destul de puțin în puncte, deci am fost eficient și în ce privește alimentația și hidratarea”, a adăugat Radu. Un alt român în cursă, Alex Cosmin Petruț, a sosit al 35-lea, după 14 ore, 36 de minute și 4 secunde. La proba de 51 de kilometri, tot la Eiger, la categoria de vârstă, pe primul loc a venit Lazăr Sângeorzan (62 de ani), cu un timp de 7 ore, 25 de minute și 8 secunde (locul 54 general).
Acum aproape o lună, Robert Hajnal venea pe locul 5 la ultramaratonul Lavaredo (120km, +5.800m), iar în același weekend Andrei Preda sosea al 16-lea la maratonul Mont Blanc (42km, +2.730m) – detalii, aici. Asta după ce amândoi au alergat Retezat SkyRace, Andrei sosind al treilea (3.12.31), iar Robert al 5-lea (3.24.11), pe un traseu de 28 de kilometri și 2.300m diferență pozitivă de nivel. Cei doi au făcut echipă la Maraton 7500, cursă organizată de CPNT, participând la proba ELITE, acolo unde acum un an, Robert și Daniel Stroescu terminau cu record al cursei, în 16.05.14. ”Nu știam cum o să mă comport după 50-60 km, dar am avut grijă să mănânc bine și n-am avut probleme”, a spus pentru 4run.ro, Andrei Preda (povestea lui, aici). ”S-a descurcat bine, l-am temperat puțin la început”, adaugă Robert. Da, cei doi s-au descurcat foarte bine, au realizat un nou record al competiției, sosind la final după 14.30.09. ”Eu am mai făcut echipă cu Nușu (n.r. – Nușu Ion) la 2X2. E frumos și în echipă dar, cum zice și Robert, dacă am fi alergat individual sigur am fi scos timpi mai buni”, ne spune Andrei despre alergarea în ”tandem”. Până unde se poate merge cu recordul acestei curse? ”Mă uit pe timpii intermediari și cred că e destul de greu să se ajungă la 13.30, dar undeva pe la 13.45-13.50 aș putea singur. În echipă, mai trebuie adăugat 5-10 minute”, ne spune încrezător Robert. Va încerca ultramaratonistul brașovean să scadă sub 14 ore în 2018? ”Aș încerca și weekendul următor! Am mers foarte bine acum, dar simt că nu am tras. Mă simt fresh, aproape recuperat (n.r. – la 2 zile de la cursă)”, explică Robert. Un alt mod de a scădea timpul ar fi o echipă de valoare sensibil egală în același timp pe traseu. Care să fie formată din cine? ”Silviu Bălan și Viorel Pălici! Chiar dacă nu știu cum s-ar descurca ei după 60 de kilometri. Oricum, dacă ar fi să ne fugărim două echipe ar fi dificil. S-ar neglija strategia, nu ar mai face nimeni «cursa lui» ci ar trage care să fie primul de la start la finiș. Ar fi interesant!”, adaugă cel mai bun ultramaratonist român în clasamentul Romanian Running Awards. Maraton 7500 este un ultramaraton de peste 91 de kilometri ce adună 7.500 de metri diferență pozitivă de nivel. Ce înseamnă asta? Ne spune Andrei, zâmbind, așa cum îl știți: ”A fost lungă! 🙂 Mai fac curse din astea, dar doar una pe an”.
Hardrock 100, 100 de mile mai exact, este o nebunie de cursă ce se ține din 1992. Pe lângă distanță, în timpul cursei se acumulează peste 10.000 de metri diferență pozitivă de nivel și are 13 treceri la altitudini de peste 3.700 de metri, înălțimea maximă atinsă fiind de 4.284 metri (Handies Peak). Cursa se ține un an în sensul acelor de ceasornic, un an invers, ambele recorduri fiind deținute de Kilian Jornet (22.41.33, 2014 & 23.28.10, 2015). Catalanul a alergat și în 2017, a câștigat (24.32.20), dar de data asta altele au fost datele pentru care a ieșit în evidență. Nu după mult timp după ce a trecut de borna de 20 de kilometri, a alunecat, a căzut și și-a dislocat umărul stâng, umăr la care are probleme mai vechi (este a cincea oară când și-l mută din loc) și pe care trebuie să-l opereze. L-a fixat singur, apoi a cerut să-i fie bandajat și a continuat să alerge. ”A fost distractiv. A fost o zi perfectă, o vreme perfectă. Am avut ceva dureri, dar până la urmă am reușit să le blochez”, a spus Kilian pentru irunfar.com. (poze: Dada Iliescu, Radu Milea & DenverPost)